Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nederlands betoog AOW Omhoog

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • vwo | 509 woorden
  • 20 februari 2018
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Werkschoenen zijn gemaakt om te slijten

Mijn vader klaagt regelmatig dat hij zoveel moet werken. De discussie over de AOW is een onderwerp geworden dat in de laatste jaren een belangrijk gesprekspunt is. Bij de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer heeft deze discussie een van de belangrijke doorslagen gegeven. Moeten mensen in Nederland doorwerken tot hun 65ste of kunnen inwoners van Nederland langer doorwerken? Worden mensen in Nederland niet steeds ouder? Blijven mensen in Nederland langer geschikt voor zwaar werk? De AOW-leeftijd moet omhoog.

Ten eerste worden mensen op de wereld steeds ouder en zijn Nederlanders langer in staat om te werken, zo blijkt uit een onderzoek van de rijksoverheid uit 2016. Een voorbeeld om het idee te snappen: stel, in het jaar 2010 worden mensen gemiddeld 100 jaar oud, en in het jaar 2020 worden mensen gemiddeld 200 jaar oud. Je lichaam is bijvoorbeeld ongeveer 80% van zijn levensduur goed, maar de laatste 20% gaat het lichaam zichzelf afbreken. Dus in 2010 zouden de mensen in dit voorbeeld tot hun 80ste kunnen werken, voordat ze de AOW in gaan (de laatste 20% van hun leven) en in 2020 zou dit al veranderd zijn naar 160 jaar; dat maakt dat mensen dus langer kunnen werken als ze langer leven.

Tevens komen er per werkende Nederlander steeds meer AOW'ers; dit is onbetaalbaar. In 2040 zal Nederland naar verwachting 3,9 miljoen inwoners in de AOW-gerechtigde leeftijd tellen, bijna 30 procent meer dan nu. Hierbij is rekening gehouden met de koppeling die door de overheid gelegd is tussen verhogingen van de AOW-leeftijd en de ontwikkeling van de levensverwachting. Er zullen dan 10,3 miljoen inwoners tussen de 20 jaar en de AOW-leeftijd zijn. Dat betekent dat er in 2040 dan 26 mensen in de werkende leeftijd op elke 10 AOW’ers zullen zijn. Nu is die verhouding nog bijna 33 op de 10. Dat blijkt uit de nieuwste prognose van CBS.

Veel Nederlanders beweren dat ze ziek worden van werken omdat ze meer dan 65 jaar lang doorwerken. Er word gezegd door vele Nederlanders dat spieren zo hard "kapot gewerkt" worden dat deze mensen gewoon niet verder kunnen. Ook word er door veel van deze mensen beweerd dat je even snel longkanker krijgt van je hele leven in de kou werken dan van roken. Een voorbeeld hiervan is Jan Smits, die zijn hele leven hard gewerkt heeft in de kou en nooit gerookt heeft, maar toch de diagnose van longkanker kreeg. Hij is hieraan overleden. Na een onderzoek van gemeente Veghel is gebleken dat zijn vader enorm veel rookte; dat zou de reden zijn geweest voor zijn longkanker.

In de oudejaarsconference van Guido Weijers wordt beweerd dat een op de vier Nederlanders de 65 niet haalt. Dit is uit geen enkel onderzoek gebleken en is dus niet waar. Wat wel uit een soortgelijk Nederlands onderzoek van de Volkskrant is gebleken, is dat een op de vier rokers de 65 niet haalt.

Kortom, de mensen in Nederland worden ouder en kunnen/moeten langer werken. De AOW-leeftijd moet omhoog om kosten te besparen op verschillende vlakken. Niet te snel akkoord gaan met hun pensioen en er meer aan werken, dat zouden mensen moeten doen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.