Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De doodstraf

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vwo | 707 woorden
  • 15 februari 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Betoog "De doodstraf"
Ik kies het onderwerp doodstraf omdat het me aanspreekt.

Mijn mening vooraf:
Ik vind dat het in sommige gevallen wel nodig is, het zou ook best voor mogen komen in Nederland als iemand iets ernstigs misdaan heeft. Van de andere kant zou het overal verboden moeten worden; als ze de verkeerde veroordeeld hebben tot de doodstraf zouden ze die persoon nooit meer tot leven kunnen brengen.
De doodstraf is een (door een rechtbank) opgelegde straf, waarbij de veroordeelde ter dood wordt gebracht. Het voltrekken van de doodstraf wordt een executie genoemd.


Mening moeder; ik denk dat het in sommige gevallen wel goed is omdat niet alles kan en om andere criminelen af te laten schrikken. Maar van de andere kant is het diep triest dat een gevangene bijv. in Amerika verkeerd veroordeeld wordt en daardoor onschuldig moet sterven.

Mening tante; Ik vind het goed dat de doodstraf er is. In Nederland is die er op dit moment niet, maar ik vind dat die er wel weer moet komen. Vooral om bijv. criminelen als Marc Dutroux meteen op te ruimen. Die heeft zoveel misdaden begaan in zijn leven (jonge onschuldige meisjes misbruikt en vermoord) dat hij nooit meer op het goede pad zou kunnen komen. Ook om te voorkomen dat hij weer zoiets zou gaan doen.

Mening opa: Ik vind dat sommige dat best verdienen. Dat mensen zeggen dat het niet menselijk is kan ik best begrijpen, maar keer het eens om; laat de misdadiger die de doodstraf verdient ook eens menselijk zijn.

Mening oma: Het zou hier ook best aangeschaft mogen worden.
Er zijn diverse manieren om de doodstraf uit te voeren. Tegenwoordig is het de bedoeling dat een executie zo snel en menselijk mogelijk wordt gedaan. In het verleden en in sommige landen nog steeds was het juist de bedoeling dat het slachtoffer zo lang en hevig mogelijk leed als afschrikwekkend voorbeeld voor potentiële misdadigers. In het verleden was er een door de overheid aangewezen en deskundige persoon beschikbaar om de doodstraf uit te voeren: de beul.

Argumenten voor:
Voorstanders van de doodstraf zijn van mening dat het afschrikwekkend werkt, dat het in elk geval herhaling voorkomt, en dat mensen die een zeer slechte daad begaan daarvoor ook het uiterste gevolg moeten dragen. Ook zeggen ze dat de doodstraf goedkoper is voor de samenleving dan langdurige gevangenisstraf. Als tegenargument voor het feit dat de doodstraf niet meer is terug te draaien zeggen ze dat een gevangenisstraf ook maar gedeeltelijk is terug te draaien; tijd die men al gezeten heeft krijgt men niet meer terug. Verder vinden veel voorstanders van de doodstraf dat het niet correct is dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten van gevangenschap van zware criminelen.

Argument tegen:
Tegenstanders van de doodstraf zijn van mening dat de doodstraf te zwaar is. Ook zou de staat zich op die wijze op hetzelfde morele niveau als een moordenaar stellen. Daarnaast is de doodstraf onherroepelijk: als later blijkt dat er een gerechtelijke fout is gemaakt, en de verkeerde persoon is veroordeeld, is er geen correctie meer mogelijk. Dat een dergelijk gevaar niet denkbeeldig is, blijkt uit het feit dat in tientallen gevallen mensen die in de Verenigde Staten in een dodencel zaten, later alsnog heropening van hun proces en vrijlating verkregen. Veel tegenstanders van de doodstraf betwisten bovendien het afschrikwekkende karakter van de doodstraf: in landen met de doodstraf is de criminaliteit vaak minstens zo hoog als in landen zonder de doodstraf. Er is nog nooit wetenschappelijk aangetoond, dat een wetssysteem met doodstraf effectiever is dan een zonder de doodstraf. Ook betwisten zij het argument dat de doodstraf zoveel goedkoper is dan levenslange gevangenisstraf: veel van de doodstrafveroordelingsprocessen duren lang en kosten zeer veel geld. Bovendien menen veel tegenstanders dat de doodstraf geen echte straf is, omdat een straf is bedoeld om van te leren, terwijl dat bij de doodstraf niet het geval is. Verder menen tegenstanders dat de doodstraf een schending van de mensenrechten is en dat moord altijd slecht is, ook al gaat het om een crimineel.

Conclusie: Het kan soms goed zijn om de doodstraf in te voeren; sommigen verdienen het. maar onschuldige mensen die ook nog eens eest in de cel moeten zitten en dan ook nog onschuldig sterven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.