Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Paragraaf 5.3

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 209 woorden
  • 18 augustus 2010
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Je mocht alleen een vak uitoefenen als je lid was van het gilde. De burgers van de stad hadden een vereniging opgericht voor mensen met hetzelfde beroep. Er waren allerlei regels voor de leden van het gilde. Bijvoorbeeld:

* Een vreemdeling mocht alleen op zaterdag gesmeed werk verkopen
* Als een gildebroeder sterft, kan zijn oudste zoon het gildenlidmaatschap erven

Je mocht niet je producten goedkoper aanbieden, of ’s avonds doorwerken. Ook waren er keurmeesters die ervoor zorgden dat je niet te goedkoop of slecht materiaal gebruikte voor je spullen. Ook waren er afspraken over de godsdienst, bijv. de beschermheilige van de timmerlieden: Sint-Jozef. Het gilde zorgde ook voor zieke en weduwen. Ook waren er afspraken over de verdediging van de stad. Ieder gilde beschermde een toren uit de stadsmuur. Als er oorlog was, was ieder gilde een stukje stadsleger. Als je bij het gilde wilde, ging je op je 11e of 12e leerling bij een gildenmeester. Als je goed in je vak was, kreeg je de rang gezel. Als je de meesterproef deed en die haalde, werd je gildenmeester. Na de middeleeuwen werd het moeilijk voor de mensen om nog bij het gilde te komen, behalve als je de zoon van een gildemeester was. De meesterproef werd daarom extra moeilijk gemaakt.

REACTIES

T.

T.

titel?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.