Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Werken als blikopener of bejaardenopvrolijker: kan gewoon

Werken als blikopener of bejaardenopvrolijker: kan gewoon

De meeste mensen op mijn school hebben een bijbaantje. Ze werken bij de supermarkt, bij het bedrijf van hun ouders, als kledingwinkel-assistent of in de horeca. Maar zijn er ook nog andere opties? Ik sprak drie scholieren met een bijzonder bijbaantje. 

Ahmed, 18, blikopener - 6 euro 68 per uur

"Het is vooral de bedoeling dat ik de mensen aan het denken zet", vertelt Ahmed, die net zijn vwo heeft afgerond en al een jaar als zogenoemde blikopener bij het Stedelijk Museum werkt. Als blikopener geef je rondleidingen aan bezoekers van het museum en geef je het Stedelijk meningen en advies over verschillende dingen.

Hij kijkt naar het museum vanuit het oogpunt van een jongere en kan daardoor andere leerlingen aanmoedigen om ook van kunst te gaan houden. "Ik ben als het ware een 'ambassadeur' voor het museum en plaats ook foto's van het museum op sociale media." Verder mag hij mensen rondleiden of schrijven voor de site. "Het is belangrijk dat je mensen vragen stelt: je wil dat ze zich iets afvragen wanneer ze terug naar huis gaan. Dat is het doel van kunst."

Hij werkt drie uur per week op donderdag. Thuis hoeft hij niet veel aan zijn baantje te doen. "Het is niet alsof ze je huiswerk opgeven."

Ahmed heeft geluk gehad tijdens de sollicitatieronde. Ongeveer 190 mensen solliciteerden en er werden maar vijftien aangenomen. Kunstkennis was niet nodig, enthousiasme wel. Nu leert Ahmed steeds meer over kunst. Zo kreeg hij tijdens zijn startperiode een drie weken lange cursus over alle moderne kunstvormen. Dat vond hij heel leuk. "Vooral het minimalisme vond ik erg interessant."


Ahmed in zijn werkkleding. 

Amber, 16, werknemer bij een verzorgingshuis - 4 euro 50 per uur

Amber werkt bij een verzorgingstehuis. Ze werkt daar op een afdeling met mensen met dementie. "Dat is heel leuk om te doen", vertelt ze. "Je kunt mensen heel makkelijk blij maken. Zo was er laatst een vrouw die niet tegen haar verlies kon. Ik heb haar toen expres laten winnen met domino: daar werd ze zo blij van. Haar glimlach gaf me echt tranen in mijn ogen." 

Dat ze mensen zo makkelijk blij kan maken, vindt ze het allerleukste. "Soms is er iemand verdrietig en dan vraag je: 'Wil je misschien een rondje lopen?' Dan slaat dat verdriet weer om."

Aan de baan kwam ze door haar moeder, die bij hetzelfde verzorgingshuis solliciteerde. "Ze zag toen ineens een vacature voor jongeren. Dat leek me zo leuk!"

Ambers advies voor leerlingen die een bijbaantje willen is simpel: "Ga niet werken in de heetste weken van de zomer! Dan word je helemaal gek. Verder is alles wel leuk. Ik denk dat je overal iets van leert. Al is het maar dat werken heel vermoeiend is." 

 Amber werkt met bejaarden in een verzorgingstehuis.

Jeroen Damen, 16, dj - 'Hoeveel ik verdien? Dat is privé'


Al sinds dat hij heel klein was, is Jeroen Damen met muziek bezig. Op zijn achtste begon hij met drummen. Twee jaar later begon hij 'te dj-en'. "Toen ging het allemaal best wel snel", vertelde hij. "In 2013, toen ik dertien jaar oud was, trad ik op in Pompei in Eindhoven. Ken je dat? Dat is een restaurant waar ze doen aan 'talentontwikkeling'. Daar word je dus overal omringd door muziek en muzikanten." 

"In de afgelopen jaren ben ik veel gegroeid in het maken van muziek", vertelt hij. "Hierdoor sta ik nu op grotere festivals, zoals CityFest Veldhoven. Hier krijg ik geld voor en daarom noem ik het ook mijn bijbaantje." 

Een veel leuker bijbaantje dan vakkenvullen, vindt Jeroen. Hij is ongeveer twee uur per dag bezig met muziek maken. "Maar het komt het wel vaker voor dat ik de gehele avond door ga. Of dat iemand zang komt opnemen voor mijn stukjes. Dan ben ik vaker wat langer met mijn muziek bezig."

 "Blijf jezelf en volg je dromen", is het advies van Jeroen. "Dan kom je er altijd wel."

Jeroen aan het werk

Gepubliceerd op 18 oktober 2018
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.