Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bikkelen op een Franse school

Bikkelen op een Franse school

Door

De hedendaagse Nederlandse scholier klaagt graag over zijn of haar school. Neem nou de eindexamen-klachtenlijn: terwijl je flower-power-parents in hun schooltijd (±1974) 31 keer telefonisch klaagden over hun Centraal Schriftelijk, komen er tegenwoordig ruim 80.000 klachten per examenjaar binnen. Vind je het Nederlandse scholierenleven zwaar? Kijk dan eens hoe het er aan toe gaat op de lycées in Frankrijk: dan hebben wíj het zo slecht nog niet...

Weblogger Kim leert Frans op een talenschool in Parijs. Ze doet hier verslag van haar avonturen.

Slechts 1040 uur
In St. Germain-en-Laye, een voorstad van Parijs, sprak ik met de 17-jarige Diane. Deze Française was verontwaardigd over onze 1040-uren-discussie van 2007: “Slechts 1040 uur? Oh, wij moeten jaarlijks 1360 klokuren volmaken. Afhankelijk van je schooljaar zit je hier dagelijks van 8 tot 12 en van 1 tot ongeveer half 6 op school.” Ai.
Gewone lessen en huiswerkklas inéén misschien? “Nee joh, na schooltijd worden we geacht nog 2 uur huiswerk te maken, in la classe terminale zelfs 2,5 uur.” Best pittig dus...

Schoolsfeer
plaatje:2Toch weten de Fransen die 1360 uur best gezellig te maken: wat de schoolsfeer betreft, is het niet veel anders dan in Nederland. Les Petits (het vriendelijk klinkende Franse equivalent van het woord ‘brugkoters’) worden in de maling genomen, de snoepautomaat is dagelijks voor het middaguur al leeg, in hoekjes op het schoolplein worden eerste tongzoenen uitgewisseld en zodra een docent het lokaal even verlaat, rennen leerlingen door de klas en vliegen stoelen door de lucht.

Eindexamen
Voor Diane breekt een spannende tijd aan: volgende maand begint ze samen met duizenden anderen aan le baccalauréat, haar eindexamenperiode. Geen wekenlange stress, maar slechts een paar dagen knallen: in 3 à 4 dagen tijd worden minstens 7 toetsen afgenomen. Engels, Frans, wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde zijn voor iedereen verplicht, evenals twee keuzevakken. Welk profiel je ook kiest (grofweg verdeeld in techniek, science, economie of sociale wetenschappen), iedereen heeft dezelfde vorm van wiskunde. “Tja, ik heb zelf dat laatste gekozen omdat ik wat cijfers betreft een numerieke ramp ben. Eigenlijk moet ik op bijles, net als de helft van mijn klasgenoten,” vertelt Diane.

Veel zorgen hoeft ze zich echter niet te maken: ondanks dat er aan een gemiddelde van SE en CE niet wordt gedaan – alleen le bac telt – slaagt 99% van de eindexamenleerlingen. Kijk, dát is dan wel weer relaxed...

Gepubliceerd op 10 mei 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie