5 dingen die ik achterhaald vind aan de middelbare school

5 dingen die ik achterhaald vind aan de middelbare school

Door Klaas

Niks is perfect, zo ook de middelbare niet. Hoewel wij als leerlingen ook weer niet op een dagelijkse basis in erbarmelijke omstandigheden op school zitten, zijn er volgens mij toch echt dingen die anders moeten én kunnen op de het middelbaar onderwijs.

Hierbij een lijstje van vijf dingen die ik achterhaald vind aan de middelbare.

1. Dictees

Ik acht de kans erg groot dat elke scholier wel eens met een dictee in aanraking is gekomen. Je zou zeggen dat het afnemen van een dictee dan wel heel effectief en leerzaam moet zijn. Nou, in mijn ogen is niets minder waar. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat iedereen een bepaalde basiswoordenschat moet hebben. Maar aan leerlingen vragen om een woord zoals recalcitrant of abonnement te spellen, is wat mij betreft onnodig.

Omarm dat we in een tijd leven met autocorrectie, het is er voor een reden. Wie weet nou echt hoeveel b's en n'en er in het woord abonnement zitten? En hoe moet ik nou weten of er wel of niet een streepje moet tussen intensive care? Dat hoeven we niet te weten, want: autocorrectie. Daarnaast zijn er erg weinig mensen die anno 2022 een brief op papier schrijven waarin het echt catastrofaal zou zijn als er een spelfout in zou voorkomen. Dus laat de dictees voor wat ze zijn, en accepteer dat autocorrectie dé oplossing is voor al onze imperfecties - op taalkundig gebied dan, hè.

2. Geen vertaler mogen gebruiken

Hoe vaak ik wel niet een brief of andere tekst heb moeten opstellen voor Frans, Duits of Engels? Ik ben de tel inmiddels kwijtgeraakt. Wat ik wel goed in m'n oren heb geknoopt, is dat het volgens al mijn docenten echt alle perken te buiten gaat om een vertaler te gebruiken voor huiswerk of tijdens een toets. Maar waarom dan in vredesnaam?

Als we later ergens onze schrijfvaardigheden van deze vakken moeten toepassen, kijkt er ook geen docent over onze schouder of we wel of niet een vertaler gebruiken. Ik snap dat het leerzaam kan zijn om zonder vertaler te schrijven, maar je leert een taal ook als je een tekst schrijft met behulp van een vertaler. Verder is een dienst zoals Google Translate of DeepL gratis en toegankelijk, en produceert het in de regel sneller en betere teksten van vreemde talen dan wij zelf. Stop dus de boycot, want er zijn alleen maar voordelen aan het gebruiken van een vertaler.

3. De literatuurlijst

Misschien wel het meest omstreden onderwerp uit dit lijstje: de literatuurlijst. Hoewel ik het er absoluut mee eens ben dat het lezen van boeken leerzaam kan zijn en het je bepaalde inzichten kan verschaffen, is de literatuurlijst van vandaag de dag wat mij betreft toch echt toe aan verandering .

Ten eerste is het geheel onnodig om vier boeken voor vakken zoals Frans of Duits te lezen. Je mag deze boeken toch in het Nederlands lezen zolang de originele uitgave in het Frans of Duits is (en iedereen doet dat dus ook). Ten tweede lijkt me het door onze strot duwen van boeken vóór 1880 ook niet echt nodig. Wie ooit heeft bedacht dat scholieren geïnteresseerd zijn in boeken voor 1880, moet echt de eeuwige jeuk krijgen. We missen verder ook echt niet levensreddende informatie als we die boeken niet lezen op de middelbare school. En wie alsnog benieuwd is naar deze boeken, kan altijd nog helemaal losgaan met het lezen van alle literatuur en lectuur die hun hartje begeert.

4. Te-laat-briefjes

Vijf minuten te laat zijn, een te-laat-briefje moeten halen en vervolgens ook nog eens ontelbaar veel meldingen krijgen op Magister of Somtoday van het feit dat je te laat was. Doe er als kers op de taart nog een boos app'je van je moeder bovenop en je hebt zojuist de gevolgen van ietsjes te laat komen op de middelbare school beschreven.

Maar waarom al dat gedoe? Tuurlijk, als je dag in dag uit te laat komt of nadat de les al dertig minuten is begonnen nog een keertje binnen komt draven, snap ik dat te-laat-briefje volkomen. Maar het zijn de te-laat-briefjes voor enkele minuten of zelfs seconden te laat die mijn bloed laten koken. Er zijn nauwelijks tot geen situaties in ons latere 'volwassenen' leven waarin het echt funest zou zijn als we ietsjes later zijn. Shit happens, ook bij scholieren, dus als we iets later zijn dan normaal, zou dat echt niet zo'n ramp moeten zijn.

5. De 'gezonde' kantine

In de afgelopen jaren worden de kantines op veel scholen steeds gezonder. Saucijzenbroodjes worden ingewisseld voor broodjes gezond, en ook appels en peren zijn te verkrijgen in het assortiment van de kantine. An sich een goed initiatief, maar in hoeverre leerlingen er echt gezonder door gaan eten, is nog maar de vraag.

Je kan al het 'ongezonde' eten wel in de ban doen of duurder maken, maar zolang er op dezelfde school nog automaten zijn die precies die ongezonde producten verkopen of er een supermarkt in de buurt van de school zit, heeft het weinig zin. En voor de mensen die zeggen dat het wel drempelverhogend werkt: tot op een zekere hoogte misschien, maar scholieren hebben nu eenmaal erg veel over voor hun energy en frikandelbroodjes. Dus laat de kantine gewoon lekker de kantine zijn: liever te dik in de kist dan een frikandelbroodje gemist - en anders gaan we gewoon naar de supermarkt honderd meter verderop.

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 20 oktober 2022
ADVERTENTIE
Verdien 25 euro Bol.com tegoed met dit onderzoek

Samen met Oxford doen wij weer onderzoek naar schoolspullen: waar heb jij dit jaar je schoolspullen gekocht en wat zijn je favoriete items? Vul de vragenlijst in en maak kans op 25 euro Bol.com tegoed. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.