Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Oplossing voor leerlingen Ibn Ghaldoun

Door Chris

Goed nieuws voor de leerlingen van het Ibn Ghaldoun: ondanks dat hun school failliet is kunnen zij dit schooljaar bij elkaar blijven. De 630 leerlingen van de islamitische school worden tijdelijk ondergebracht bij de christelijke scholengemeenschap Melanchthon.  Zes vragen over deze oplossing.

Waar krijgen de leerlingen van het Ibn Ghaldoun les?
De leerlingen zullen voorlopig les krijgen op de locatie waar ze nu al zitten. Wel gaat de gemeente op zoek naar betere huisvesting. De twee huidige gebouwen zijn namelijk in slechte staat.

Wat gebeurt er met de docenten van het Ibn Ghaldoun?
Door het faillissement worden alle docenten van Ibn Ghaldoun ontslagen. Nico van den Eijkel, algemeen directeur van Melanchthon, laat aan Scholieren.com weten dat er een nieuwe sollicitatieprocedure zal worden opgestart. Er komt dus een heel nieuw docententeam. Leraren die nu nog op het Ibn Ghaldoun werken kunnen ook solliciteren. Het belangrijkste is dat de nieuwe docenten bevoegd, bekwaam en geschikt zijn om les te geven. Dat was tot voor kort niet altijd het geval. Nieuwe docenten moeten zich bovendien zeer betrokken voelen bij de leerlingen van de Rotterdamse school. Alle zeilen zullen moeten worden bijgezet om de kwaliteit van het islamitische onderwijs flink omhoog te krijgen.

Wat gaan de leerlingen van het Ibn Ghaldoun merken van de veranderingen?
"Beter onderwijs", aldus Van den Eijkel. De afgelopen jaren heeft het Ibn Ghaldoun ondermaats gepresteerd en deze achterstanden zullen in negen maanden tijd moeten worden ingelopen. Leerlingen die 25 uur les hadden krijgen nu bijvoorbeeld 35 uur les, om zo op niveau te komen. Er zullen docenten worden aangetrokken die ervaring hebben met eindexamenklassen en de leerlingen net dat beetje extra kunnen meegeven.

Blijft de school wel Ibn Ghaldoun heten?
Voorlopig wel. Vanaf 1 augustus wordt de tijdelijke school zelfstandig en krijgt deze een nieuwe naam en een nieuw bestuur. Welke naam de school vanaf dat moment krijg is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat het niveau tegen die tijd dermate is opgekrikt dat er een goede islamitische school staat.

Waarom mag het Ibn Ghaldoun eigenlijk niet meer verder?
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs ziet geen toekomst meer in het Ibn Ghaldoun, zo liet hij vorige maand weten. De school kwam deze zomer in opspraak na de beruchte examenfraude, maar ook daarvoor waren er al tal van signalen dat de school niet goed functioneerde. Zo werd het onderwijs op de school in 2008 als "zeer zwak" bestempeld door de Onderwijsinspectie. Per 1 november wordt de geldkraan dichtgedraaid en krijgt het Ibn Ghaldoun geen geld meer van het ministerie van Onderwijs.

Waarom is ervoor gekozen om het Ibn Ghaldoun onder te brengen bij een christelijke scholengemeenschap?
Deze constructie wordt als de beste oplossing gezien. Een andere optie was geweest om de ruim 600 leerlingen te verspreiden over ruim 25 scholen door heel Rotterdam. "Dat zou voor de leerlingen niet prettig zijn geweest", aldus Van den Eijkel. "Als je halverwege het jaar plotseling van school moet switchen is dat nooit fijn. Voor de scholen zelf trouwens ook niet."

Gepubliceerd op 2 oktober 2013


ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier

Alles over de examens in je timeline?