Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Les tot 17.15 uur: mag dat?

Les tot 17.15 uur: mag dat?

Door Pim

Melvins school bestaat uit twee gebouwen. Niks mis mee, maar docenten moeten steeds heen en weer fietsen. En dat kost tijd.

Z'n roostermaker had daarvoor een slim maar niet zo fijn idee: het 10e lesuur!  Tot kwart over vijf 's middags op school, dat mag toch niet? Het LAKS en de Vlaamse Scholierenkoepel geven antwoord...

 In het hectische leven van scholieren is er één baken van rust: het LAKS. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord. Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060.

Vlaamse scholieren kunnen terecht bij de Vlaamse Scholierenkoepel, en hier vind je hoe je contact met hen opneemt. Of check hier hoe 't zit met al je rechten en plichten op school.

De vraag

Beste,

Ik zit in 5-vwo en op mijn school is sinds kort een 10e lesuur ingevoerd. Mijn school is namelijk verdeeld over twee locaties en de docenten moeten dus de hele tijd heen en weer fietsen tussen die gebouwen. Daar hebben ze extra tijd voor nodig en dus hebben we nu langer les.

Als ik van het eerste tot het tiende uur les heb, dan zit ik van half negen tot kwart over vijf  op school! Ik heb wel 3 pauzes, maar dit is echt veel.

Mag dit zomaar?

Alvast bedankt voor jullie tijd,
Melvin 

Het LAKS-antwoord (voor Nederlanders): ja

"Een lesrooster tot 17.15 uur is wel een uitzonderlijke lange dag. Het zal voor jullie (maar ook voor jullie docenten) lastig zijn om tot het einde geconcentreerd te blijven. Het lijkt ons dus geen optimale situatie.

Zelf bepalen

Maar: scholen mogen wel helemaal zelf bepalen hoe ze hun rooster opstellen. Daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling dat leerlingen bijvoorbeeld 's nachts les krijgen, of overbelast raken. Maar de lestijden die jij noemt, mogen wettelijk gezien wel.

Geen maximum

Er is geen maximum gesteld aan het aantal uren dat een school les moet geven, alleen een minimum: alle scholen moeten in de onderbouw en bovenbouw 1000 uren lestijd organiseren. In het examenjaar is dat iets minder: 700 lesuren.

Deze foto is niet onscherp, dit is hoe je je eigen school ziet na tien lesuren.

Stap naar de MR

De medezeggenschapsraad (MR) heeft adviesrecht over de schoolroosters. Zij mogen dus tips geven aan de roostermakers en directie. In de MR zitten docenten, ouders en leerlingen. Zij kunnen dus meepraten over hoe een rooster het beste in elkaar kan worden gezet.

Handtekeningen

Je kunt jullie ontevredenheid dus het beste doorgeven via de leerlingen die in de MR zitten, bijvoorbeeld door een handtekeningenactie. Hoe meer leerlingen het met jou eens zijn, hoe sterker je staat."

Het VSK-antwoord (voor Vlamingen): nee

"De schoolweek in Vlaanderen duurt minstens 28 lesuren van 50 minuten in het voltijds secundair onderwijs. In de meeste scholen heb je tussen de 32 en 36 uur les per week. De school kan zelf het aantal lesuren bepalen.

Deze lesuren moeten wel gelijkmatig gespreid worden over de vijf lesdagen. De ene dag heel veel lessen en een andere dag bijna geen, mag dus niet. Je schooldag mag ten vroegste om 8 uur beginnen, dus niet eerder. Hij eindigt ten vroegste om 15 uur en ten laatste om 17 uur.

De school kan op dit dagschema wel een afwijking of een uitzondering aanvragen, maar dit gebeurt niet zo vaak. Een school kan dus niet zomaar beslissen om tot kwart over vijf les te geven, nee."

Maar wat als het je als Vlaming tóch overkomt? De VSK vertelt: "Dan adviseren we je om in dialoog te gaan met de directie of andere inrichtende macht. Het liefst via de leerlingenraad of schoolraad. En als dat niets oplevert, kun je terecht bij het Kinderrechtencommissariaat. Zij bemiddelen bij kwesties waarbij rechten geschonden worden. Zij zijn bereikbaar via kinderrechten@vlaamsparlement.be."

Gepubliceerd op 14 november 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

k weet niet hoor maar bij ons is hebben we ook twee gebouwen en bij ons heb je gewoon tot tien over half vier les en de leraren reizen in de pauzes heen en weer. zo heeft de roosterkamer het geregeld.
SLIMMMMMMMMMMMMMMMMMM.....................................

12 jaar geleden

A.

A.

Ik zit op een school waar ik naar stage moet en op stage moet ik tot 18.00 zitten dus de sluitingstijd ben 16 btw.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.