Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

CD-recensie Silverchair - Neon Ballroom

CD-recensie Silverchair - Neon Ballroom

Door
Silverchair
Daniel, Ben en Chris speelden al jaren met elkaar muziek, opdat het moment dat ze besloten om mee te doen aan een demo-wedstrijd. Hun demo werd aangewezen als de winnaar en ze mochten als hoofdprijs een video opnemen voor bij hun grungy nummer Tomorrow.
Tomorrow werd een wereldwijd succes, en een tour in de VS en Europa volgde. Na het uitbrengen van de albums Frogstomp in 1995 en Freak Show in 1997, brachten ze in 1999 het album Neon Ballroom uit.

Neon Ballroom
In de periode tussen Freak Show en Neon Ballroom, raakte zanger Daniel in een depressie. Terwijl Ben en Chris lekker op vakantie waren, zat hij alleen thuis te schrijven. Hij leed aan anorexia en had nergens zin in. Het enige dat hem voldoening gaf was het schrijven van nummers/gedichten.

Het resultaat is werkelijk schitterend. Bijna alle nummers op Neon Ballroom gaan over zijn problemen. Nou zou je denken, daar word je toch niet vrolijk van? Maar dat hoeft helemaal niet bij dit album! Er komt zoveel emotie vanaf dat je even helemaal van de wereld bent. Ana's Song is bijvoorbeeld een schitterend nummer waarbij de zang zich zo om het gitaarspel heen vlecht dat je er helemaal treurig van wordt.

Hoogtepunten
Ook het openingsnummer Emotion Sickness is een geval apart. Waar Silverchair voor Neon Ballroom vooral bekend stond als een grungy-rockbandje, openen ze dit album opeens met een haast symfonisch nummer! Arrangementen van violen, piano, en drums vliegen je kamer binnen en gaan over in rustige zang met gitaarbegeleiding.
Verdere hoogtepunten zijn onder andere Spawn Again (vette hardrock), Anthem For The Year 2000 (simpel nummer dat in je hoofd blijft hangen), en Paint Pastel Princess, dit nummer heeft fijn gitaarspel en een goede tekst.

Conclusie
Het is een hele andere wending die de jongens zijn opgegaan na Freak Show, maar zeker geen verkeerde. Als je Diorama hebt en meer wilt horen, dan is deze CD een absolute aanrader. Ook voor de mensen die van melodische rock houden is dit album een aanrader. Het bevat namelijk alles: hardrock, ballads, melodische rock. Voor ieder wat dus. Het is gewoon helemaal Silverchair! Gepubliceerd op 15 januari 2003
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu