Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Je moeder!

Je moeder!

Door

Altijd al eens iets meer willen weten over je familie, maar kom je niet verder met je stamboom dan je overgrootvader? Of word je er een beetje moe van dat zodra je het vraagt aan je ouders, ze een ellenlange speech beginnen over de tante die was getrouwd met een neef van de buurvrouw wiens kat altijd spuugde voor de deur van de nicht van de aangetrouwde oom? Daar is dan nu de oplossing voor. Je kijkt gewoon even op internet om je DNA te bekijken…

Lees verder!

Biologieles
Eerst maar even een stukje biologie. Jouw DNA bestaat zowel uit dat van je vader als dat van je moeder. Een onmogelijk aantal verschillen hierin is mogelijk, en daarom ben je ook geen kloon van je zus of broertje. Het enige dat niet veranderd, is je DNA van je mitochondriën. (dat zijn kleine mini-organen in al je cellen) Dit DNA krijg je altijd van je moeder mee. En daardoor zijn er superveel mensen uiteindelijk terug af te leiden uit 1 moeder.

De 33 moeders
Of eigenlijk, 33 moeders, waarvan 7 in Europa hebben huisgehouden. Brian Sykes, de bedenker van deze hele theorie, heeft ze allemaal een naam gegeven: Ursula, Xenia, Helena, Velda, Tara, Katherine en Jasmine. En zo hebben deze vrouwen samen voor de hele bevolking van Europa gezorgd: Helena, die in Zuid-Frankrijk zo’n 20. 000 jaar geleden is geboren, heeft inmiddels 47% van de hele Europese bevolking geproduceerd!

Mocht je trouwens niet uit Europa komen, dan heb je altijd nog kans dat één van de andere 26 vrouwen je oermoeder is geweest. In zijn boek “The 7 daughters of Eve” legt professor Sykes, die aan de Universiteit van Oxford is verbonden, er meer over uit.

Zakkenvuller
Die Brian Sykes verdient er trouwens wel dik aan. Via zijn internetbedrijf kun je voor een schamele 150 pond (dus zo’n 187 euro) je oermoeder laten onderzoeken. Altijd een leuk cadeautje voor moederdag, vind je niet?

Gepubliceerd op 17 april 2008
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie