Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

CD-recensie Momma Gravy - Adios

CD-recensie Momma Gravy - Adios

Door
Knoppen
Pavement-geluidstechnicus Remko Schouten is terug achter de knoppen. Niet om de nieuwe single van Stephen Malkmus bij te schaven, maar als meesterbrein achter het funky spacejazz-duo Momma Gravy. Muziekbehang in swingende seventies-kleuren maakt hij, collages van loungebeats, jazzgeluiden en samples uit oude science-fiction films. Dat klinkt misschien pretentieus en gevaarlijk dicht tegen saaie neuzelmuziek aan, maar professionele knoppendraaier Schouten weet moeiteloos een uur te boeien met goeie melodieën en spacey synths.

Film
Samen met de Britse DJ Beige maakt Schouten electronische muziek, met huisgenoten die hier en daar klarinet of piano inspelen. Het resultaat klinkt een beetje zoals de nieuwe Air, of als een gemoedelijk Tosca. Met gekke samples en vocoder-stemmetjes. Echte samplemuziek is het niet: eerder een sfeervolle soundtrack bij een mooie film. Waar die dan over gaat mag iedereen zelf verzinnen. Iets met detectives, mooie blonde vrouwen en astronauten gokken wij.

Gevarenzone
Gevaar bij instrumentale, hippe "sfeermuziek" zoals Momma Gravy maakt is dat de nummers zó op elkaar gaan lijken dat de CD onopvallend voorbijgolft zonder dat er iets bijblijft. Leuk voor tijdens een etentje, of vlak voor het slapengaan, maar niet speciaal genoeg voor op je discman. Adios heeft daar ook een beetje mee te kampen, maar ontwijkt de meeste (en grootste) valkuilen gelukkig ruim. Toegegeven, dit is amper muziek voor op de dansvloer. Maar het zijn wel allemaal echte, gestructureerde liedjes. En Schouten en Beige goochelen slim met "echte" instrumenten en electronische geluiden. Waardoor het af en toe klinkt alsof er een volledige band aan het werk is.

Conclusie
Een mooie plaat van een geheimzinnige technicus en een gekke DJ (die bijvoorbeeld in de Britse club The Fabric draait). Ideaal voor 's avonds laat, als je op een lange winteravond nog een boekverslag moet afmaken, of gewoon lekker wil ontspannen. In beide gevallen zal je trouwens zien dat je na een paar nummers al bent vertrokken op een reis langs de sterren met Remko als gids. Eindelijk Hollandse lounge met een universeel tintje. Gepubliceerd op 6 oktober 2004
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu