Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Emil und die Detektive door Erich Kästner

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Emil und die Detektive
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1007 woorden
  • 10 februari 1999
  • 715 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
715 keer beoordeeld

Boekcover Emil und die Detektive
Shadow
Emil und die Detektive door Erich Kästner
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel
Emil und die detektive

Informatie over de schrijver en het boek
De auteur Erich Kästner is bekend om de vele kinderboeken die hij geschreven heeft. Hij heeft veel Europese prijzen gewonnen, waaronder de Hans-Christian-Andersen- medaille.

Het boek "Emil und die detektive" heeft 167 pagina's en de illustraties zijn getekend door Walter Trier. Het boek is uitgegeven door Atrium verlag, Zürich. Het boek dat ik heb gelezen was de 135e druk en is uitgegeven in 1990.

De personages in het verhaal
Emil Tischbein, is de hoofdpersoon in het boek. Hij zit op een school voor MAVO/HAVO. Emil woont samen met zijn moeder in Neustadt. Toen Emil 5jaar oud was stierf zijn vader. Emil gaat in het boek voor het eerst alleen op reis, hij gaat met de trein en helemaal naar Berlijn!


Mevr. Tischbein, is kapster en zorgt voor Emil en het huishouden. Ze houdt heel veel van Emil en wil niet dat hem iets overkomt.

De meneer met de gesteven hoed kent niemand. In de trein zegt deze meneer dat hij Grundeis heet, maar is dat wel zo?

Gustav, is een jongen die in Berlijn woont. Hij heeft een hele luide toeter, als hij daarop toetert komen alle kinderen uit zijn buurt naar hem toe. Hij is de leider van de buurt. Als hij Emil ziet en hoort wat er aan de hand is, is hij gelijk bereid om hem te gaan helpen.

Professor is de bijnaam voor een jongen die het brein van de groep van Gustav is. Hij bedenkt hele goede plannetjes.

Verder hebben we nog Grootmoeder voor wie het geld is dat Emil bij zich heeft en Pony Hütchen, zijn nichtje, waar Emil gaat logeren.

Tijd
Het verhaal speelt zich, aan de plaatjes te zien, af in het begin van de twintigste eeuw.

Ruimte
De eerste 2 hoofdstukken spelen zich bij Emil thuis af. De 3 daaropvolgende hoofdstukken spelen af in de trein en daar vindt dan ook de hoofdgebeurtenis plaats waar het boek om draait; Emil zijn geld wordt gestolen. In de hoofdstukken daarna gaat Emil vooral op jacht naar het geld, hij is dan in Berlijn.

Eigen mening
Ik vond het op zich wel een leuk verhaal maar ook wel kinderlijk. Het boek vond ik toch wel moeilijk te lezen af en toe.
Ook begreep ik niet alles, bijvoorbeeld een stukje in de trein dat ging ongeveer zo: Emil zat in de trein en sprong er op eens uit, hij ging alle huizen binnen die hij buiten tegen kwam, maar ik begreep niet waarom hij de trein uitsprong. Later bleek het dat hij gewoon aan het dromen was, dat vond ik een heel onduidelijk stukje.

Verder begreep ik het verhaal wel. Ik denk ook dat als je een verhaal niet begrijpt dat het dan ook niet leuk is om te lezen, dat had ik dus met dat stukje in de trein, ik begreep het niet dus had ik telkens geen zin om verder te lezen. Een paar pagina's later begreep ik het weer en ging ik uit mijzelf ook veel sneller lezen, omdat het verhaal dan klopt, omdat je het snapt! Het verhaal van Emil heeft een moraal, je moet altijd goed op je geld passen.
Het stukje in Berlijn vond ik dan ook het leukste stukje in het boek, er zat iets spannends in, was leuk en heel af en toe was het ook grappig!
Ik heb dit boek met plezier gelezen.

Samenvatting
Emil gaat voor het eerst alleen met de trein en dan gelijk al helemaal van Neustadt, waar hij woont, tot Berlijn, waar zijn familie woont. Hij gaat één week bij zijn oma en nichtje logeren. Emil zijn moeder geeft hem 140 Mark mee voor zijn oma.
Voordat hij in de trein stapt geeft zijn moeder hem nog een paar instructies en wenst hem een goede reis. Als hij in de trein gaat zitten, zitten er al een paar mensen in de trein waaronder een man met een gesteven hoed. De meneer stelt zich voor als meneer Grundeis, maar Emil vindt hem een beetje raar. Het volgende station stappen alle mensen uit zijn coupé uit en blijft hij alleen met meneer Grundeis achter.
Langzaam valt Emil in slaap, hij droomt allerlei rare dingen. Als Emil wakker wordt, is meneer Grundeis weg en even later merkt hij ook dat zijn geld verdwenen is. Emil denkt direct dat meneer Grundeis erachter zit en het eerstvolgende station stapt hij uit en gaat hem zoeken.
Even later ziet hij hem lopen, meneer Grundeis pakt net een bus. Emil rent naar de eerste de beste bus en stapt erin, maar hij heeft geen geld. Als hij door de chauffeur betrapt wordt, wordt hij bijna uit de bus geschopt. De meneer die naast Emil zit betaalt een kaartje voor hem en Emil mag gewoon blijven zitten. Als Emil later meneer Grundeis ziet uitstappen, stapt hij ook uit. Meneer Grundeis gaat op een terrasje zitten en bestelt wat te drinken. Emil besluit meneer Grundeis te bespioneren.
Even later wordt Emil aangesproken door een jongen, die vraagt wat hij aan het doen is. Emil legt hem alles uit en de jongen, Gustav heet hij, toetert een paar keer op zijn toeter en belooft Emil te gaan helpen. Een paar minuten later komen er heel veel kinderen van alle kanten op hem af en ze bedenken een plan om meneer Grundeis te pakken.

Meneer Grundeis logeert in een hotel en zelfs 's nachts houden de kinderen hem in de gaten. 's Morgensvroeg loopt meneer Grundeis naar de bank en wil drie biljetten in wisselen. Gustav springt op hem af en zegt tegen de bankbediende dat het geld van Emil is. Meneer Grundeis ontkent het hele verhaal en zegt dat hij Müller heet.
Uiteindelijk als ze op het politiebureau zijn kan Emil bewijzen dat het zijn geld is. Meneer Müller blijkt een gezochte dief te zijn. De politie geeft hem als beloning voor het vinden van de dief een beloning van 1000 Mark.
Emil wordt beroemd in Berlijn en staat in alle kranten.
Emil en zijn familie zijn vooral blij dat hem niets is overkomen!

REACTIES

I.

I.

het is geen goede vertaling er staan veel fouten in, eerst het boekje lezen en dan pas alles opschrijven

14 jaar geleden

L.

L.

Ik heb de film Emil und die detektive gezien en hij woont niet bij zijn moeder maar bij zijn vader en zijn moeder woont in motreal in Canda en Pony is de leider van de buurt en gustav is de zoon van Frau Hummel (dat is de zus van Emils leraar) en daar blijft hij logeren

16 jaar geleden

A.

A.

In de film is een hoop anders dan in het boek.

10 jaar geleden

A.

A.

HOi Sanne,

Bedankt voor je mooie uitreksel,Ik heb er een
8.5 voor gekregem,en 1ste deel duits zo met een
goed punt afgesloten.(thanks, bon ANGELO,
stuur je een mail terug,---iam waiting---bye4..)

22 jaar geleden

M.

M.

hy sanna,

Heel goed geschreven, maar ik heb een vraag: heb je ook het verslag van Eric Kastner, Emil und die drei Zwillunge,

b.v.d

monique

20 jaar geleden

P.

P.

Bedankt voor je goede uittreksel!!!!!

20 jaar geleden

O.

O.

heej
tnx voor je uittreksel over emil en de detectives

=D

20 jaar geleden

T.

T.

bedankt voor het uittreksel had ik net ff nodig :-)

19 jaar geleden

P.

P.

Heel erg bedankt!

19 jaar geleden

N.

N.

Laura, in de film ja...
dank je er staan wat fouten in maar dit moest ik hebben omdat ik geen zin heb om dat saaie boek te lezen, waar ik niets van begrijp.

eigen mening is dikke buwl shit of niet

12 jaar geleden

G.

G.

heey dankje voor je samenvatting.
ik heb er morgen een toets over en ben nog niet eens op de helft!
hopelijk komt het nu goed!

12 jaar geleden

T.

T.

het was zijn vader die heb 140 frank gaf btw

9 jaar geleden

W.

W.

Thanksss had t nodig

8 jaar geleden

H.

H.

heel erg bedankt

7 jaar geleden

M.

M.

Dit was zo'n mooi boek. De emoties slaan weer toe als ik eraan denk.

7 jaar geleden

M.

M.

ik weet het. Ik moet weer huilen

7 jaar geleden

P.

P.

he heel goed geschreven maar wat zijn de karaktereigenschappen van de personen

6 jaar geleden

O.

O.

DANKE SCHÖN ?

5 jaar geleden

F.

F.

dit boek heeft mij zeer geemotioneerd ik moest super hard huilen, het was een geweldig boek.

5 jaar geleden

T.

T.

in de samenvatting zei je dat Emil 140 mark meekreeg voor zijn oma. dit klopt deels wel, deels niet. Hij had namelijk 120 mark gekregen om aan zijn oma te geven en 20 mark gekregen voor zichzelf. Wel bedankt voor de samenvatting!

4 jaar geleden

D.

D.

Krebs

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Emil und die Detektive door Erich Kästner"