Griekse goden bestaan nog steeds!

Stel dat de Griekse goden geen verzinsels van bedwelmde priesters waren. Stel dat ze nu nog zouden bestaan. Stel dat ze dan ook nog in een krot zouden wonen in Noord-Londen. Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar dit is echt het geval in het boek ‘Gods behaving badly’ van Marie Phillips.

Lees snel meer over dit goddelijke boek

Hedendaagse goden
Het boek, dat het debuut is van Marie Phillips, gaat over alle Griekse goden die ooit op de Olympus woonden. Alleen zijn ze in haar verhaal in de zeventiende eeuw naar Londen verhuisd, omdat de grond er toen goedkoop was. Zeus zit opgesloten in de zolderkamer en wordt bewaakt door Hera, Aphrodite verdient geld met telefoonseks en Dionysus runt een nachtclub. Ze kampen allemaal met hetzelfde probleem: niemand gelooft meer in hen. Marie Phillips weet alle klassieke goden een passend modern bestaan te geven.

Godencontact
Het boek is een prachtige combinatie van klassiek epos en een modern liefdesverhaal. Het verhaal gaat over de naïeve schoonmaakster Alice, die in het godenhuishouden wordt aangenomen als schoonmaakster. Ze krijgt het zwaar te voorduren met al de vreemde bewoners van Griekse afkomst. Ook haar goede vriend Neil vindt het huis verdacht en denkt dat er iets niet pluis is.

Klassiek thema in een modern boek
Het lukt Marie Philllips om de Griekse mythologie weer actueel te maken. Hoewel bij het lezen van het boek een beetje mythekennis handig is, is het niet noodzakelijk. Phillips werkt haar karakters goed uit: de goden hebben hun traditionele achtergrond, maar problemen van deze tijd. Juist de moderne personages in het boek hebben een eeuwenoud probleem: Alice en Neil zijn allebei erg verlegen.

Ondanks het klassieke thema komen er in het boek maar weinig Homerische vergelijkingen en paginalange zinnen voor. ‘Gods behaving badly’ is grappig, spannend en een echte page-turner. En gelukkig is het verhaal niet helemaal gelijk aan een Griekse tragedie…

Gepubliceerd op 14 februari 2008