Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

vettax

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 848 woorden
  • 18 november 2010
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
117 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Obesitax: de oplossing voor overgewicht of niet?

We worden met z'n allen steeds dikker en dikker. Dit is een groeiend probleem. Volgens data van het CBS is nu al 1 op de 9 jongeren te dik. Overgewicht veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. De Nederlandse regering heeft een plan bedacht om de Nederlanders gezonder te maken en de kosten die de patiënten met overgewicht maken te drukken. Ze wil belasting gaan heffen op vet voedsel. Maar is dit wel een uitvoerbaar plan? En zijn de Nederlanders het hier wel mee eens? Ik denk van niet. Ik ben tegen het plan van de regering om een belasting op vet eten te heffen.

Ten eerste: ik denk niet dat dit plan van de regering te realiseren is. Mensen die graag lekkere dingen eten waar vet in zit, stoppen daar niet mee als dat eten een paar centen duurder wordt. Als je wil dat het echt effect heeft, moet je de prijs minstens verdubbelen. En dan nog betwijfel ik of men zomaar een lekker patatje zou laten staan... Dit zou het probleem dus niet oplossen.

Als je deze maatregel zou treffen, zou je ook vooral de klasse treffen die niet zo veel te besteden heeft. Dat vind ik niet eerlijk tegenover die mensen. Hierdoor zou iedereen in Nederland de dupe worden van deze maatregel, ook de mensen die geen overgewicht hebben.

Nog een reden waarom ik denk dat de vettax de problemen niet zou oplossen, is dat mensen niet alleen dik worden van vet. Er zijn meer belangrijke factoren die zorgen voor overgewicht. Koolhydraten en suikers worden door het lichaam omgezet in vet. Deze stoffen zorgen dus ook voor overgewicht. Maar zou je ook deze stoffen dan duurder moeten maken? Dan kan je net zo goed op alle levensmiddelen een belasting zetten.

En het probleem van overgewicht ligt niet alleen bij het eten, maar ook bij het te weinig bewegen.

Het is inderdaad zo dat mensen steeds dikker worden. Dat is natuurlijk slecht voor de gezondheid van die mensen zelf, maar het zorgt ook voor veel kosten voor de overheid. Doordat mensen met overgewicht vaak gezondheidsproblemen krijgen, moeten ze daarvoor medicijnen krijgen en misschien zelfs wel opgenomen worden in het ziekenhuis. Dit moet allemaal bekostigt worden. En door een belasting op vet te heffen, waar men over het algemeen dik van wordt, zouden deze kosten kunnen worden gedrukt. Het klinkt inderdaad allemaal als een mooi plan, maar je treft hier niet alleen de burgers met overgewicht mee, maar ook de burgers die gewoon een normaal gewicht hebben. Zij moeten ook die vettax betalen als ze af en toe een patatje kopen. En niet iedereen heeft evenveel geld. Je zal met deze maatregel vooral de arme mensen treffen. Ik vind dat niet eerlijk.

Dan is er nog het probleem van waar leg je de grens? Wat is de grens van gezond/ongezond? Bij welke hoeveelheid vet moet er een belasting op het product? En hoeveel? Men moet ook rekening houden met de verhouding verzadigde vetten en onverzadigde vetten. En moet er ook gekeken worden naar de hoeveelheid suikers? En de hoeveelheid koolhydraten? Dit alles maakt een duidelijke grens stellen wel erg moeilijk. En als er eenmaal een vettax is, dan moet er ook nog wat gedaan worden aan het tekort aan lichaamsbeweging, want anders heeft de maatregel nog amper effect.

Er zijn in het verleden al andere vormen van extra belasting op bepaalde producten ingevoerd. Uit onderzoek is gebleken dat dit allemaal niet zo veel effect had. Er is bijvoorbeeld een accijns op tabak en een accijns op alcohol. Het gebruik hiervan is misschien iets afgenomen, maar echt grote resultaten zijn er niet geboekt. Er is ook een accijns op benzine en andere brandstoffen, maar nog steeds rijden de meeste mensen gewoon in hun auto. Ik denk dat het effect bij een vettax ook niet groot zou zijn, net als bij deze voorbeelden.

Het klinkt dus allemaal erg mooi, zo'n vettax. Maar uit dit betoog blijkt wel dat de positieve effecten waarschijnlijk helemaal niet groot zullen zijn. De vettax is maar lastig te realiseren, onder andere doordat de grens tussen te veel vet en niet te veel vet erg vaag zal zijn. En men zou als met echt iets wil bereiken de producten minstens 2 keer zo duur moeten maken. Waar trek je immers de grens? En moet er ook gekeken worden naar andere stoffen die zorgen voor overgewicht? En hoe zit het met bewegen? De vettax zal amper effect hebben als er niks gedaan wordt aan het te kort aan lichaamsbeweging door de meeste Nederlanders. En niet alleen de mensen met overgewicht zullen financieel lijden onder de vettax, maar ook de mensen die helemaal niet te dik zijn. Iedereen zal dus de dupe worden van de vettax. Er zijn andere producten die een extra belasting hebben gekregen, zoals alcohol. Bij die producten bleek dat het effect van de accijnzen te verwaarlozen viel. Dat zal dus ook bij de vettax gebeuren. Al met al zijn er meer nadelen dan voordelen van de vettax, dus ik vind dat deze niet ingevoerd zou moeten worden.

REACTIES

J.

J.

ja

8 jaar geleden

M.

M.

nee

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.