Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

De hele wereld op Mundial

Room Eleven, Leaf, Alain Clark en BEEF waren er, maar festival Mundial gaat véél verder dan alleen maar Nederlandse muzikanten. Op dit multicultifestival in het Leijpark in Tilburg waren bands van zuid (westerse landen) naar noord (ontwikkelingslanden) en weer terug te horen.

Lees verder

Culturen
Muzikanten van over de hele wereld lieten met spetterende optredens zien wat 'hun' muziek is. Zo waren de Afrikaanse ritmes van Sean Kuti volop te horen en Shantel, 'The King of Balkan Pop', deed de bezoekers swingen. Ik kon ook niet stil blijven staan.

Chillen
plaatje:2De hoofdbezigheden van de gemiddelde festivalbezoeker waren: chillen, eten en dansen. Hier en daar zaten er wat op de fatboys die over het hele park waren uitgestald, en anderen hadden plaatsgenomen op een kleedje. Dankzij de eettentjes drongen de geuren van Surinaams, Ethopisch, Vietnamees, Nederlands, Chinees en Afrikaans voedsel alle neuzen binnen.

Bara
Toen ik genoot van een broodje Bara, een Surinaamse snack, hoorde ik achter mij trommelgeroffel. Het was een groep jongens, gehuld in een groen shirt, die de meest strakke ritmes met hun drumstokken op hun trommeltje toverden. En een eindje verderop lieten een aantal Afrikaanse krijgsdansers, gehuld in dierenvellen, hun dansen zien. Gaaf!

Armoede
Dit festival waar men naar hartelust kon genieten van muziek, dans, eten en kraampjes uit verschillende culturen, had ook een achterliggende gedachte. Veel organisaties, zoals Fair Food, FairClimate en Plan, richtten zich op dit festival op armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en gelijke rechten voor man en vrouw.

Sommige mensen leven in schrijnende situaties, waar hun muziek en hun cultuur het enige is dat hen op de been houdt.

Gepubliceerd op 19 juni 2008
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!