Vmbo’ers gezocht die een mbo studie willen gaan doen. Krijg €5,- voor je mening!
Geef jouw mening over het onderwijs in het grote jaarlijkse Scholierenonderzoek van Markteffect. Krijg 5 euro na invullen van de hele vragenlijst én maak kans op o.a. JBL headphones en Bol.com bonnen. 

 

Naar de vragenlijst

Laura mag nog niet

De kinderrechter heeft haar besluit genomen: de dertienjarige Laura Dekker mag niet twee jaar lang de wereld rondzeilen om zo het wereldrecord te vestigen. Althans, voorlopig nog niet...

De komende twee maanden wordt bekeken of Laura in staat is zo'n solozeiltocht te maken. Ondertussen wordt het meisje onder toezicht gesteld. Dit houdt in dat ze bij haar vader mag blijven wonen, maar voor belangrijke zaken toestemming moet vragen aan Bureau Jeugdzorg. En of die haar laten gaan? Nee, niet nadat de Raad van Kinderbescherming heeft gezegd dat zo'n tocht onverantwoord is, de leerplichtambtenaar een negatief advies heeft gegeven en zelfs de Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Blijsterveld er geen heil in ziet. "Een kind van 13 kan zichzelf niet onderwijzen, een boot gaande houden en een storm doorstaan", vertelde ze afgelopen maandag aan Radio 1.

Het is de taak aan Amsterdamse kinder- en jeugdpsycholoog S. Moonen om te onderzoeken of Laura wel met de pychische druk van zo'n solozeiltocht overweg kan, voor zichzelf kan zorgen en in haar eentje havo-3 en havo-4 kan halen.

Overigens heeft Laura haar zin in avontuur niet van een vreemde: vader Dick Dekker heeft op z'n twaalfde al een tijdlang in zijn eentje gezeild. Dit leidde tot zoveel ruzie met zijn ouders, dat hij twee jaar later het ouderlijk huis verliet. Ook Laura zelf heeft wel vaker te maken met onbereidwillige omstanders. Toen ze vorig jaar van Nederland naar Engeland en weer terug wilde zeilen, werd haar boot na oversteek door Britse autoreiten aan de ketting gelegd. De Engelse kinderbescherming vond het onverantwoord om zo'n jong meisje terug te laten varen en plaatste haar in een kindertehuis. Vader Dick moest overkomen om haar weer naar Nederland te mogen laten gaan. Per zeilboot, uiteraard...

Laura vertelde afgelopen week nog in het Jeugdjournaal dat ze gewoon in september aan haar tocht zou beginnen, maar inmiddels heeft gemeente Wijk bij Duurstede laten weten dat ze haar onlangs aangevraagde uitschrijving weer heeft ingetrokken. De familie Dekker had dit trucje toegepast om niet langer 'Nederlands' te zijn en zo aan de leerplicht te kunnen ontkomen. Nu blijft Laura dus gewoon ingeschreven bij de gemeente, waarmee ze indirect de uitspraak van de rechter accepteert, niet stiekem uit zal varen en zal wachten tot de volgende rechtszitting begin november, als alle onderzoeken afgerond zullen zijn.

Wat vind jij? Heeft de rechter gelijk, of gun jij Laura haar wereldrecord?

Gepubliceerd op