Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Assad: gehaat maar essentieel

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 598 woorden
  • 11 oktober 2013
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Geen land in het Midden-Oosten is als essentieel voor de stabiliteit van de regio als Syrië. Vroeger was het een van de laatste stabiele landen in de gehele regio die weerstand kon bieden tegen de opkomende invloed van Al-Kaida en waar de minderheden zoals Christenen nog in veiligheid konden leven.  Moeten we dus wel zo blij zijn met de jihadistische rebellen die Syrië het liefst als een Islamitische heilstaat zien? Rebellen steunen is niet alleen dom, maar ook gevaarlijk voor de stabiliteit van de regio, het is een illusie dat na Assad een democratie zal ontspringen. Nee,  Syrië zal hetzelfde lot volgen als Libië en vervallen in een staat van anarchisme waar krijgsheren het voor het zeggen hebben. De grote hoeveelheden chemische wapens die nu nog bestuurd wordt door het regeringsleger kunnen straks in de handen van Jihadistische rebellen komen en dan zijn de gevolgen niet te overzien. Assad mag dan wel een autoritair leider zijn voor een deel van zijn bevolking maar hij was al die tijd voorspelbaar en nooit impulsief. Is de devil we know misschien wel beter dan de devil we don’t?

Bashar al-Assad, president van het regime dat de macht heeft in Syrie. Al 40 jaar houdt de Assad familie met zijn Ba’ath partij Syrie stabiel maar aan deze rustige periode kwam een eind met de Arabische Lente toen een bom barste van onvrede en sektarisch geweld dat Syrie nu al anderhalf jaar in zijn greep houdt. De Soennieten tegen de Sjiieten tegen de Koerden, Syrië was een kruitvat dat wachtte om te ontploffen en dat vuur wordt alleen maar meer aangewakkerd door een buitenlandse militaire inmenging.

Arabische oliestaatjes steunen namelijk openlijk gevaarlijke jihadistische groepen zoals Al-Nusra die hebben verklaard loyaal te zijn aan Al-Kaida en Syrië het liefst zien als een Soennitische Islamitische staat waar de Sharia regeert. Vagebonden en terroristen hebben als zij overwinnen openlijk toegang tot de middellandse zee, die dan ongemakkelijk dichtbij komen richting Europa.

Vele belangen spelen in Syrië, Amerika wil zijn invloed in olierijke landen in het Midden-Oosten behouden zodat zij de petrodollar in stand kunnen houden. Dit is een ingewikkeld principe maar het komt erop neer dat doordat olie in dollars wordt betaald hier een grote vraag naar ontstaat, waardoor de prijs van de dollar hoog blijft en Amerika zijn enorme schuld kan blijven opbouwen. Amerika’s macht is gebaseerd op haar invloed over olie en zal nergens voor terugdeinzen om deze in stand te houden. Een geplande olieleiding van Iran, via Syrie naar de Middellandse Zee is iets wat de Amerikanen totaal niet willen want Iran heeft aangegeven deze in Euro’s te zullen verkopen. Amerika beroept op R2P (Responsibility to protect) maar breekt internationaal recht. Amerika spreekt mooie taal maar speelt Realpolitik. Amerika zal zijn dwaasheid en oorlogszucht straks bekopen met een uitvalsbasis van terroristen die er niet voor terug zullen deinzen om de minderheden die Assad gesteund hadden uit te moorden.

De diplomaten wisten het, de Amerikaanse bevolking beleefde het en de Amerikaanse regering zag het gebeuren in irak. Militair ingrijpen in nog een conflict zonder doel in een oorlog zonder eind is al eerder gebeurd en de derde maal zal het een conflict opleveren in het Midden-Oosten die niet tot deze regio beperkt zal blijven maar over heel de wereld zijn gevolgen zal hebben en ons misschien wel in WW3 zal storten. Zeg daarom nee tegen de betekenisloze bommen en ja tegen de duidelijke diplomatie opdat het internationaal recht regeert en de roekeloosheid de rug toe wordt gekeerd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.