Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcoholleeftijd moet hoger

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 429 woorden
  • 9 maart 2013
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
16 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alcoholleeftijd moet hoger

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend om de alcoholleeftijd naar 18 jaar te verhogen

Het is zaterdagavond en ik begeef me tussen de dronken jongeren in de stad. Ik nuttig zelf ook enkele biertjes. Één van de jongens zie ik elke dag op school. Hij heeft het altijd over zijn wereldberoemde mixdrankjes. Gister zei een vriend van mij tegen hem:"Het is maar goed dat de alcoholleeftijd wordt verhoogd." Hij Heeft gelijk.

Waar ben ik? Wat is er gebeurd?

Één van de vele gevaren van het drinken van alcohol is hersenbeschadiging. Elk weekend is er wel iets te doen. Kinderen gaan uit en de meeste kroegen en clubs schenken alcohol aan kinderen, meestal vanaf 16 jaar. Eindelijk heeft de regering besloen zich met deze waanzin te bemoeien. Kinderen van 16 hebben nog geen idee wat de alcohol met ze doet, drinken maar elk weekend weer, tot zij zo'n 18 /19 jaar oud zijn. Pas dan merken ze langzaam maar zeker de gevolgen. Ze vergeten welke dag het is, zeijn meestal extreem gedesoriënteerd, vergeten belangrijke gebeurtenissen en lijden vooral aan concentratieverlies. Dát zijn de gevolgen van alcohol. Het is goed dat de alcoholleeftijd naar 18 gaat, het had zelfs nog hoger mogen zijn wat mij betreft. Kinderhersenen groeien nog en het is héél slecht als er met dat process wordt geknoeid.

Harddrugs boven de wet

Wat veel mensen niet weten is dat alcohol gewoon harddrugs is. Het systeem hier in Nederland is zelfs zo ontzettend krom als je erover na gaat denken. Zo is wiet een in Nederland veel gebruikte soft-drug. Deze soft-drugs kan je in de coffeshop halen als je 18 jaar oud bent. Juist, in Nederland kan je op 16-jarige leeftijd al harddrugs halen, gewoon bij de supermarkt om de hoek. Dit feit getuigt van ultieme kromheid in het Nederlands wetboek.

De oplossing die de regering heeft bedeacht klinkt goed. Er is alleen een nadeel met dit soort regels. Tegenwoordig zie je al kinderen van 13 met sigaretten en kinderen van 16 die knetterstoned in de les zitten. Leeftijdsregels werken niet zoals ze horen. Daar moet de regering nog even over nadenken. De basis is gelegd . De leeftijd mag wat mij betreft naar 21 en er moet een strenge nacontrole worden bedacht. Politie die boetes uitschrijft bijvoorbeeld.

Minderjarige drinkers moeten worden aangepakt! Ze zullen boos zijn, maar het is voor hun eigen bestwil. Dat zullen ze uiteraard niet meteen begrijpen, maar dat komt uiteindelijk wel. Als ze volwassen zijn. De alcoholleeftijd moet nog hoger. Ik stel voor dat de alcoholleeftijd wordt verhoogd naar 21.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.