Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

CD-recensie Kubus - Buiten Westen

CD-recensie Kubus - Buiten Westen

Door
Biets
Kubus is de ex-professioneel skater die met zijn k-k-k-kubieke biets muziekland onveilig maakt. Maakte hij vroeger nog electro, drum ’n bass en techno, tegenwoordig stort Kubus zich helemaal op de hiphop. Hij komt uit Zwolle, dé hiphop stad van Nederland. Op zijn debuutplaat Buiten Westen zijn het dan ook de jongens van Opgezwolle en hun vrienden die de raps voor hun rekening nemen.

Gewoon klappen
Kubus houdt niet van poespas. Minimale beats met een sample of synth en rappen maar. Geen probleem voor de Zwolse boys, zij rijmen wel. Net als Duvel trouwens, de Rotterdamse woordenbreier (en "onwettige neef en raadgever in de rechtspraak" van Opgezwolle) die al eerder met Kubus samenwerkte en zich op Buiten Westen van zijn beste flow laat horen.
Zo winden de beste rappers van Nederland er geen doekjes om; ook zij houden niet van geneuzel. "Geen gezeur, gewoon klappen," roept Stickz in zijn Hamvraag. Opgezwolle-collega Rico heeft het ook goed naar zijn zin op de Kubus biets en maakt van Buitenbad zomaar hét zomernummer van volgend jaar.
Ook Kubus’ solonummers, waarin hij meer van zijn muzikale talent kwijt kan, zijn goed te behappen. Dan hoor je ineens een Spaanse gitaar en Zuid-Amerikaanse percussie. Hoogtepunt van Buiten Westen is Zwolsche Boys. Lekker schreeuwen in de kantine: "Kom met die biets, kom met die rijms / Jawel je weet we staan bekend om die schijt!"

Conclusie
Dit is het betere werk. Buiten Westen is een van de leukere Nederlandse hiphop platen van het jaar. Is het niet door de vette oldskool beats van Kubus, dan komt het wel door de goede raps van half talentvol Zwolle e.o.
Voor wie meteen overtuigd wil zijn: luister naar bonustrack D-d-d-dikke gek. Volledig gestotterd, helemaal gestoord en onwijs grappig.

Gepubliceerd op 7 oktober 2004
ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu