Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

revolutie in nederland

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vmbo | 335 woorden
  • 7 februari 2012
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
64 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nederlanders waren in ban van de verlichting. Met de Nederlanders werden de patriotten bedoelt. De patriotten wilden een grondwet en politieke invloed.

Patriotten in opstand.

Op de ochtend van 1781 september lagen door heel Nederland exemplaren van een pamflet. De anonieme schrijver ging tekeer tegen de regenten en stadhouder Willen V. De anonieme schrijver noemde de regenten en de stadhouder “heerzuchtige lieden die het volk al eeuwenlang behandelden als hun erfelijk eigendom, als hun ossen en schapen”. De schrijver vond dat ze een voorbeeld moesten nemen aan hun voorouders, uit de Romeinen. Omdat de burgers in opstand kwamen, verboden de regenten het pamflet. Dat werd het startsein voor een politiekebeweging, de patriottenbeweging. De leider van de patriottenbeweging was Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Later bleek hij ook de schrijver van het pamflet. Aan het eind van de 18e eeuw waren veel Nederlanders ontevreden. In 1780 was weer een zeeoorlog met Engeland. Die de Nederlanders kansloos verloren. Van 1781 tot 1787 verdreven de patriotten in veel steden de aanhangers van de stadhouder uit het stadsbestuur. In 1785 liep de spanning in Den Haag zo hoog op, dat Willem V naar Nijmegen vluchtte. In 1787 trok een Pruisisch leger de Republiek binnen en herstelde de orde in naam van Willem V. Patriotten waren bang gestraft te worden dus de meeste van hen vluchtten naar Frankrijk. Toen daar de Franse Revolutie uitbrak vormden ze een Bataafs legioen.

Nederland in de Franse tijd.
In november 1794 het Bataafs legioen en de Fransen troepen trokken Nederland binnen. In januari 1795 hadden de revolutionaire troepen Holland en Gelderland bereikt. Willem V moest nu echt het land uit en vluchtte naar Engeland. In 1798 stelde het parlement een grondwet op. In 1806 kwam er een einde aan de Bataafse Republiek. Toen werd Nederland een eenheidsstaat.


Belangrijke begrippen.
Verlichting = gebruiken van gezond verstand.
Patriotten = pater betekend van – mensen die voor hun vaderland houden en strijden.
Pamflet = gedrukte geschrift over een actueel onderwerp.
Legioen = afdeling van een leger.
Eenheidsstaat = staat is volk + land + regering – allemaal losse staten maar met één regering.

REACTIES

A.

A.

heel cool allemaal

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.