Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

4x gratis geld vanaf je achttiende

4x gratis geld vanaf je achttiende

"Je bent bijna 18. Dat zal wel zwaar worden als je vanaf dat moment ALLES zelf moet betalen," hoor ik vaak om me heen. Alles zelf betalen? Nee, hoor.

Natuurljk is een leven als volgens-de-wet-volwassene wel duurder dan dat van een minderjarige, maar er zijn een paar financiële voordeeltjes die het achttienpluszijn wat goedkoper maakt. 

Hieronder vier keer gratis geld waar jij vanaf je die ene memorabele verjaardag mogelijk recht op hebt. Checken en aanvragen dus! 

1. Tegemoetkoming scholieren

Ben je achttien (of ouder) en zit je nog op de middelbare school of het volwassenenonderwijs? Katsjing! Dan heb je recht op tegemoetkoming scholieren. Dit is, zoals de naam al zegt, een tegemoetkoming van de overheid om het dure scholierenleven te kunnen betalen, omdat je ouders vanaf nu geen kinderbijslag meer voor je ontvangen. En omdat je ook nog niet studeert, is dit een soort tussenweg. Hier heb je recht op tot je je diploma haalt en gaat studeren.

Het basisbedrag van de tegemoetkoming staat momenteel op €106,20 per maand als je thuiswonend bent. Als je uitwonend bent of als je ouders minder verdienen dan een bepaald minimumbedrag, dan heb je recht op nóg meer.

Maar let op: de tegemoetkoming moet je zelf aanvragen, want uitbetaler DUO is niet zo gul dat ze het vanzelf op je rekening storten. Aanvragen kan hier. Zorg dat je dit doet voordat het nieuwe uitbetalingkwartaal (1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober) ingaat. Als je bijvoorbeeld februari jarig bent, krijg je vanaf 1 april de tegemoetkoming scholieren op je rekening.

2. Zorgtoeslag

Vanaf je achttiende moet je je eigen zorgverzekering betalen en ben je dus niet meer automatisch meeverzekerd met je ouders. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde verzekering aan te houden, of zelf op zoek gaan naar eentje die bij jouw wensen past. Een zorgverzekering lijkt heel duur, maar gelukkig hebben we de zorgtoeslag nog!

Zorgtoeslag is een beetje gratis geld van de overheid om te zorgen dat jij niet elke maand krom hoeft te liggen voor die dure (al gauw 100 euro of meer) verzekeringspremie. De overheid betaalt momenteel €88 per maand mee. Als je veel geld verdient krijg je minder, maar het armlastige scholierenvolk heeft daar normaal gesproken geen last van. 

Zorgtoeslag kun je hier aanvragen en krijg je aan het eind van de maand waarin je18 wordt voor het eerst gestort. Aanvragen doe je dus het beste voordat je 18 wordt, anders loop je de eerste maand(en) mis. Check hier even of jij ook recht hebt op €88 zorgtoeslag. 

3. Studiefinanciering voor mbo'ers

18+ en een diploma en vervolgopleiding in het vizier? Dan heb je binnenkort recht op studiefinanciering! Stufi is een maandelijks bedrag dat je van de overheid krijgt om je studiekosten, je levensonderhoud en je collegegeld mee te betalen. De studiefinanciering wordt rond de twintigste van elke maand op je rekening gestort. De deal is wel dat je die studie daadwerkelijk afmaakt en een diploma haalt. Daar krijg je tien jaar de tijd voor, anders moet je alle studiefinanciering terugbetalen.

Als minderjarige mbo'er krijgen je ouders nog kinderbijslag, dus heb je geen recht op studiefinanciering. Maar op je achttiende gaat de poort naar het grote (ahem) geld voor je open: vanaf dan heb je als mbo'er recht op een basisbeurs van €77,15 per maand. Als je niet meer bij je ouders woont, heb je zelfs recht op €251,76 per maand. Verdienen je ouders te weinig om voor alle overige kosten op te draaien, dan krijg je daar nog eens extra geld bovenop, wat kan oplopen tot €336,83. Je kunt hier berekenen of jij in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Ook heb je recht op een OV-chipkaart, waarmee je doordeweeks of juist in het weekend gratis kunt reizen. 

4. Studiefinanciering voor hbo'ers en wo'ers

Ook als hbo'er of student aan de universiteit heb je recht op studiefinanciering. Je krijgt dan een basisbeurs van €97,85 per maand. Als je uitwonend bent, heb je recht op €272,46 per maand. En hoera: daarvoor hoef je geen 18+ te zijn! Verdienen je ouders onder het minimum? Dan kom je in aanmerking voor een aanvullende beurs die kan oplopen tot €229,94. Je kunt hier berekenen of jij daar voor in aanmerking komt. Ook heb je als hbo'er of student aan de universiteit een OV-chipkaart waarmee je in het weekend of doordeweeks gratis kunt reizen. 

