Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

5 keer gratis kunst voor middelbare scholieren

5 keer gratis kunst voor middelbare scholieren

"Kunst is fucking duur", zei m’n beste vriendin ooit. "Ik vind het wel leuk, maar ik ben een broke ass scholier, deze shit kan ik niet betalen." Ik ga in deze blog opzoek naar gratis exposities, zodat wij, 'broke ass scholieren', wel van kunst kunnen genieten.

Dat kunst inderdaad duur kan zijn heb ik geleerd toen ik ooit naar een expositie wilde en het ineens 30 euro kostte. Dat geld besteedde ik liever aan andere dingen, dus ging ik toch maar niet. Toch ben ik wel helemaal weg van exposities, van poëzie en van schilderijen. Gelukkig bestaan er echt gratis expo’s.

1. Het Stedelijk Museum van Amsterdam 

De eerste keer dat ik in het Stedelijk Museum was, kan ik me niet meer herinneren. Ik was heel klein. De keren daarna wel, steeds helderder en duidelijker. Ik weet nog dat we er ooit met school waren, dat mijn aandacht werd vastgehouden door een neon-licht hart waarop stond: You forgot to kiss my soul. Het stedelijk is altijd nieuw, altijd verfrissend en heel vaak zo onbegrijpelijk dat ik het leuk vind. 'Het Stedelijk' is gratis voor iedereen onder de 18. Er is vooral moderne kunst, die ik niet altijd begrijp, maar wel altijd mooi vind. 

2. Fotomuseum Den Haag en Fotomuseum Rotterdam

De Volkskrant heeft een serie met straatfotografie. Sinds ik deze heb ontdekt, ben ik hooked. Vroeger vond ik foto’s niet heel interessant. Schilderijen vond ik mooier: die konden iets surrealistischer zijn en hadden meer ruimte voor fantasie. Maar die straatfotografie liet me zien hoe mooi - en zeker ook fantasierijk - beeld kan zijn. Ooit zag ik een foto van een aantal mensen die alleen over straat liepen. Ze staarden allemaal naar hun telefoon. Het ging over de individualisering van de maatschappij, over hun eenzaamheid. Ik vond dat echt mooi

Gelukkig zijn er veel gratis fotomusea. Mijn favoriet is het gratis Fotomuseum Den Haag. Er zijn daar heel veel verschillende en veelzijdige exposities. Ook die in Rotterdam vind ik heel mooi. Die foto’s hebben vaak een heel  interessant achtergrondverhaal.

3. Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum van Amsterdam ken je vast wel: daar hangen de classics. Maar wist je ook dat het gratis is voor jongeren?

Ik was daar ooit met een vriendin toen ze tickets had gewonnen om daar een nacht te zijn met de voetballer Touzani. De kunst was op zich mooi, hoewel ik niet héél veel heb met Rembrandt, dus we hebben vooral veel memes gemaakt van schilderijen. Eigenlijk was ook dat heel leuk. Bijkomend voordeel: bij geschiedenis wist ik daarna verschillende schilderijen te herkennen. 

Utrecht

Onlangs zag ik in de bios in Leiden één van de heftigste films die ik in tijden heb gezien: La portrait de la jeune fille en feu. Het kostte maar vijftien euro, maar dat waren wel mijn láátste vijftien euro. Ik moest daarna zwartrijden naar huis. De vriend met wie ik was vertelde me dat in het filmcafé in Utrecht vaak gratis films draaien. Daar was ik zo excited over, want ik hou écht van films. Je moet er een beetje vroeg bij zijn, het is al snel vol, maar dat is op zich best te doen. 

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips en ook gratis kunnen genieten van kunst en cultuur! 

Gepubliceerd op 24 januari 2020
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.