Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

CD-recensie Black Eyed Peas - Elephunk

CD-recensie Black Eyed Peas - Elephunk

Door
Rappo's
De west-side rappers van de Black Eyed Peas waren ooit de trots van de underground. Met hun heftige teksten op ontspannen beats verbaasden ze op het eerste album Behind The Front vriend en vijand. Dat frisse nieuwkomers-imago hebben ze een beetje verloren, want Elephunk verkoopt als een hele bak warme broodjes en de Peas zijn niet meer weg te slaan uit de hitparade.

Let's Get Retarded
Niet helemaal onterecht. Op Elephunk combineren de Peas weer ouderwets samples en prachtige geluiden (het 70's orgeltje op Hey Mama, het jaren dertig melodietje op Sexy) tot mooie liedjes. Muzikaal zit het wel snor met de stotter-effectjes, 70's gitaarloopjes en uitgekiende melodietjes. En niet te vergeten het funky meisje Fergie die de show steelt op Shut Up. Ideaal.
Where Is The Love, het enige politiek getinte liedje op het album, is het partijprogramma van het CDA op rijm. Dat ze daar toch wat moois van weten te maken, met Justin Timberlake als gastzanger, is een hele prestatie. Tijdens sommige nummers geloofde ik dan ook eventjes dat de Black Eyed Peas de beste rapgroep ter wereld was.

Maar qua teksten, bij rapmuziek toch minstens even belangrijk, stelt het op Elephunk niet veel voor. "Let's get retarded in here / R.E.T.A.R.D.E.D.!" en "If you smellin' elephant shit then it must be us!" zijn zomaar wat stukjes tekst. Stoerdoenerij, die eigenlijk heel dom is als je er over nadenkt.

Conclusie
Het is dus niks, Gus? Bedoel je dat? Met je cynische praatjes over teksten? Nee, want Elephunk moet je niet lezen maar daar moet je op dansen. En dan werkt het wonderwel. Verder dan party-muziek komen de Peas niet, zelfs op hun zogenaamde politieke statement Where Is The Love? wordt het niet meer dan hypocriet geneuzel, maar de muziek is mooi (sexnummer Latin Girls heeft een supermooi gitaarrefreintje) en de stemmen van de Peas vullen elkaar prachtig aan. Niks op af te dingen, eigenlijk... Niet zeuren maar dansen. "Shut up!" Gepubliceerd op 16 februari 2004
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu