CD-recensie Saybia - These Are The Days

CD-recensie Saybia - These Are The Days

Door
The day after The Second You Sleep
Vorig jaar was in Nederland een belangrijk jaar voor Saybia. De uit 2002 afkomstige plaat The Second You Sleep werd ineens goed ontvangen en Saybia schitterde op Pinkpop en Lowlands. Het nieuwe album zou je kunnen zien als "de opvolger", een cd die voor veel bands erg moeilijk blijkt. Wordt het vallen of blijven staan?

Volwassen
Al bij de eerste luisterbeurt van de cd werd mij duidelijk dat het voor Saybia 'blijven staan' is geworden. These Are The Days is een iets volwassenere plaat dan zijn voorganger. Hij is minder licht, er zit meer achter. Wat is gebleven is de melancholie, de herfstachtige sfeer die we van Saybia al kennen. Het valt wel te merken dat de band gegroeid is en meer ervaring heeft opgedaan in de tussentijd. Maar het blijft de karakteristieke dramatische pop die we van Saybia gewend zijn.

Hoogtepunten
De cd begint naar mijn mening bescheiden, met als eerste de single Brilliant Sky, gevolgd door een nummer waarvan ik bij vlagen zelfs een beetje aan de Beatles moet denken, Bend The Rules. I Surrender, ook een single, is wederom een erg aardig nummer, maar nog niet zo geweldig als Saybia bij vlagen was. Met Guardian Angel, Soul United en Flags haalt Saybia dat niveau wel. Stuk voor stuk geweldige nummers, de band op zijn best. Het nummer dat daarna komt, House On The Hill, vind ik het minste nummer van de cd. Het mist iets voor mijn gevoel. Gelukkig wordt dat nummer gevolgd door het gevoelige Stranded, wat wel weer overtuigt. It's OK Love is een leuke ballad, maar het echte hoogtepunt moet dan nog komen: een track van ruim 17 minuten waarin Saybia laat horen wat schoonheid is. Echt een climax.

Conclusie
Wat de meeste bands niet lukt, lukt Saybia wel: een overtuigende "opvolger" maken. These Are The Days is degelijker, en bij vlagen ook briljanter dan zijn voorganger. Voor mij geldt dit album zeker als een van de beste platen van het jaar. Gepubliceerd op 21 september 2004
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu