CD-recensie Radio 4 - Gotham!

CD-recensie Radio 4 - Gotham!

Door
New York
Zelfs Tony Blair maakt zich zorgen over de Britse popmuziek, het moet dus wel heel goed gaan met de New Yorkse rockscene. The Strokes waren, zo blijkt nu, inderdaad slechts het topje van de ijsberg. Voor het eerst in pakweg twintig jaar worden we tot in Europa aan toe overspoeld met vindingrijke New Yorkse rockbands. Radio 4 is er weer zo één, en hun tweede album Gotham! is meer New York dan je je kunt bedenken. Je zou haast denken dat het nu wel eens moet gaan vervelen. Niets is minder waar, Radio 4 mag zich tot de besten rekenen.

Overtuigend
De band weet zich door prominent gebruik van keyboards op een geweldige manier te onderscheiden. Eigenlijk kun je Radio 4 ook beter beschrijven als een Amerkaanse Primal Scream, te plaatsen in het vak retro dance-rock met een punk attitude.
Opener Our Town is direct zo overtuigend, dat je moeite moet doen niet uit je stoel op te staan om als een bezetene door de kamer te gaan dansen. “New electric sounds / Rattle underground” schreeuwt zanger Anthony Roman, en dan weet je zeker dat je Gotham! van voor tot achter gaat beluisteren.
Verslavende rockers (Start A Fire, Eyes Wide Open) worden gedragen door funky gitaarriffs, terwijl het dub-achtige Speaking In Codes voort deint op meeslepende beats die aan Happy Mondays doen denken.
Meesters van de korte pakkende zin zijn het ook, zo bewijzen Struggle en Dance To The Underground. En zo zit je zonder dat je er erg in hebt mee te schreeuwen om de strijd tegen aids en geweld op straat.

Conclusie
Radio 4 klinkt volwassen en overtuigt vijftig minuten lang. Gotham!, gevuld met strakke retro-rock, dance, lo-fi garage punk, dub en hitsige rock ’n roll, is een album zonder dieptepunten en pakkender dan ooit. En met teksten over maatschappelijke problemen nog hartstikke van deze tijd ook. Gepubliceerd op 7 oktober 2002
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu