Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Special Jad Fair - Interview

Special Jad Fair - Interview

Door
Jad Fair
Scholieren.com komt overal. Zo ook bij experimentele rocker Jad Fair, frontman van Half Japanese en sinds jaar en dag de authoriteit op het gebied van harde gitaren, onduidelijk geschreeuw en liedjes die niemand begrijpt. Hij wel.

[image:1:center:]

Wat vind je zelf het leukst aan je laatste album, Fairmoore?
Het was fantastisch om te kunnen werken met Stevie (Stevie Moore, red.). Ik ben al sinds lang een fan van zijn muziek, dus toen hij voorstelde om samen iets te gaan doen was ik blij dat te kunnen doen. Een van de dingen die ik mooi vind aan het album is als het kindje de cassette-recorder ontdekt in Good Sign. Dat past perfect in het liedje.

Je muziekstijl is moeilijk te omschrijven, geloof ik. Kun je er zelf iets over vertellen?
Ik doe gewoon wat natuurlijk voor me is. Ik doe zeker niet mijn best commercieel succes te bereiken, en ik laat critici mijn gedrag niet beinvloeden. Ik vind het allemaal nog steeds leuk om te doen omdat ik muziek leuk vind, en gelukkig heb ik de kans gehad te kunnen spelen met mensen en bands die ik het meest bewonder.

Kurt Cobain zei ooit dat hij je muziek wilde gebruiken om mensen te doen "smelten". Kan dat, met jouw muziek?
Toen Kurt zei dat mensen zouden smelten als ze mijn muziek hoorden, denk ik niet dat hij bedoelde dat ze op een griezelige manier zouden smelten. Hij bedoelde dat mensen zouden ontdooien en blij worden.

[image:2:center:]

Wat is het laatste boek dat je aan de kant hebt gegooid?
Gisteren kocht ik een exemplaar van Journals, met daarin pagina's van Kurt Cobain's dagboeken. Ik ben opgehouden met lezen omdat ik er erg verdrietig van werd. Het voelde raar om in een dagboek te lezen zonder iemands toestemming. Het is een mooi boek en goed gemaakt, maar ik betwijfel of ik het ooit uitlees.

Zijn er de afgelopen jaren nog echt belangrijke albums uitgekomen?
Mijn favoriet is But Me, I Fell Down van DQE, een punk album. Grace Braun is ook erg getalenteerd. De re-releases van Folkway albums vind ik ook te gek.

Wanneer wilde je een avant-garde, experimentele rockster worden?
Niks van wat ik doe klinkt raar of avant-garde in mijn oren, ik doe gewoon wat ik altijd doe. Als ik zou gaan zitten om een echt liedje te leren zou het pas experimenteel zijn voor mij, want dat kan ik helemaal niet.

Wat zit er nu in je CD-speler?
The Holy Modal Rounders, en het nieuwe dubbel-album van DQE, I'm Your Girl. Gepubliceerd op 6 december 2002
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie