Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Zakelijke brief

Nederlands

Antwoorden

Nieuw Nederlands

4.1 / 10
5e klas havo
  • Elise
  • Nederlands
  • 1477 woorden
  • 34501 keer
    210 deze maand
  • 15 december 2004
De zakelijke brief
blz. 202-211

opdracht 2:

A: 1 Het probleem is wel duidelijk omschrijven, maar de oplossing niet helemaal. Want moet er nu een reparateur komen of een instructeur.
2 Nee hij moet eerst vragen wat er nu precies moet gebeuren.
B: 1 De brief is wel erg klagerig en boos.
2 De brief is niet erg positief, dus ook niet echt leuk om daarop te reageren, maar omdat de nota nog niet is voldaan, zullen ze snel in actie overgaan.
C: Met de bicepsmaster die wij pas bij Body & Shape gekocht hebben, en twee weken geleden bij ons in de fitnessclub geinstalleerd is, treden helaas wat problemen op. De klanten hebben vaak hulp van onze instructeurs nodig omdat ze het apparaat niet helemaal snappen. Bovendien zijn er twee klanten die goed getraind zijn, geblesseerd geraakt. Wij weten niet of het apparaat technisch niet goed is of dat onze klanten de instructie les niet begrepen hebben. Kunt u hier zo snel mogelijk want aan doen, door een instructeur en een monteur te sturen. Graag zouden wij als de problemen opgelost zijn de nota voldoen.

Opdracht 4:

Elise van Hunnik
Straat 1
1234 AB Stad

Stad, 14 november 2004

Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs
Tav. documentatiecentrum
St. Jacobsstraat 6c
3511 BR Utrecht

betreft: informatie over XTC-pillen

Geachte mijnheer of mevrouw,

Ik ben voor school een werkstuk aan het maken over drugsgebruik in Nederland. Hiervoor moet ik een documentatie maken over allerlei soorten drugs en wat de gevolgen van drugs zijn. In de informatie die ik al gevonden heb, word het NIAD regelmatig genoemd. Omdat het NIAD zich bezighoud met onderzoek naar het gebruik van drugs, wil ik u vragen, of u wat informatie naar mij kunt opsturen over het gebruik van XTC. Omdat ik nog niet veel informatie over XTC heb kunnen vinden. De informatie zal mij helpen om mijn documentatie compleet te maken.

Met vriendelijke groet,

Elise van Hunnik

Opdracht 5:

Elise van Hunnik
Straat 1
1234 AB Stad

Stad, 03 november 2003

Blackwood Electrics BV
Antwoordnummer 16
4536 PA Alkmaar

Geachte mijnheer of mevrouw,

Met mijn zuurverdiende geld, heb ik iets gekocht wat ik zeer graag wilde hebben: een kleuren tv. Met een 37 cm. Beeldbuis van het merk Blackstar One bij het warenhuis Halo. Nadat ik hem had geïnstalleerd, wat al niet zo heel makkelijk ging i.v.m. de niet erg gemakkelijk te snappen gebruiksaanwijzing, ging het mis.

De tv zapt op de onvoorspelbaarste momenten naar verschillende kanalen. Mijn neef dacht dat hij de tv wel zou kunnen maken. Dat zou een heleboel moeite en geld besparen. Zo gezegd zo gedaan, hij schroefde de achterkant van de tv. open en zag toen dat hij dit systeem niet kende. Hij heeft er niet aan gesleuteld of ook maar iets aangeraakt. En gelijk de achterkant er weer op geschroefd.

Toen ik terug ging naar de winkel heeft de winkelier de tv naar de importeur opgestuurd. Twee weken daarna werd ik opgebeld dat ik de tv kon komen ophalen. Bij de tv zat een briefje waarop stond dat ik fl. 168,00 moest betalen omdat de achterkant eraf geschroefd was. En daarbij de garantie vervalt.

Ik vraag u nu vriendelijk maar zeer dringend, om wat aan mijn problemen te doen. Want zo wordt de Blackstar wel erg duur.

Met vriendelijke groet,

Elise van Hunnik

Gedocumenteerd schrijven 1
Blz. 124-139

Opdracht 8

A: 3 vuurwerk, echt heel gaaf. Dat is waar maar het kan ook heel vervelend zijn. Ik ben Achmed en ik heb een ochtend voor bureau HALT moeten werken omdat ik vroegtijdig vuurwerk heb afgestoken. Het ging zo; ik stond met mijn hanggroep een beetje rond te hangen en had niks te doen. Dus gingen we alvast wat vuurwerk afsteken. Ik had wat grondbloemen en rotjes en een vriend van me had een vlinder, en hard dat dat ging echt gigantisch. Maar toen we aan het voetballen waren met wat grondbloemen kwam er een politieagent voorbij en die greep ons bij ons nekvel. We moesten eerst mee naar het bureau en een week daarna hoorden we dat we een taakstraf bij bureau HALT kregen.

We moesten met z’n vieren op de kinderafdeling van het brandwondencentrum in Beverwijk werken. We hebben hier echt gruwelijke dingen gezin. Kinderen die helemaal verbrand waren en vreselijke pijnen leden. Er was ook een jongen van 14 jaar hij hete Bert. Zijn hele gezicht en zijn haar was verbrand. Hij had een grondbloem afgestoken maar die grondbloem deed het niet. Hij probeerde het nog een keer en opeens kwam er een steekvlam uit. Hij voelde niks meer en werd pas wakker in het brandwonden centrum, waar hij erachter kwam dat zijn hele
gezicht verminkt was.

Ik ben zo blij dat ik gepakt ben voor het vuurwerk afsteken, en een ochtend te moeten werken. Dan dat ik levenslang met een verminkt gezicht zou moeten lopen. Dus ik zou tegen iedereen willen zeggen. PAS OP MET VUURWERK.

Gedocumenteerd schrijven 2
Blz. 140-157

Opdracht 13 A
www.spionnen.ophetweb.nl

inleiding
op het internet is enorm veel software helemaal gratis te krijgen. De inkomsten voor de maker komen vaak door reclame die in het programma wordt getoond. Deze reclame word aangepast aan de gebruiker van het programma. Een autofabrikant bijvoorbeeld zal graag meer per advertentie betalen als hij weet dat zijn reclame alleen bij autoliefhebbers terecht komen.

Spyware
Om te achterhalen wat de gebruiker interesseert, wordt er bij het installeren van sommige programma’s naar interessegebieden gevraagd. Veel andere programma’s kiezen voor een heel andere weg, ze bespioneren hun gebruiker, doormiddel van spyware. De spywareprogramma’s sturen informatie door die gebruikt wordt voor advertenties of worden aan de marketingbureaus doorverkocht.

Vertragingen
Behalve dat ze inbreuk maken op je privacy kunnen spywareprogramma’s ook je computersysteem en internet vertragen en conflicten veroorzaken met andere programma’s soms met een fatale vastloper van de computer tot gevolg. Reden genoeg dus om met veel wantrouwen naar deze programma’s te kijken en om te overwegen of je ze wel wilt gebruiken.

Spyware verwijderen
Er zijn enkele programma’s op internet te vinden waarmee je spyware software op je computer kan vinden en verwijderen. Een goed gratis programma is AdAware van

het Duitse lavasoft. Dit programma speurt je computer af naar alle sporen die naar

spyware wijzen. Gevonden bestanden kun je verwijderen en eventueel weer terugzetten.

Spyware tegenhouden
Het is echter ook mogelijk om het programma spyblocker te gebruiken wat de spyware
Niet verwijderd, maar veel dataverkeer van deze programma’s tegenhoud.

Kijk uit voor list en bedrog
Wie een programma installeert om spyware van zijn pc te weren kan zich beter beperken tot de bekende programma’s. veel zogenaamde spyware-killers zitten namelijk zelf vol met spyware.

Welke anti-spyware programma’s zijn niet te vertrouwen?
SpyBan en SpyWiper zijn voorbeelden van programma’s die zelf stiekem de software installeren die ze zeggen te bestrijden. Bij spyBan sturen ze de pop-ups en de overzichten van bezochte webpagina’s naar advertentieservers. En SpyWiper past de startpagina in de browser aan en toont misleidende reclameboodschappen. Echt spyware dus.
Bij de Amerikaanse handelswaakhond FTC zijn inmiddels klachten ingediend tegen makers van dit soort programma’s.

Welke anti-spyware zijn wel te vertrouwen?
Wie een spyware-killer op zijn pc wil installeren kan het beste kiezen voor een van de bekende namen zoals AdAware en SpyBoy
tekstbegrip 1
blz: 19-51

D-toets

1: A chronische moeheid bij kinderen.
B ja alles word heel duidelijk uitgelegd.

2: A voorlichting geven.
B uiteenzetting

3: A kinderarts Bell, praktijk, internationaal onderzoek.
B behandeling van ME door samenwerking.
C 1) chronisch moeheid syndroom
2) Halverwege: alinea 4 en 5
3) Aan het begin
D 1) ja
2) men kon de oorzaak niet vinden.
3) nee
4) Psygisch
E de patient heeft nooit helemaal zekerheid, en hij wordt niet snel serieus genomen door
Artsen.
F lichamelijk
G samenwerking tussen bijv. doctoren en leraren en ouders.
H de ene keer heeft een ME patientje meer slaap nodig dan de andere keer.

4: A ja ze geven serieuze adviezen hoe je met ME kunt omgaan.
B ja ze bekijken het objectief en daardoor kun je zelf een mening vormen.

Spellen
Blz. 380-397

D-toets

1: De verbrede etalages in de Koloniënlaan verleidden velen iets extra’s aan te schaffen.
2: De advocaat kreeg niet bevestigd of de verdachte de paardendiefstal, die hem ten laste werd gelegd, al had bekend; ook over diens vermeende eendeneierenroof tastte hij in het duister
3: Enthousiast kwam Frits aangeracet, zijn fietsband slipte echter op een bananenschil en hij gleed onderuit, hetgeen hem zeer deed schreien.
4: ‘124 Gulden houd ik van je tegoed en als je me ze niet terugbetaalt, dan heb ik je zo opgespoord. En wat er dan gebeurt, daar heb ik het nu maar niet over.’
5: Niets wordt je door hem duidelijk gemaakt: je wordt gewoon aan je lot overgelaten.

Argumenteren 1
Blz. 260-279

D-toets

A: zij vindt dat de kooigevechten barbaars zijn en daarom verboden moeten worden.
B: sportartsen, reguliere vechtsporters.
C: de organisator van de kooigevechten Henk Kuipers
D: vindt, vinden, beschouwt
E: of het verboden moet worden.
F: 5%
G: ja hij vindt het wel goed, hij vindt het niet zo veel voorstellen.
H: hij zegt dat de kooigevechten wel in de hand worden gehouden d.m.v. regels, dus ziet hij er niet veel kwaad in.
I: ik vind het wel een beetje barbaars, maar absoluut niet mensonterend omdat de boksers er zelf voor kiezen. En er zijn regels.
J: ik vind dat het niet verboden hoeft te worden, want die boksers kiezen er toch nog altijd zelf voor.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4593

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer