Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Eiffeltoren

CKV

Architectuurverslag

Eiffeltoren

7.1 / 10
4e klas havo
 • anoniem
 • Nederlands
 • 1170 woorden
 • 48942 keer
  96 deze maand
 • 14 januari 2004
Het kunstwerk: De Eiffeltoren:
De Eiffeltoren werd in van 8 Januari 1887 tot 31 Maart 1889 gebouwd aan de hand van een bouwplan van Gustave Eiffel. Er hebben 250 mensen aan de toren gewerkt waarvan er 199 vaste medewerkers waren. Tot 1931 was het gebouw met 320 meter het hoogste gebouw van de wereld. Een nadeel is dat het gebouw bij extreme hitte 15 cm. kan uitzetten. Het gebouw is het symbool van Parijs. Sinds de recente renovatie en de aanleg van nieuwe verlichting ziet de toren er beter uit dan ooit te voren. De Eiffeltoren is een ijzeren bouwwerk. Het gebouw heeft een aangename symmetrie. De toren wordt door 2.5 miljoen klinknagels bij elkaar gehouden. De toren weegt 7000 ton en steunt op vier enorme pijlers. De kosten voor de bouw waren circa 6 miljoen franc. De toren staat tussen de Trocadéro en de Champ-de-Mars. De toren word om de vier jaar geschilderd. Daarnaast werkt er één ambachtsman aan de toren. Momenteel is de toren bezit van de franse televisie, vandaar dat er een zendmast op de toren staat.


Het gebouw bevat in het gebouw ook nog enkele bezienswaardigheden:

- Machinekamer van de lift.
- Cinémax, het museum van de toren. Het vertelt de geschiedenis van de toren in een korte film. Er zijn ook beelden te zien van beroemde en beruchte bezoekers van de Eiffeltoren zoals Adolf Hitler, die de toren af wilde breken omdat Gustave Eiffel een jood was.
- Hydraulische lift, deze bestaat al vanaf 1889. Het is een lift van de 2e verdieping tot de 3e verdieping.
- Uitzichtsgalerij, vanaf hier kun je 72 km. ver kijken.
- Dubbeldekkerlift, deze heeft een beperkte capiciteit.
- Restaurant Jules Verne: Eén van de beste restaurants in Parijs. Je kunt hier goed eten en er is een ruim uitzicht.
- Buste van Eifel: In 1889 kreeg Eiffel het Legion d’Honneur. Ook kreeg hij de buste van Antoine Bourdelle. Deze werd in 1930 aan de voet geplaatst.

De toren verleid ook mensen tot stunts, bergbeklimmers hebben de toren beklommen, trapezezwaaiers zwaaien rondom de toren en parachutisten zijn naar beneden gesprongen. In 1911 probeerde de kleermaker Reisfeld uit Parijs van de borstwering van de toren te vliegen.met een aangepaste cape als vleugels. Hij stierf aan een hartaanval vlak voordat hij landde.

De Eiffeltoren kent drie verdiepingen:

- Op de begane grond vind je het museum en de Buste van Eiffel is hier geplaatst.
- De eerste verdieping ligt op een hoogte van 52 meter. Deze is bereikbaar via een lift of via 360 treden. Er is ook een postkantoor.
- De tweede verdieping ligt 700 treden hoger dan de eerste verdieping, op 115 meter. Hier bevinden zich de dubbeldekkerlift en het restaurant Jules Verne. Ook de hydraulische lift is hier.
- De derde verdieping ligt op 274 meter van de grond en kan 800 mensen dragen. Er zijn 692 treden te beklimmen om er vanaf de tweede verdieping te komen, de toren bevat in totaal dus 1652 treden. Je vind hier de uitzichtsgalerij.

