Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Een zeilreis als beloning

Een zeilreis als beloning

Door Daniëlle

Zes weken lang zeilen in de Caribische zon onder schooltijd. Met je boeken mee en onderwijs op afstand, dat wel, maar hé, er zijn ergere dingen. Dat is hoe een Rotterdamse school haar beste leerlingen wilde belonen.

Even leek het feest niet door te gaan. De onderwijsinspectie vond dat zo’n zeilreis niet binnen het onderwijsprogramma past en verbood de reis aanvankelijk. Leren: dat doe je in de schoolbanken.

Maar is dat wel zo? Is een muf lokaal de enige plaats waar je goed kunt leren? Ik betwijfel het.

Belonen

De ophef is begrijpelijk vanuit het Nederlandse denken: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Excellente leerlingen belonen, zoals hier gebeurt, past niet binnen die gedachtegang. Eigenlijk is dat raar: de overheid blijft zo hard roepen dat we een kenniseconomie willen zijn, maar de leerlingen die daadwerkelijk uitblinken worden daar nooit voor beloond. Leuk dat je je voor zoveel dingen inzet, maar een beloning krijg je er niet voor. Waarom eigenlijk niet?

Ik ken genoeg leerlingen die het minimale voor school doen. Ze willen geen lotingsstudie doen, dus waarom zouden ze de moeite nemen om te leren voor een acht als ze het met een zes ook wel redden?
Want waarom zouden ze ook harder leren? Ze worden er toch niet voor beloond. En als een school een poging doet om dat wel te doen, krijgen ze op hun kop van de onderwijsinspectie. Wat willen we nu eigenlijk?

Leren

Persoonlijk denk ik dat een zeilreis een prima beloning is. Zes weken lang leren op een bootje in de zon, wie wil dat nou niet? Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat deze leerlingen heel veel dingen leren, die ze anders nooit geleerd zouden hebben. Ze krijgen aardrijkskunde in de praktijk en doen kennis op over de plaatsen die ze bezoeken. Daar kan geen schoolboek tegenop.

Bovendien moet zo'n zeilreis leerlingen toch stimuleren om hun best te doen. Voor een pet of een boekenbon ga ik van mijn zevens geen achten maken. Voor een beloning als deze zeker wel. Sterker nog: dan maak ik van al die zevens mooie tienen!

Gepubliceerd op 15 maart 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Q.

Q.

Probleem is dat niet iedereen in staat is om op een bepaald niveau alleen maar achten, negens en tienen te halen. Er zijn ook mensen die het vwo doen en dat met moeite halen, terwijl ze hard genoeg werken. En er zijn ook mensen die daar met twee vingers in de neus negens halen. En mensen die van nature dus erg slim zijn, mogen op zeilreis, terwijl anderen die er veel harder voor werken thuis moeten blijven. Belonen kan ook op een andere manier.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.