Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Interview Bach-Bukowski - Interview

Interview Bach-Bukowski - Interview

Door
Virtuoos
Johann Sebastian Bach: pianovirtuoos met barokke stijl uit de achttiende eeuw, en Charles Bukowski: Amerikaanse schrijver van rauwe proza en poëzie uit de twintigste eeuw. Niet echt een voor de hand liggende combinatie zou je zeggen. Toch leek het heel logisch voor Willem van Ekeren. We spraken hem in een obscuur theatertje in Amsterdam, of zoals van Ekeren het noemde: "De gekste plek waar ik ooit gespeeld heb."

Interview
Vanwaar Bach en Bukowski?
Ik lag in bed en terwijl ik een gedicht van Bukowski las hoorde ik tegelijkertijd een stuk van Bach in mijn hoofd. Omdat ik ook leraar pianomuziek ben, ken ik de stukken goed. Zo begon het, en ik had vrij snel vijftien gedichten met muziek waarvan ik gelijk wist dat de combinatie goed zat, misschien twee die fout waren.
De ene keer let ik meer op de harmonie de andere keer op de contrapunten. Dat gaat eigenlijk erg intuïtief. Daarna komt nog een lange tijd waarbij je je de stukken eigen moet maken. Dat duurde nog het langst.

[image:1:center:"Rare combinatie? Juist niet!"]
Maar hoe actueel is dat nu nog, muziek van Bach en teksten van Bukowski?
Het is zeker niet verjaard, de muziek die ik maak is al op verschillende wijzen omschreven: pop, jazzy, zelfs Americana. Het is eigenlijk een nieuwe muziekvorm. Maar ik heb wel Bach zijn Barokke puls in de muziek willen behouden, het niet verjazzen zoals sommigen dat gedaan hebben.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Op het moment proberen we ook in het buitenland wat te organiseren. Hier in Nederland willen we ook in het kader van CKV een project ontwikkelen. Spelen op scholen bijvoorbeeld. Dat past natuurlijk mooi, omdat de muziek vakoverstijgend is.

En een tweede CD?
De tweede CD is in de maak, maar het duurt nog wel even voor ik daar mee kan toeren. Je moet de muziek zien als een boom, die je wel af en toe wat water kan geven, maar die groeit op zijn eigen tempo. Ik werk er elke dag een stukje aan.

Wat zit er nu in je CD-speler?
Ik haal mijn CD's altijd gelijk uit de speler, hahaha! Maar het laatst gedraaid, even denken, Arvo Pärt's Johannes Passion.

Info
Willem van Ekeren: Bach-Bukowski.
Meer concert-data volgen, voor de eerstkomende concerten kijk op de site. Gepubliceerd op 20 november 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie