10 tips: hoe ga je om met iemand met een depressie? (en hoe liever niet)

10 tips: hoe ga je om met iemand met een depressie? (en hoe liever niet)

Door Oscar

1 op de 5 jongeren ervaart depressieve gevoelens voor het bereiken van het twintigste levensjaar. Grote kans dat jij iemand kent die worstelt met een depressie dus. Ondanks goede bedoelingen blijft omgaan met depressiviteit in de vriendenkring ingewikkeld. Wat doe je wel en wat doe je niet? Ervaringsdeskundige Luc Vercauteren geeft 10 tips. 

1. Oordeel niet, maar luister

Laat de depressieve persoon praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Een depressief persoon schaamt zich vaak voor zijn gedachten. Veroordeel die gedachten niet maar zeg dat die gedachten over zichzelf, anderen en het leven horen bij de depressie. De depressieve persoon is niet zijn gedachten, het zijn 'slechts' gedachten. Die horen bij zijn toestand.

2. Wees terughoudend met het geven van adviezen

Adviezen kunnen worden opgevat als een verwijt. Een depressief persoon is niet dom en weet ook wel dat hij bijvoorbeeld moet gaan sporten, maar hij kan het simpelweg vaak niet. Verwacht niet dat adviezen worden opgevolgd, beter om ze niet te geven en te vragen hoe je kunt helpen.

3. Geef aandacht

Blijf de depressieve persoon uitnodigen voor feestjes en andere activiteiten ook al weet je dat hij er geen zin in heeft, verplicht hem niet. Verwacht geen respons en interactie. Een sms'je met ‘hoe gaat het?’ één keer in de week doet ook al goed.

4. Verwacht geen interesse

Een depressief persoon is nergens in geïnteresseerd en is onverschillig. Veroordeel dat niet, het hoort bij de depressie, hij vindt het zelf al erg genoeg dat hij zo denkt.

5. Iemand is ziek en is zichzelf niet

Bedenk dat depressie een ziekte is, een depressief persoon is zichzelf niet. Zeg hem dat ook, dat hij depressief is en daardoor alles door een zwarte bril ziet. Probeer hem niet te overtuigen dat de wereld anders is dan dat hij hem ervaart maar luister gewoon.

6. Geef je eigen grenzen aan

Het kan voor jezelf zeer vermoeiend en ingrijpend zijn om met een depressief persoon om te gaan. Een depressief persoon heeft weinig ruimte voor aandacht voor een ander en kan je uitputten. Neem tijd voor jezelf, zoek zo nodig professionele hulp en word geen hulpverlener.

7. Onderneem samen

In een depressie wil je je het liefst terugtrekken en alleen zijn. Blijf stimuleren en uitnodigen om samen activiteiten buitenshuis te ondernemen, stel je hierin niet dwingend op.

8. Zoek professionele hulp

Zeg hem dat hij professionele hulp moet zoeken, dat er therapieën en medicijnen zijn die kunnen ondersteunen. Wees hierin ook niet dwingend, het moet uiteindelijk uit de persoon zelf komen.

9. Vraag waarmee je kunt helpen

Een depressief persoon heeft vaak moeite met de dagelijkse dingen. Z'n vaardigheden en mogelijkheden zijn minder en het interesseert hem gewoon vaak niet. Verwijt dat niet maar bied je hulp aan met gepaste terughoudendheid.

10. Praten over zelfmoord.

Regelmatig hebben depressieve personen zelfmoordgedachtes. Vraag hiernaar en veroordeel ook deze gedachten niet. Reken maar dat de persoon in kwestie zich er schuldig over voelt. Zeg dat hij waardevol is, dat de gedachten bij de depressie horen en dat het voorbijgaat. Erover praten kan al helpen.

Deze tips verschenen eerder op Psychosenet.nl, waar je allerlei informatie vindt over psychische aandoeningen en waar je (anoniem) vragen kunt stellen aan experts in het online spreekuur.

Gepubliceerd op 31 oktober 2017
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.