Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Opvolger Ibn Ghaldoun weigert scholieren

Door Joca

Ze waren nog niet eens begonnen. Toch zijn een aantal scholieren niet toegelaten tot De Opperd, de school die is opgericht voor oud-leerlingen van het Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Voor drie scholieren is de reden dat hun oudere zus een van de hoofdverdachten is in de beruchte examenfraude-zaak.

"Sinds het schandaal werden de leerlingen er erg op aangekeken door anderen. Er was sprake van pesten", vertelt de woordvoerder van De Opperd, Petra Verheij.

Vorige week zouden de leerlingen starten op De Opperd. Deze school vervangt het Ibn Ghaldoun, de islamitische scholengemeenschap die moest sluiten omdat het ministerie van Onderwijs de geldkraan dichtdraaide. De nieuwe school zit op de dezelfde locatie, maar wordt geleid door een ander schoolbestuur.

Rechter

Volgens het vorige bestuur was de enige oplossing om de scholieren naar een andere school te sturen. Naar andere maatregelen is dan ook niet gekeken. "Samen met de leerlingen hebben we een andere school gevonden in Rotterdam. Ze waren hier erg blij mee, maar daar zijn ze nu toch op teruggekomen." De ouders van de leerlingen zijn inmiddels naar de rechter gestapt om het besluit aan te vechten.

Advocaat Miriam Weski noemt de oplossing van de school "onjuist" en "totaal onredelijk". Daarnaast ontkent Weski dat de scholieren ooit akkoord zijn gegaan met het wisselen van school: "Dat is volstrekt onwaar. De leerlingen zijn vanuit verschillende kanten onder druk gezet, om zo een rechtszaak te vermijden." 

Meer geweigerde scholieren

Niet alleen de scholieren wiens zus verdacht is in de examenfraudezaak zijn geweigerd door De Opperd, ook twee andere scholieren zijn niet toegelaten. Hun ouders waren het namelijk niet met de directie eens over de grondslag van de nieuwe school. Ook zij stappen naar de rechter.

Nog deze week doet de rechter uitspraak in beide zaken. Ook voor een andere groep leerlingen van het voormalige Ibn Ghaldoun is het een spannende week. Morgen start namelijk de rechtszaak tegen de verdachten van de examendiefstal.

Gepubliceerd op 6 november 2013


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?