Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Rule Your School!

Door Ceyda

Ja hoor, deze week is onze school aan de beurt: Hij is weer open. Ik vind het op zich nooit een probleem. Collecteren voor het Leger Des Heils gaat ook zo vervelen. Plus dat ik natuurlijk weer nieuwe mensen moet gaan ronselen voor de leerlingenraad, en de medenzeggenschapsraad. Dat wordt alleen wel ieder jaar moeilijker. Elke leerling hoor je namelijk wel klagen over zijn of haar school, maar er echt iets aan doen gaat de meesten toch net iets te ver. Toch best jammer, want in de meeste scholen kun je echt een verschil maken.

Zo heb je de Leerlingenraad. Bij de meeste scholen is dit een veredelde feestcommissie, of is hij zelfs niet aanwezig, maar dat is alleen maar omdat er te weinig gemotiveerde leerlingen voor zijn. Aan jou de eer om daar verandering in te brengen! Leerlingen hebben recht op gezond eten in de kantine, een net schoolgebouw, redelijke lestijden etc. En je hoeft het niet helemaal alleen te doen: Bij het LAKS (Landelijk Actie Kommitee Scholieren) kun je advies vragen, workshops volgen (meestal betaald door de school), en handige tips opdoen.

Verder heb je de Medezeggenschapsraad. In deze raad zit je met leerlingen, ouders en leraren en krijg je inzicht en inspraak op de besluiten die het bestuur van je school moet nemen. Deze vergaderingen zijn meestal iets saaier, maar tegelijkertijd kun je ook veel sneller iets bereiken. Als jouw school om een slechte reden de buitenlandse reizen wil aflasten, of de lestijden langer wil maken, dan kun jij in deze vergaderingen direct tegenargumenten geven en, als je een beetje redelijk overkomt, het voorstel van de tafel vegen. Ook hiervoor geeft het LAKS workshops en trainingen. Het kleine nadeel van de medenzeggeschapsraad is dat je ervoor gekozen moet worden op de meeste scholen en dus campagne moet houden onder leerlingen.
Dus blijf niet overal tegen aan schoppen dit jaar! Rule your school!

Gepubliceerd op 12 september 2007
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst: