Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Jean-Paul Sartre

Filosofie

Biografie

5.5 / 10
4e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 295 woorden
  • 6451 keer
    9 deze maand
  • 30 november 2002
Biografie

Jean-Paul Sartre werd in 1905 geboren in Parijs, zijn vader stierf 2 jaar later Sartre groeide op in Parijs in het gezin van zijn grootouders, de familie Schweitzer. In 1916 hertrouwde zijn moeder en ging wonen in la rochelle waar sartre het tymnasium bezocht.


In 1924 werd hij toegelaten tot de ecole normale superieure
Sartre zakte voor het agregation, dat is een examen voor de bevoegheid om les te geven op een middelbarre school, een jaar later slaagde hij daar wel in net als zijn levenspartner en vriendin: Simone de Beauvoir.

In 1931 werd hij professor filosofie in Le Harve. Het jaar daarop, 1932, stelde een beurs hem in staat de filosofieen van Edmund Husserl en Martin Heidegger in Berlijn te studeren. Na dit studeren keerde hij weer terug naar Le Havre, daar gaf hij les in Laon en vanaf 1937 gaf hij les in Parijs.

Toen de 2de wereldoorlog uitbrak werd Sartre gevangen genomen. Tijdens zijn gevangenschap van juni 1940 tot 1941 schreef hij voor zijn medegevangenen toneel. Tot 1945 was hij leraar filosofie.

Na de oorlog richtte Sartre zich vooral op het thema van maatschappelijk verantwoordelijkheid en probeerde hij terug te komen op het marxisme. In deze tijd nam hij actief en kritisch deel aan het politieke leven in Frankrijk. Zijn laatste grote werk was in 1960.

In 1964 kreeg sartre de nobelprijs voor de literatuur, maar deze weigerde hij.

In 1967 was hij voorzitter van het russell-tribunaal dat het amerikaanse opteden in vietnam veroordeelde.

In 1968 werd Sartre hoofdredacteur van 2 radicaal linkse bladen.

In 1971 kreeg Sartre een hartaanval en 2 jaar later kreef hij er weer 1. Door zijn slechte gezondheid moest hij stoppen met actief zijn in de politiek.

In 1973 werd Sartre blind. En 7 jaar later in 1980 op 15 april overleed hij aan een longtumor.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7636

reacties

super fijn voor mijn verslag
door UNKNOWN (reageren) op 3 februari 2011 om 19:25

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?