11 redenen waarom een studie in de zorg écht iets voor jou is

11 redenen waarom een studie in de zorg écht iets voor jou is

In samenwerking met Kom Zorgen Dan

Gelukkig heb je nog een paar maanden (of een paar jaar) de tijd om jouw studiekeuze te maken. Maar om jezelf die lastminute keuzestress te besparen, is het goed om nu alvast rond te kijken naar een studie die bij je past. Ontdek nu de 11 redenen waarom een studie in zorg en welzijn misschien wel iets voor jou is! 

  1. Er zijn heel veel verschillende richtingen
    Van kinderverpleegkunde tot thuiszorg, van psychologie tot kraamzorg: er zijn zoveel richtingen die je op kunt in de zorg. Dus bij elk talent dat jij hebt is wel een matchend zorgberoep te vinden. 
  2. Leren met je hoofd én je handen
    Veel zorgstudies combineren theorie met praktijk. Dit betekent dat je niet alleen met je neus in de boeken zit, maar ook regelmatig in de praktijk aan de slag gaat. Bijvoorbeeld tijdens stages, maar ook gewoon tijdens de les. Zo kun je jouw nieuwe kennis direct toepassen en zien wat het effect is op echte cliënten.
  3. Er is altijd werk
    De vraag naar zorgmedewerkers blijft groeien. Want (helaas) verdwijnen ziektes en aandoeningen niet zomaar en blijft het welzijn van mensen altijd belangrijk. Dat betekent dat er altijd banen beschikbaar zullen zijn: de zorgsector is niet voor niets één van de grootste werkgevers in Nederland. Handig voor na je studie, maar dus ook voor later!
  4. Je maakt het verschil
    Als zorgverlener maak je dagelijks een verschil in de levens van mensen. Je helpt, ondersteunt en zorgt. En dat zit hem vaak ook in kleine dingen: een gesprekje, een glimlach of een helpende hand. Je kunt je vast wel voorstellen hoe dankbaar patiënten en hun families daarvoor zijn. 
  5. Gezellig werken in een team
    In de zorg werk je vaak in teams, dus dat is supergezellig! Je ontmoet veel nieuwe mensen van allerlei leeftijden en werkt samen om elke dag de beste zorg te bieden. Dat is toch veel leuker dan alleen?
  6. Veel technologische ontwikkelingen
    De zorgsector is altijd in beweging met nieuwe technologieën. Zo kun je leren opereren via Virutal Reality, protheses maken met 3D-printers en je bij het zorgen laten assisteren door een robot. Kun je nagaan wat er over een paar jaar nog meer mogelijk is. Supervet, toch? 
  7. Altijd doorgroeimogelijkheden
    De zorgwereld zit vol met kansen om door te groeien en jezelf te ontwikkelen. Met extra studies en cursussen kun je je bijvoorbeeld specialiseren of een andere kwaliteit in de zorg bijleren.
  8. Flexibele werktijden
    Geen zin in een 9-tot-5-baan straks? Dan zijn de werktijden in de zorg ideaal voor jou! Veel zorgberoepen bieden flexibele werktijden of diensten. Ben je bijvoorbeeld écht geen ochtendmens? Dan ga je lekker voor avond- of nachtdiensten.
  9. De zorg gaat internationaal
    Veel zorgdiploma's zijn internationaal erkend. Dus droom je van reizen of werken in het buitenland? Met een zorgdiploma op zak kun je overal aan de slag!
  10. Emotionele groei
    Door het werk in de zorg leer je omgaan met allerlei emoties, zowel van patiënten als van jezelf. Want natuurlijk zijn er ook in de zorg minder leuke momenten. Hierdoor leer je om goed te communiceren met patiënten, familieleden en collega's. Je ontwikkelt sterke luistervaardigheden, inlevingsvermogen en leert hoe je moeilijke informatie op een begrijpelijke manier kunt vertellen.
  11. Het voelt goed
    Maar ook júíst op die moeilijke momenten weet je dat je waardevol en belangrijk werk doet. Je bent er voor mensen die jou nodig hebben en helpt ze op jouw eigen manier. En natuurlijk maak je ook talloze mooie, bijzondere en grappige momenten mee. Je werk doet ertoe, en dat gevoel is onbetaalbaar.

Dus, overweeg je een studie in de zorg? Ga ervoor! Het is een keuze waar je geen spijt van zult krijgen. De wereld heeft gepassioneerde zorgverleners nodig. Wie weet ben jij wel de volgende die een verschil gaat maken!

Kom zorgen dan!

Op komzorgendan.nl vind je allerlei informatie over zorgstudies om jou te helpen bij het maken van je studiekeuze. Lees bijvoorbeeld ook ervaringsverhalen van jonge mensen in de zorg. Match ook jouw talent met de zorg en kom zorgen dan!

Gepubliceerd op 30 oktober 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.