Luie mensen, die Spanjaarden

Een jaar in het buitenland betekent veel mooie dingen zien, nieuwe mensen leren kennen, maar je ook dagelijks laten verrassen door cultuurverschillen. Na een maand in Spanje ben ik de relaxte levensstijl nog steeds niet helemaal gewend. Nou ja, relaxt? Spanjaarden zijn gewoon lui!

Siësta
Neem nou de siësta hier: winkels openen ’s ochtends om tien uur en sluiten alweer om half twee ’s middags, zodat het personeel even naar huis kan om een dutje te doen. Half uurtje de ogen sluiten? Powernap? Nee hoor, de meeste siësta-Spanjaarden worden niet vóór vier uur wakker, om pas om half vijf hun winkeldeuren weer open te gooien. Slechts voor een paar uurtjes maar: om acht uur is de dagomzet weer gehaald en gaat iedereen richting huis voor het avondeten. Kortom, de meeste Spanjaarden zijn hier slechts zeven uur per dag in actie. ‘s Zaterdags werken ze maar tot siësta-tijd, waarna hun weekend begint dat niet vóór maandagochtend eindigt. Niet echt heel vermoeiend dus!

Alles dicht in augustus
Het toppunt van luiheid vindt hier echter deze maand plaats: 80% van de winkels buiten het centrum is de hele maand augustus gesloten. De reden? Na zo’n lange tijd van hard werken – Spanje kent ‘slechts’ 15 officiële vrije feestdagen per jaar – wil elke Catalaan ‘s zomers een maand lang in het warme zand van de Costa Brava liggen om bij te komen van deze noeste arbeid. Tja, daar stond ik vorige week met mijn zak vol vuile was, hopeloos op zoek naar een wasserette..

Zon maakt lui
Tot nu toe kan ik slechts één reden bedenken die deze laid-back lifestyle verklaart: door de dagelijks stralende zon en warme temperaturen (“slechts 28 graden vandaag? Wat koud zeg, jammer”) is de motivatie om te werken nihil. Ervaring heeft mij inmiddels geleerd dat er niets zo lekker is om tijdens de heetste uren van de dag even je ogen te sluiten in een kamer met airconditioning...ach, aan elke cultuur valt te wennen!  

Gepubliceerd op 11 augustus 2008