'De hele klas een 1'

Door Peter

Ook ik doe het wel eens: kopiëren, plakken en klaar. Inleveren en hopen dat ik niet gepakt wordt. Maar voor mijn favoriete docent Duits is dat nog best een hoop gedoe, want ik ben bepaald niet de enige: “Ik heb zelfs wel eens de hele klas een 1 gegeven, omdat iedereen het van het internet had gekopieerd.”

Het lijkt een beetje een kat-en-muis-spel. Mevrouw ‘W’: “Ik wil leerlingen dwingen te lezen. Ik geef graag goede cijfers, maar hij of zij moet het wel verdiend hebben.”

Meestal zie je het zo
“Ik moet altijd goed opletten dat mijn leerlingen het niet zomaar van het internet afgehaald hebben, want het gebeurt vaak. Maar meestal kan ik zo op een stapel leggen wat van het internet is en een andere stapel maken wat echt door de leerling zelf is gemaakt. Ik heb zelfs een keer een hele klas een 1 gegeven, omdat iedereen het van het internet had gekopieerd.”

Naar Keulen
“Een keer per jaar gaan we met het Duitse lerarenteam op excursie naar Keulen, onder meer om lesmateriaal te halen. Maar dan haal ik ook Duitse boekjes die goed passen bij het niveau van mijn leerlingen. Een bijkomend voordeel is dat van die boeken meestal nog geen uittreksel op internet staat.”

Vroeger: uittrekselboekjes
“Ik ben vroeger ook jong geweest, toen had je nog geen internet, maar moesten we uittrekselboekjes aanschaffen. Natuurlijk heb ik ze wel gebruikt, alleen het werd mondeling overhoord dus dan moet je het wel echt lezen. Ik vind het wel grappig, dat als leerlingen boekverslagen van het internet afhalen, dat ze alsnog een onvoldoende hebben."

Scholieren.com
Zou Scholieren.com moeten stoppen wat haar betreft? “Nee hoor, het is gewoon in de plaats gekomen van het uittreksel boekje. Zo’n uittreksel kan je prima als hulpmiddel gebruiken, om het boek beter te begrijpen. Ik geef graag goede cijfers, maar hij of zij moet het wel verdiend hebben.”

Hoe snel pak jij een boekverslag van internet? Ooit wel eens gepakt, of weet je het altijd goed te camoufleren?

Gepubliceerd op 18 juni 2009
ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur