Een beetje vreemd: The Long Blondes

Door Scholieren.com

Na een goed ontvangen debuut in 2006, komen ze nu met hun tweede album ‘Couples’. Onwijs beroemd zijn The Long Blondes niet, maar ‘de scene’ was enthousiast. Misschien ook omdat hun muziek niet echt onder een noemer valt. “We veranderen constant,” vertelt zangeres Kate “het is onmogelijk om ons een stempel te geven.”

Lees meer over hun hûh-effect!

Hûh?
De muziek moet het ‘hûh’-effect veroorzaken. “Het nieuw album is geen gewone cd, het is vreemd, anders. Als inspiratiebron hebben we geluisterd naar cabaretiers en oude discomuziek, maar ook naar de top 30 slechtste songs ooit. Sommige van die nummers zijn echt geweldig!” Net zo vreemd als het album is de cover. Een rare verschijning van een zebra, een creatie van Kate. Ze heeft er vertrouwen in “I would buy it if I saw it!

Kate schrijft de liedjes samen met gitarist Dorian: “De nieuwe cd heeft meer te maken met de band, we zijn zelfverzekerder geworden. Op het eerste album leken alle liedjes op elkaar, maar nu hebben we verschillende inspiratiebronnen gebruikt en dat laten we zien.”

Anders
Toch gek dat de bandleden allemaal een muziekloze achtergrond hebben. “Ik ben begonnen met zingen toen de band begon, vijf jaar gelden,” legt Kate uit. “Mijn vrienden op school speelden wel in bandjes, maar ik vond die muziek helemaal niet leuk,” voegt Dorian toe. “Wij hebben elkaar op de universiteit leren kennen, gingen samen naar allerlei concerten en pas toen nadat we afgestudeerd waren, startten we de band. Gewoon, omdat het leuk was.” Maar een baan en band combineren is best lastig. “Ik ging naar mijn werk, trad op, ging een uur slapen en moest dan weer naar mijn werk. Ik werd bijna ontslagen.”

School
In Engeland zijn scholen strenger dan in Nederland. Kate en Dorian waren dan ook alles behalve ontdeugend. “Op school was ik echt een dromer,” zegt Dorian. “Ik was dan ook niet gemaakt voor vakken als wiskunde, I hated it.” Gelukkig haalde Dorian ook wel goede cijfers: “Onze muziekleraar was een toffe, jonge vent, die iedereen gewoon een 10 gaf.” Kate deed het nogal goed op school: “Ik was overal het beste in. Echt waar. Ik had alleen een hekel aan zwemmen, dan moest mijn make-up eraf.”

Studio vs Stage
Dorian en Kate duiken graag de studio in, maar optreden vinden ze natuurlijk ook geweldig. “Wij spelen live heel anders dan op de cd,” zegt Kate. “Je weet nooit wat een optreden gaat worden, totdat je op het podium staat.” Dorian voegt er aan toe: “We hebben nu zes maanden niet opgetreden, we hebben er weer zin in!”

Zien?
23-04 Amsterdam, Melkweg
24-04 Brussel, VK
01-05 Groningen, Vera

Gepubliceerd op 2 april 2008
ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS