Een verhaal van lang geleden, toen er nog ridders waren

Nu ik Quinten Schram hadgeïnterviewd, die ‘Piak’ speelt in de ‘Brief voor de Koning’, was ik heel benieuwd naar de film!

De verfilming van het boek van Tonke Dragt gaat over een tijd  waarin er nog geen telefoons, I-pods en computers bestonden. Een tijd waarin men geen kappers kende, te zien aan de lange haren van de spelers. Een tijd waar de mensen geen Chanel, Diesel, Dolce en Gabana, Gucci of O’Neill kenden. Een tijd waar men op paarden reed, met zwaarden vocht en harnassen droeg. Welkom in de middeleeuwen.

De brief
De 15-jarige schildknaap Tiuri (Yannick van de Velde) staat op het punt tot ridder te worden geslagen. Hij moet alleen nog aan één opdracht voldoen: een nacht in absolute stilte waken in de witte kapel.
Tijdens de nacht in de witte kapel wordt er op de deur geklopt. Een zwaargewonde schildknaap vraagt Tiuri om een brief naar Ridder Edwinem te brengen. Al gauw vindt Tiuri Ridder Edwinem, die stervende is. Tiuri moet de brief naar de koning te brengen, want het koninkrijk is in gevaar. Eén nadeeltje: ook in de middeleeuwen leven criminelen. Overal loert gevaar.

Geen genade
Het begin van een spannende tocht door bergen, bossen en dalen, te paard en te voet, met vijanden en vrienden. De levensgevaarlijke, bloeddorstige ruiter Slupor zit achter Tiuri en de brief aan, evenals de Rode Ruiters. Zij kennen geen genade. En iedere keer wanneer we denken: nu is het gedaan met Tiuri, neemt de film een onverwachte wending aan. Zo vermomt Tiuri zich een keer als monnik. Als de Rode Ruiters de kap van Tiuri's jas afzetten, doet Tiuri net of hij blind is. De Rode Ruiters druipen al snel af: een blinde jongen kan er niet met een brief vandoor zijn gegaan.

Piak en Tiuri
Als het te gevaarlijk wordt om de brief te houden, verbrandt Tiuri deze. Samen met zijn vriend Piak, aan wie hij veel steun heeft, leert hij de brief in geheimtaal uit zijn hoofd. “Weet je, Tiuri, we maken er een liedje van. Dan onthouden we het beter!” zegt Piak. En zo vervolgen ze zingend hun tocht.

Goedheid
Ook de grijze ridders (o.a. Daan Schuurmans) vergezellen Tiuri een deel van zijn reis en beschermen hen met hun eigen zwaard en leven. En de schone dame Lavinia (Hanna Schwamborn) gelooft in de goedheid van Tiuri en helpt hem waar ze kan. De Brief voor de Koning laat zien dat liefde, trouw en vriendschap belangrijk is. Ook in de middeleeuwen.

Gepubliceerd op 15 juli 2008