Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De nieuwe Laura Dekkers

De nieuwe Laura Dekkers

En wéér gaat een Hollandse puber de wereldzeeën bevaren. Dit keer zelfs twee tegelijk. ''Laura Dekker wilde zeilen, maar moest eigenlijk naar school. Wij willen naar school en moeten daarvoor gaan zeilen,'' vertelt Enrique (15).

Hij en z'n broertje Hugo (13) volgen nu namelijk geen onderwijs, ook al willen ze dat wel supergraag. Ze zijn echter zo dyslectisch dat geen enkele school ze wil aannemen.

Daarom hebben ze een plan B bedacht: vanaf komend schooljaar gaan ze op internationale zeilreis. Met z'n tweetjes, net zolang tot er een oplossing is gevonden.

Al twee jaar thuis

''Ik zit nu al zo'n twee jaar thuis,'' steekt Enrique van wal. ''Hiervoor zat ik op het vwo op het Atheneum College Hageveld, maar daar ben ik vanaf geschopt." Omdat de school volgens Enrique niet zo goed wist hoe ze ondersteuning voor zijn taalhandicap moest regelen, belandde hij thuis op de bank. Net als een paar duizend andere leerplichtige kinderen in Nederland.

Ook Enriques broertje Hugo zit al een tijd thuis. Scholen zijn namelijk bang dat de broers zullen blijven zitten of zakken voor hun eindexamen, waardoor het slagingspercentage van zo'n school daalt. Daar zitten scholen nou niet bepaald op te wachten.

Een school die de jongens wél onderwijs wil geven, is de Wereldschool. Da's een organisatie die Nederlandse lespakketten regelt voor bijvoorbeeld kinderen die tijdelijk in het buitenland wonen. 'Dan gaan we toch op zeilreis?' dachten de heren toen...

Vader mee

Als alles volgens planning verloopt, zeilen de heren vóór half augustus ons land uit. Maar hoe gaan ze zich ooit redden op zo'n grote zee?

Enrique: ''We hebben al aardig wat zeilervaring, dus nieuw is het niet. En onze vader, die al het nodige op zee heeft meegemaakt, vaart steeds op een ander schip bij ons in de buurt. Ook hebben we een Personal Ocean Survival-cursus gedaan, waarbij we bijvoorbeeld leerden wat je moet doen als je schip zinkt."

Net als Laura Dekker (in het begin) zullen de jongens een paar uur per dag aan school besteden. "Op de boot hebben we boeken en een map met uitleg die je normaal gesproken van een docent krijgt. Via mail, post en Skype kunnen we vragen stellen en moeten we ook huiswerk en toetsen aanleveren."

Ma blijft achter

Ondanks hun dyslexie gaan Hugo en Enrique ook gewoon taalvakken volgen. ''Met de juiste ondersteuning kunnen de jongens gewoon Nederlands en Engels gaan doen,'' vertelt moeder Annelies. Zij gaat niet mee op reis, maar blijft helaas alleen thuis. Zo'n zeilreis kost immers geld en thuis valt er nog genoeg te regelen.

Hoe lang de reis gaat duren is nog niet bekend, vertelt Enrique. ''We gaan pas weer terug als thuiszittende kinderen onderwijs hebben gekregen. Misschien blijven we wel drie jaar weg. Eerst zullen we naar België gaan, vervolgens naar Engeland en Portugal en daaropvolgend Spanje en Monaco. Verder zien we het wel. Ik heb superveel zin in Spanje, omdat ik dan mijn opa en oma daar zal zien. En in Engeland wonen vrienden van ons."

Ambassadeurs

In elk land dat de jongens binnenvaren, willen ze met de plaatselijke ambassadeurs praten over hun onderwijssituatie in Nederland. Enrique: ''Misschien dat zij ervoor kunnen zorgen dat het onderwijs hier beter geregeld wordt. Nederland bemoeit zich met ieder ander land, maar ondertussen zijn hier zestienduizend Nederlandse kinderen die net als wij niet naar school kunnen. Hopelijk kunnen wij zorgen dat dat verandert.'' Eat that, Laura Dekker.

Het is zomervakantie! Onze voltallige redactie ligt momenteel in een hularokje op een exotisch strand te nippen van een kokosnootcocktail. Tot en met 2 september publiceren we slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht bij je terug. Verveel je je in de tussentijd? Check dan de allerbeste blogs uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 1 augustus 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

A.

A.

Mooie actie!
Hopen dat dit wat oplevert want er zitten teveel kinderen thuis om zulke redenen. En dat terwijl juist deze jongens waarschijnlijk heel gemotiveerd zijn voor school!
Ik zou er eerder voorstander van zijn om iedereen die zich teveel misdraagt verplicht thuisstudie te laten volgen, en dan dit soort jongeren die wel willen leren een eerlijke kans geven!

11 jaar geleden

W.

W.

Wow. Knap hoor. Heel knap!

Maar vraag me wel af of dit de slimste manier is om het voor elkaar te krijgen: Zou een gesprek met de minister niet beter helpen?

11 jaar geleden

K.

K.

Supertof zo'n reis, ook ontzettend leerzaam.

Maar wat ik me afvraag: hoeveel hebben de jongens aan zo'n Wereldschool-pakket als ze zo ontzettend dyslectisch zijn? Alle leerstof op papier of mail lijkt me dan niet echt in je voordeel werken. Zullen zij niet, net als Laura Dekker, na een tijdje ook de handdoek in de ring gooien wat school betreft?

11 jaar geleden

A.

A.

@Kim,
vroeg ik me ook wel af,
maar ik denk dat dat bij deze jongens wel meevalt aangezien hun vader ook meereist:P

11 jaar geleden

K.

K.

Nou ja, ik bedoel niet dat ze na een tijdje 'geen zin meer hebben' en ermee kappen, maar dat afstandsonderwijs gewoon écht niet lukt ivm hun dyslexie....

11 jaar geleden

I.

I.

@Kim: Nee, dat valt wel mee denk ik. Want afstandsonderwijs houdt ook in dat je er zo lang over mag doen als nodig is. Dus als ze iets niet begrijpen door hun Dyslektie, dan kunnen ze daar langer over doen en vragen stellen aan een docent. Of hun vader kan ze helpen met vragen.
Dus ik denk dat opgeven vanwege de moeilijkheidsgraad wel meevalt.
Veel mensen onderschatten Dyslekten, ze zijn wel slim alleen hebben moeite met het begrijpen.
Het begrijpen van de stof heeft gewoon meer tijd nodig dan bij anderen, dus als iedereen dat gedult op kan brengen is er niets aan de hand.

11 jaar geleden

S.

S.

Mijn moeder zit in het onderwijs en ze zegt dat dit onzin is en dat er wel een school moet zijn waarop ze aangenomen worden. Hun ouders houden ze gewoon thuis.

11 jaar geleden

S.

S.

Ja het is raar dat geen ene school ze aan neemt, maar zeile is ook niet handig !!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.