Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

'YouthTalks is een community, geen bedrijf'

'YouthTalks is een community, geen bedrijf'

Een discussieplatform alleen voor jongeren dat wereldwijd beschikbaar is: daar is de Vlaamse Hassan Al Hilou (16) de afgelopen maanden hard mee bezig geweest. Vandaag wordt zijn platform 'YouthTalks' gelanceerd, en hij vertelt graag over het idee achter zijn platform.

Het idee voor YouthTalks ontstond afgelopen zomer in Berlijn, toen Hassan een aantal internationale colleges voor jongeren volgde: "Jongeren willen een grotere stem hebben in de politiek en maatschappij, ontdekte ik daar. Niet alleen in jongerenkwesties, maar ook over onderwerpen als de begroting van een land. Een platform daarvoor bestond nog niet, maar daar was wel behoefte aan. Daarom heb ik dat opgezet."

Media

Een andere belangrijke reden voor Hassan YouthTalks op te richten is het feit dat media volgens hem vaak maar één kant van een verhaal belichten: "Ik vind dat iedereen het recht moet hebben om te spreken over een bepaalde situatie. Dat gebeurt helaas niet altijd. Jongeren willen verhalen van elkaar horen, bijvoorbeeld van jongeren uit Irak of Israël. Ze willen hun eigen mening kunnen vormen. Op YouthTalks staan de twee verschillende meningen over één kwestie naast elkaar. Zo kun je ze met elkaar vergelijken."

Het doel van YouthTalks omschrijft Hassan als volgt: "Ik wil een tool aan de jongeren geven en zij mogen beslissen of ze het gaan gebruiken of niet. Daarmee hopen mijn team en ik zoveel mogelijk jongeren wereldwijd te bereiken." Op welke manier onderscheidt YouthTalks zich dan van andere platforms? "YouthTalks is een soort game: hoe vaker je er bent, hoe meer punten je krijgt. Het is absoluut geen forum: het is een innovatief platform."

Taalbarrières

Het platform is bedoeld voor jongeren en dat merk je ook bij het aanmaken van een profiel op de website. Hassan: "YouthTalks is bedoeld voor jongeren van zestien tot en met dertig jaar. Dit kunnen wij helaas niet controleren bij een aanmelding op de website. Jongeren hebben namelijk vaak geen zin om een foto van hun ID te uploaden en andere mogelijkheden zijn er niet door de privacywetgeving in o.a. België. Als een gebruiker lang actief is, willen we wel gaan controleren op leeftijd."

Jongeren die wereldwijd met elkaar communiceren levert wel direct een probleem op: de taalbarrière. Daar heeft Hassan ook iets op gevonden: "De drie algemene talen op YouthTalks zijn: Engels, Nederlands en Frans. Als een gebruiker bijvoorbeeld een goed Engels artikel leest, heeft hij of zij de mogelijkheid om dit te vertalen in een van de andere talen, bijvoorbeeld naar het Frans. De jongeren mogen vrijwillig voor de vertalingen zorgen."

Werkwijze 

De website werkt simpel en snel, vertelt Hassan: "Op de website van YouthTalks vind je aan de rechterkant een knop met 'write' erop. Via die knop kun je invullen over welk onderwerp jij wilt discussiëren en een ondersteunend artikel toevoegen. Het mag ook een video of foto zijn. Dit stuur je naar ons. Het team van YouthTalks bekijkt of het artikel qua onderwerp voldoet aan de Belgische en Europese wetgeving. Je mag ook aangeven dat je anoniem wilt blijven. De enige die dan jouw naam ziet is YouthTalks zelf. Daarmee kunnen wij de anonimiteit van de jongeren garanderen. Ook slaan wij geen gegevens op door middel van cookies."

YouthTalks is een 'not only for profit' website. Hassan legt dat verder uit: "YouthTalks is een community en geen bedrijf. 50 procent van de opbrengsten gaat naar de website en het team zelf en de overige 50 procent wordt besteed aan projecten. Wij kiezen elke keer een paar projecten uit, variërend van een voetbalploeg tot en met jongeren ondernemingen. Daaruit kunnen gebruikers van de website kiezen. Dit zijn lokale goede doelen, die de gebruikers dan steunen zonder zelf bewust te gaan doneren."

Vandaag gaat YouthTalks online, en Hassan heeft positieve verwachtingen: "Uiteindelijk hoop ik dat jongeren via YouthTalks echt verschil kunnen maken in hun eigen land. Dat zou ideaal zijn."

Gepubliceerd op 15 april 2016
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.