Maar let op: er is niemand die jou automatisch inschrijft voor studiefinanciering. Dit kun je zelf hier doen. De voorwaarde is wel dat je je staat ingeschreven voor een vervolgopleiding en dat die daadwerkelijk is begonnen. Examenkandidaten die zich nu al hebben aangemeld voor hun toekomstige studie, zien dus pas in september de eerste euro's op hun bankrekening terug. Nog heel even geduld dus...

voeg reactie toe

9862

reacties

Helder!
door moppie (reageren) op 23 februari 2013 om 11:03
Wat jammer toch dat de stufi wordt afgeschaft!
door Wout (reageren) op 23 februari 2013 om 11:56
Maar je kan maar maximaal 2 van deze cadeautjes tegelijk meepakken, want je kan natuurlijk niet stufi voor mbo en hbo tegelijk hebben + zorgtoeslag of een tegemoetkoming scholieren + stufi + zorgtoeslag. Dus zóveel geld zit er nou ook weer niet in, en de uitgaven kunnen alsnog heel hoog zijn. Ja, laat mij maar weer 16 zijn.
door Valentijn (reageren) op 23 februari 2013 om 14:04
moet je dat geld dan terug betalen?
door hey hey hoi hoi (reageren) op 24 februari 2013 om 21:15
@hey hey hoi hoi: nee
door Henk (reageren) op 24 februari 2013 om 21:23
Heel erg bedankt. Door dit stuk zag ik dat ik een tegemoetkoming kon ontvangen, na deze aangevraagd te hebben bleek dat ik het ook nog met terugwerkende kracht kon krijgen. 500 euro in één keer "verdient".
door Max (reageren) op 2 maart 2013 om 14:32
Wat erg, het moet natuurlijk "verdiend" zijn.
door Max (reageren) op 2 maart 2013 om 14:35
Waar stuur ik die tegemoetkoming scholieren dan naartoe? Want dat kan ik dus nergens vinden.
door Manon (reageren) op 31 maart 2015 om 21:11
@Manon: Dat kan alleen via de post, print deze uit en vul m in https://duo.nl/particulier/scholier/financiering-voor-scholieren/een-tegemoetkoming-aanvragen.jsp
door Wilco (reageren) op 8 februari 2016 om 17:04
Nog een 5e tip, als je na je examen gaat studeren (mbo/hbo/uni) kun je in de tijd tussen je middelbare en studie een 'overbrugging' aanvragen (betekend dat de tegemoetkoming doorloopt in de zomervakantie, tot 4 maanden max.) Dit moet wel weer apart worden aangevraagd: https://duo.nl/particulier/scholier/naar-school-gaan/een-vervolgopleiding-gaan-doen.jsp
door Wilco (reageren) op 8 februari 2016 om 17:06
Ik heb vanaf het begin van dit schooljaar 2016 studiefinanciering gekregen maar ik weet niet of ik geen meer recht hebt op Tegemoetkoming want die worden steeds uitbetaald en ik wil later geen schuld hebben of iets moet terugbetalen daarom ik zou zo snel als mogelijke weten of ik mijn Tegemoetkoming stop moet zitten !!!!
door Aamir (reageren) op 20 september 2016 om 3:19
Vanaf januari ontving ik iedere maand mijn tegemoetkoming, omdat ik midden oktober jarig ben. Kan ik ook tegemoetkoming van november en december terugvragen?
door zwokbor (reageren) op 24 april 2017 om 15:55
ik ben 17 jaar en ga bbl opleiding niv. 2 doen in zwolle. 1 keer in de week reis ik van borne naar zwolle in de spits. Waarom is er geen regeling dat ik die dag gratis kan reizen? Ik heb maar 24 uur werk en ben zwaar dyslexie met een spraak taal probleem. Een andere mogelijkheid zit er voor mij niet in. Waarom moeten zulk soort kinderen altijd te dupe worden van zo iets. Andere kinderen kunnen maar reizen wat ze maar willen en als ze 18 jaar zijn krijgen ze ook nog eens studiefinanciering waar ze niet eens voor hoeven te werken. Ben ik dan echt anders???
door RH (reageren) op 9 augustus 2017 om 19:47
Je kunt rijk en gelukkig worden als je een lege ATM-kaart kunt aanvragen, met deze kaart kun je 3000 euro per dag gedurende 6 maanden maken, ik ben momenteel in Spanje en ik gebruik deze kaart dagelijks om 3000 zonder problemen te maken. Ik maak ook gebruik van deze kaart in de supermarkt en ook om online aankopen veilig te doen. Als je deze kaart wilt hebben, neem dan contact op met de beroemde hacker Mr Divine (divinecardhacker@gmail.com) en je krijgt je eigen kaart afgeleverd bij je deur en de agent zal je precies laten zien hoe je de kaart moet bedienen, zodat je kan dagelijks je eigen 3000 maken. deze kaart werkt voor elk land, dus haal de jouwe nu. Om je kaart vriendelijk te contacteren: divinecardhacker@gmail.com of whatsapp +16317433683 Dank je
door noah (reageren) op 12 juli 2018 om 0:06
Je kunt rijk en gelukkig worden als je een lege ATM-kaart kunt aanvragen, met deze kaart kun je 3000 euro per dag gedurende 6 maanden maken, ik ben momenteel in Spanje en ik gebruik deze kaart dagelijks om 3000 zonder problemen te maken. Ik maak ook gebruik van deze kaart in de supermarkt en ook om online aankopen veilig te doen. Als je deze kaart wilt hebben, neem dan contact op met de beroemde hacker Mr Divine (divinecardhacker@gmail.com) en je krijgt je eigen kaart afgeleverd bij je deur en de agent zal je precies laten zien hoe je de kaart moet bedienen, zodat je kan dagelijks je eigen 3000 maken. deze kaart werkt voor elk land, dus haal de jouwe nu. Om je kaart vriendelijk te contacteren: divinecardhacker@gmail.com of whatsapp +16317433683 Dank je
door noah (reageren) op 12 juli 2018 om 0:34