Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

CD-recensie Van Dik Hout - Het Beste Van 1994 - 2001

CD-recensie Van Dik Hout - Het Beste Van 1994 - 2001

Door
Van Dik Hout
Zeven enerverende jaren en vier uiteenlopende albums waren voor Van Dik Hout voldoende reden om met een 'best of'-album te komen. In 1994 begonnen als middelbare scholierenbandje uit Den Helder, is de groep inmiddels uitgegroeid tot een van Neerlands meest gewilde rockgroepen. En zie hier het resultaat: een alleraardigste mix van alle uitgebrachte singles en andere goede tracks van de vier albums tellende discografie van VDH. Liefst 17 nummers telt de CD en zelfs de bonus live-CD ontbreekt niet.

Het beste
Wat biedt Van Dik Hout eigenlijk op deze plaat? Enkel commercieel succes of ook experimenteel werk? Opener 1 Keer Alles geeft alvast een aardig beeld voor het vervolg van de CD; dit nieuwe nummer heeft een lekker ritme en zet de deur open voor een vol uur Van Dik Hout-plezier. "Zekerheid voor alles" moeten Martin Buitenhuis en co. gedacht hebben, want de volgende vijf nummers komen van de meest succesvolle albums Van Dik Hout en Ik Jou Jij Mij. Onder andere de hitsingle Stil In Mij en het onvolprezen De Stilte Valt Zo Hard worden vervolgens afgewisseld door Film Van 1 Seconde en Met Andere Ogen, twee tracks van Vier weken, de iets te snelle opvolger van het debuutalbum. De tweede helft van de plaat geeft ruimte aan het aardige De Keuzes Die Je Maakt en het ietwat geforceerde Mijn Held Zijn. Gelukkig dat Van Dik Hout Laat Het Los niet vergeet te plaatsen, want zo'n mooi nummer verdient alle lof. Om maar niet te spreken over het pareltje Twee Soorten Sneeuw dat -in tegenstelling tot enkele andere nummers- de aardige zangkwaliteiten van Martin Buitenhuis toont. En natuurlijk mag het duet met Herman Brood niet ontbreken. Pijn is perfect geschreven voor Herman Brood, maar dat komt niet helemaal over op de luisteraar. Zenderruis En Testbeeld is net op tijd afgelopen om de CD niet een zeikerige ondertoon mee te geven.

Live-CD
De bonus-CD is een beetje een rommelig bij elkaar gezochte mix van live-nummers die Van Dik Hout op diverse gelegenheden speelde, onder andere in Paradiso, in Ahoy' en op Lowlands. Stil In Mij staat er natuurlijk op evenals Stap Voor Stap en Laat Het Los. 's Nachts In Mijn Dromen klinkt wat vals, maar dat wordt goedgemaakt door Overal Geweest dat gespeeld wordt met violen en al op Lowlands '96. Misschien is de combinatie van de nummers op de live-CD niet helemaal gelukkig uitgezocht, het is toch wel aardig om te luisteren.

Conclusie
Van Dik Hout heeft zijn best gedaan een goede indruk te geven van wat het de afgelopen zeven jaar gepresteerd heeft. De CD geeft daar inderdaad een aardig beeld van. De muziek is volwassener geworden, de teksten zijn beter en het geluid is mooier. Al met al een redelijke CD. Goed? Niet hoogstaand. Slecht? Zeer zeker niet. Van Dik Hout mag lekker zo doorgaan. Het blijft leuk om naar te luisteren.

Geschreven op 15-05-2001 Gepubliceerd op 15 mei 2001
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu