De apen van De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig lijkt een bijeen geraapt zooitje ongeregeld dat lekkere, vieze liedjes (“Nee: kicks”) schrijft. Willy Wartaal, Vieze Fur en P. Faberge lijken zo ruig, zo fout, zo ongecontroleerd, maar ze hebben de hele onschuldige animatiefilm Space Chimps ingesproken. Een beetje vreemd? Ik vind van wel en daarom duik ik met het drietal de bioscoop in om samen de film voor het eerst te kijken.

De stemmen in Space Chimps
“Ik ben benieuwd,” zegt P.Fabergé voor we de filmzaal inlopen. “Ik heb natuurlijk wel de verhaallijnen meegekregen, maar ga de film nu voor het eerst zien.”  Is het niet vreemd dat zulke vage gasten een animatiefilm inspreken? “Nee joh,” vindt hij, “Dit is de warming-up. We willen nu wel een echte film gaan maken over De Jeugd van Tegenwoordig. Lijkt me vet.” Helemaal nieuw is het acteren voor P. niet, op dit moment gaan er ook twee Franse films van hem in première. Zegt hij, of ik dat moet geloven weet ik niet. Ook Willy Wartaal ziet een eigen film wel zitten: “Maar dan zonder script.” 

De film
In Space Chimps wordt Ham de 3e, de kleinzoon van de allereerste ruimtechimpansee, na een onbekende planeet gestuurd. Maar Ham is een circusartiest die liever lol trapt dan in de voetstappen treedt van zijn dappere grootvader. Samen met zijn ‘teamchimps’ Luna en Titan belandt hij op een andere planeet en moeten daar alles op alles zetten om de vredige bewoners te verlossen van een gemene dictator.

Apen?
Terwijl Vieze Fur uitgebreid zijn mobiel checkt en appelsap drinkt, vertellen de andere twee over hun rollen in de animatiefilm. “Ik ben natuurlijk een neger,” zegt Willy Wartaal, “Geen aap.” Gelukkig heeft hij dan ook alleen de stemmen ingesproken van de vele aliens die in de film rondrennen. P. Fabergé heeft ondertussen een enorme fascinatie voor apen opgelopen: “Vraag eens wat meer over apen, ik weet nu zoveel over apen. Maar nee, ik heb geen bananenverslaving. Apen lopen wel lekker…” 

Space Chimps vanaf 8 oktober in de bioscoop

Gepubliceerd op 5 oktober 2008