Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

CD-recensie Sugababes - Angels With Dirty Faces

CD-recensie Sugababes - Angels With Dirty Faces

Door
Freaky
De Sugababes zijn eindelijk vooruitgang aan het boeken. De lelijke eendjes van de powerpop dansen aarzelend de hitlijsten binnen (Round Round staat op vijf) en hebben de nodige trucjes geleerd van andere girlpower-diva's. Hoewel lelijk eendje eigenlijk altijd al een ongelukkige vergelijking was, want de meisjes van Sugababes zijn oogverblindend mooi. Op hun nieuwe album, Angels With Dirty Faces leggen ze nog een keer uit hoe het moet.

Huiswerk
Allereerst is het onzin je huiswerk zelf te maken als iemand anders dat beter kan. De Sugababes openen dus supersterk met Freak like me, een cover van een oud soulnummer met een oud synthpopnummer (Are Friends Electric?) erdoorheen gemixt. Hoewel geen noot origineel is, is het geheel verpletterend. Stampende beats, lieve tienermeisjes en melodielijntjes die weten dat ze leuk zijn. Ook ander gestolen huiswerk, zoals Round Round en Shape (met Sting!) doet het perfect. De Sugababes zijn slimme meiden.

Fashion
Muziek is marketing tegenwoordig. Wat luisteraars willen horen zijn moderne liedjes waarop je kunt dansen, met een simpele beat en een hip sfeertje. De babes komen daaraan tegemoet door een drumcomputer allerlei funky beats af te laten draaien, en hier en daar een ouderwetse analoge synthesizer in te zetten. Een phaser-effectje en een gierende moog completeren het geheel: de Sugababes zijn ultra-hip en klinken zoals niemand anders.
Of toch? Misschien een beetje zoals TLC en de Spicegirls. Maar dat zijn maar twee tracks van de elf.

Gek
Het gekke is dat het nog werkt ook. De Sugababes zijn het enige meidengroepje dat je leuk mag vinden zonder meteen te worden uitgelachen door je artistieke vrienden. Het is allemaal net een beetje doordachter en serieuzer dan wat we op de radio horen van Britney Spears en Shakira. Liedjes zoals Blue zijn gewoon echt leuk, ook als je niet zo'n zin in dansen hebt.

Sexy
Opwindendst blijven de liedjes waar ze de synthesizers voluit zetten: Supernatural en Stronger passen zo op een CD'tje van de Pet Shop Boys of de Eurythmics. De typische girlpower liedjes blijven een beetje steken in clichematigheid, en dat is jammer. Angels With Dirty Faces en Virgin Sexy zijn wel erg "stoer". Plotseling is het weer 2002, met herkauwde teksten over onafhankelijke meisjes die alles zelf wel doen. "Party with my ladies 'till dawn." Bleh.

Conclusie
Over het algemeen is Angels With Dirty Faces een geslaagd tweede album. Met liedjes die misschien iets minder psychedelisch zijn dan Overload en af en toe heeft men wel erg goed gekeken naar hits van TLC en de Spice Girls, maar goed. Mooie meisjes hoeven hun huiswerk niet zelf te maken. Dat doen hun vriendjes wel. Gepubliceerd op 17 oktober 2002
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu