Schoolkrantdag 2006

Schoolkrantdag 2006

Door
Ook dit jaar werd er een schoolkrantdag georganiseerd. Honderden schoolkrantredacteuren uit het hele land waren goedgelovig genoeg om naar een evenement te gaan, dat op 1 april plaats vond. Ze werden niet teleurgesteld, maar kregen een dag vol leerzame workshops, lekkere broodjes en een spannende finale van de schoolkrantawards 2006 in Amsterdam.

Iedereen wilde zo snel mogelijk weten wie die schoolkrantawards hadden gewonnen, maar toch gingen de meeste scholieren vol enthousiasme naar de verschillende workshops. Alle scholieren kregen twee lessen van anderhalf uur over bijvoorbeeld het schrijven van columns, vormgeving van je schoolkrant en popjournalistiek.

"Ik vond de workshop 'interviewtechnieken' het handigst", zegt Anna (13). "Ik heb geleerd dat je degene die je interviewt iets moet geven, een glaasje water bijvoorbeeld. Dan krijg je een veel beter interview."
Sara (15) vond haar workshop 'Striptekenen' erg nuttig. "Ik kan nu perfect handjes tekenen! Ik heb ook geleerd dat je, voordat je begint met je tekening, veel moet gaan schetsen. Dat vind ik nog steeds teveel gedoe, dus ik ga gewoon zo door als ik altijd al gedaan heb."


Charlotte (14) is iets minder enthousiast over de workshop 'popjournalistiek': "Het enige wat ik bij die workshop geleerd is, is dat sommige mensen wel erg saai kunnen zijn. Het leek net alsof de man die deze workshop gaf, gedwongen was om dit te doen!"

Over het algemeen waren de workshops, gegeven door professionele journalisten, dichters, striptekenaars en ander talent, leuk en leerzaam, maar het toppunt van de schoolkrantdag was toch ècht de uitreiking van de schoolkrantawards 2006, gepresenteerd door Jim Jansen en Jan Jaap van der Wal. Wie zou die felbegeerde, blinkende bekers winnen? En zou de concurrent naar huis teruggaan met lege handen?

De grote winnaar werd de schoolkrant van het Gertrudiscollege uit Roosendaal, 'Gertrudisgeluid' en er kwamen opvallend veel prijswinnaars uit de lagere regionen van Nederland.

Zie hier het overzicht:
• Beste Schoolkrant:
Gertrudisgeluid, Gertrudiscollege, Roosendaal
• Beste Website:
www.trsr.nl, Theresialyceum, Tilburg
• Beste Vormgeving:
Palet, Sint-Maartenscollege, Maastricht
• Beste Column:
Denny Chen, column 'Xenosfobie', Erfgooiers College, Huizen
• Beste Interview:
Laura Weyers, interview 'Hoofddoek uit overtuiging', Montessori Lyceum, Amsterdam
• Beste Cartoon:
Robin Band, cartoon 'Boeken mee. Laat niets in je kluisje!!!', CSG Willem van Oranje, Oud Beijerland
• Beste Cover:
Menciade, Mencia de Mendoca, Breda.

Op een paar verbitterde verliezers na, ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis. Want al had je niets gewonnen, je had vast wel iets geleerd. En volgend jaar krijgen alle schoolkranten nog eens kans, want dan wordt de schoolkrantdag gewoon weer georganiseerd!

Kijk voor meer informatie op www.schookrantendag.nl. Gepubliceerd op 11 april 2006