De kunstenaar: Gustave Eiffel

Op 15 december 1832 wordt Gustave Eiffel geboren. Vanaf zijn jeugd was Gustave al erg geïnteresseerd in mechanische toestellen en het toneel van het bedrijfsleven. In 1850 verhuisde hij naar Parijs. In 1856 werd hij benoemd tot constructeur en ingenieur van spoorwegmateriaal Charles Nepveu. Eiffel bouwde hierna zelf bruggen in Bordeaux, Garonne en in Floirac. Eiffel kreeg echter al gauw aan een nieuwe baan bij Compagnie des chemins de fer de l’Ouest, een kantoorbaan. Eiffel kreeg bij dit bedrijf enkel interessante taken te doen. Met een bureauchef werkte hij samen aan zijn eerste ontwerp, een brug van 22 meter uit gietijzer voor het spoor van Saint-Germain. Hierna bestudeert hij samen met dezelfde bureauchef het eerste ontwerp van een grote brug, namelijk de brug van Bordeaux. De fabriek van Nepveu werd door een Belgische onderneming tegen een hoge prijs overgenomen. De Belgische industrieel Pauwels, leidde dit bedrijf. Eiffel werd benoemt als leider van de projectbureaus. De bouw van de brug van Bordeaux was het eerste project waar Eiffel echt voor verant-woordelijk was. Deze brug was dan ook een belangrijk punt in zijn carrière en de resultaten die hij bereikt had bij deze brug hebben een grote invloed gehad op de rest van zijn leven. Hierna bouwde nog meer projecten. In 1862 trouwt Eiffel met Marie Gaudelet. Uit het huwelijk kwamen meerdere kinderen voort. In 1866 volgde er weer een grote opdracht, namelijk de bouw van het Palais de l’Exposition voor de wereldtentoonstelling van 1867.
Dat hij zonder een groter atelier geen grote opdrachten kon aannemen beviel Eiffel niet, hij begon daarom een eigen werkplaats in 1866. In het begin kan hij nog niet veel grote opdrachten aan, omdat zijn bedrijf daar eigenlijk toch te klein voor is. Om deze reden begint hij twee jaar later op 6 oktober 1868 een commanditair vennootschap. Dit vennootschap werd toendertijd G. Eiffel et Compagnie genoemd. Hij gaat hier voor in zee met de jonge, maar zeer vermogende ingenieur Théophile Seyrig. Eiffel krijgt de macht over het bedrijf en alle verantwoording ligt bij hem. In 1879 scheidden Eiffel en Seyrig zich van elkaar af. Voor deze tijd zijn er echter een gigantisch constructies door Eiffel ontworpen en gemaakt. Er kwamen grote werken zoals het vrijheidsbeeld. Hierna, in 1887, werd er een begin gemaakt aan de Eiffeltoren. Het was een idee dat al lang bestond. Jules Bourdais wilde een toren van 300 meter bouwen, met een vuurtoren van 50 meter. Er was echter veel kritiek op de stevigheid en daarom kreeg het project vertraging. Eiffel kwam hierna met een plan, dat vele malen duurder was. Er werd gekozen voor zijn ontwerp, dat het grootste ontwerp werd van hem. Het project was een oorspronkelijk idee van Nouguier en Koechlin, twee werknemers van Eiffel. De toren werd dusdanig gebouwd dat deze geen hinder ondervond van de wind. Eiffel moest het bouwplan van het laatste stuk van de toren aanpassen omdat er niet voldoende plaats was voor kranen, deze werden vervangen door handmatige stijgers. Op 31 Maart 1889 was de toren eindelijk klaar. Er kon gesproken worden van een technisch hoogstandje. Na de toren boekte Eiffel geen grote successen. Het panama-kanaal betekende uiteindelijk de ondergang van het bedrijf van Eiffel. De hieropvolgende bouwwerken liepen uit op een mislukking. Hij stierf op 27 december 1921 op een leeftijd van 91 jaar.

De cultuurhistorie: De industriële revolutie.

In 1889 werd de toren gebouwd. Het was de tijd van ontwikkeling en wetenschappelijke ontdekkingen. Men wilde ook de kunst aanpassen en de smaak veranderde snel. De bouwkunst onderging ook een geweldige verandering. Glas, ijzer en staal waren de nieuwe constructiematerialen. Hierdoor konden de gebouwen minder zwaar en waren de gebouwen meer dynamisch en modern. De architect werd in deze tijd vervangen door de ingenieur. Gustave Eiffel ontwierp, niet op papier, maar rechtstreeks op de Parijse bodem de Eiffeltoren. Het bouwwerk moest de Wereldtentoonstelling imponeren. Het gebouw is hierin geslaagd. Terwijl de antieke monumenten een herinnering zijn aan het verleden is de Eiffeltoren een voorloper op de toekomst.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2146

reacties

hallo, er werkte 300 mensen aan de torenn heb ik tenminste op het internet gelezen maar het kan zijn dat het fout is. met vriendelijke groet, Loesje
door Loesje (reageren) op 6 februari 2006 om 21:21
er zijn naar de eerste verdieping 704 treden
door blabla (reageren) op 27 augustus 2006 om 14:02
als ik goed lees, dan zijn er 360 treden tot de 1ste verdiepeing en 700 treden tot de 2de verdieping en nog eens 692 treden tot de derde verdieping. Als ik dit optel kom ik tot 1752 tredens en niet op 1652 treden. Ik vraag mij af hoe komt dat???
door John (reageren) op 31 augustus 2006 om 22:53

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?