Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Module 9, h.3 & 11, h.1

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 1550 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Geschiedenis

Samenvatting Module 9, Hoofdstuk 3 en Module 11, Hoofdstuk 1, Inleiding & § 1


Tijdlijn:

1936-1940 Spaanse burgeroorlog

‘’Voorproefje WO II’’. Oorlog tussen twee partijen
- Republikeinen (democratische regering). Gesteund door: vrijwilligers (internationale brigade) en Stalin (USSR). Dat waren van Stalin wapens en vliegtuigen en de internationale brigade vocht als soldaten, zij waren bang voor nog een wereldoorlog.
- Nationalisten (olv Generaal Franco) kregen steun van Mussolini (Italië) en Hitler (Duitsland). Dat waren vooral wapens en vliegtuigen.

Hitler zag dit als een mooie oefening.
Oorzaken Spaanse burgeroorlog:
- Plan deelstaten meer autonomie te geven, Franco was hiertegen omdat het land dan uiteen zou vallen.
- Maatregelen die tegen christelijke overtuigingen (kerk ‘’beheerste hele leven’’) waren, Franco was tegen omdat hij katholiek was.
- Franco pleegt een staatsgreep.
Engeland en Frankrijk deden niets, appeasement politiek. Wel richtten ze de non-interventie commissie op om mensen/landen te overtuigen niet mee te doen aan de Spaanse burgeroorlog.
Uiteindelijk wint Franco en wordt Spanje een dictatuur.

Hitler denkt en hoopt, omdat Engeland en Frankrijk nu ook niet ingegrepen hebben, dat ze dat misschien ook niet doen als hij Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije (Sudeten) en Polen zou binnenvallen.
Voor Hitler stond het vast dat eens al oorlog zou worden.

1934 Oostenrijkse nazi’s schieten de conservatieve, katholieke leider Dolfuss dood.
Staatsgreep, geïnspireerd door de Duisters mislukt door (voornamelijk) Mussolini. Hij wou een buffer hebben.
1938 Duitsland voegt Oostenrijk bij Duitsland Mussolini stond alleen (Ethiopië) - As Rome-Berlijn - Moest het wel toestaan.


12-02-1938 Nieuwe leider Schuschnigg uitgenodigd voor gesprek Hitler intimideerde Schmuschnigg, benoemde Seyss-Inquart (Oostenrijkse Nazi!) tot minister van binnenlandse zaken (dus ook hoofd politie).
Seyss-Inquart liet Schuschnigg oppakken door politie en zette hem af.

Gevolg = Anschluss
maart ‘38 Duitse troepen overschrijden grens In maart houdt Hitler ook een intocht in Oostenrijk. Binnenkort begon de martelgang voor de joden.

Engeland en Frankrijk hadden deze Anschluss al langer verwacht.
Engeland vond een verbod op samengaan van Oostenrijk en Duitsland een van de oneerlijkste bepalingen van Versailles.

mei ‘38 Tsjechen mobiliseren en geven USSR, Frankrijk en Engeland waarschuwingen Tsjecho-Slowakije geeft Sudetenland regionale autonomie (onder druk van Engeland en Frankrijk), Hitler beloofde dat hij niet aan zou vallen.
Stalin was ‘’bang’’ voor Hitler, maar kon niks doen omdat hij het vertouwen van de westerse mogendheden niet had en omdat USSR niet aan Tsjecho-Slowakije grenst.

Tsjecho-Slowakije was op dat moment de enige parlementaire democratie ten westen van Duitsland.

sept. ‘38 Conferentie van München.
Hitler nodigde Daladier, Chamberlain en Mussolini uit. De USSR en Tsjecho-Slowakije werden niet uitgenodigd. Dus ging Stalin in een complottheorie geloven (Hitler valt Stalin aan, Engeland en Frankrijk vallen verzwakte Hitler aan en zijn klaar met nazi-Duitsland en van communistische USSR.

Duitsland mocht Sudetenland en Bohemen (hier lagen alle verdedigingslinies van Tsjecho-Slowakije) hebben als het Tsjecho-Slowakije dan maar met rust liet.


maart ‘39 Hitler maakt van Tsjecho-Slowakije een Duits protectoraat. Ook liet hij het Slowaakse nationalisme aanwakkeren - Slowakije verklaarde zich onafhankelijk en kreeg een pro-Duits bestuur.
1939 Hitler eiste Danzig bij Duitsland en opheffing van Poolse corridor. Engeland en Frankrijk zien (eindelijk) in dat Hitler niet tevredengesteld kon worden.

Het ging Hitler niet om het zelfbeschikkingrecht .
Engeland gaf garanties aan Polen en probeerde een anti-Duits verbond met USSR te vormen (mislukt doordat Stalin zijn conclusies had getrokken na conferentie van München).
Ook was het leger v/d USSR nog niet klaar voor een grote oorlog (zuiveringen in partij en legertop). Stalin hoopte dat Duitsland met Engeland en Frankrijk zou afrekenen en dat zo verzwakt zou zijn, dat hij dan met Hitler kon afrekenen.

23-08-1939 Niet-aanvalsverdrag,
Molotov-Von-Ribbentrop-Pact Ze vallen samen Polen binnen en verdelen het (dit is niet bekendgemaakt).

Voordeel Duitsland:

- Duitssprekende Polen in Duitse Rijk
- Voorkomen tweefrontenoorlog

Voordeel USSR:

- Stuk van Polen
- Geen oorlog met Duitsland (het leger was nog niet klaar voor een langdurige oorlog, omdat na ‘’zuivering’’ van de legertop en de partij, er veel slachtoffers waren).
- Complottheorie: Duitsland heeft oorlog met Engeland en Frankrijk - Beide partijen verzwakken, maar Stalin verwachtte dat Hitler zou winnen - ondertussen kon hij dan zijn leger opbouwen - de USSR kon heel Europa overnemen.

01-09-1939

Hitler valt Polen binnen. Hitler dacht, omdat Engeland en Frankrijk al vaker ultimatums hadden gesteld en toch niet nagekomen waren, dat ze dit ultimatum ook niet zouden nakomen.


De manier van oorlogvoeren was heel anders dan in WO I: Blitzkrieg (Bliksemoorlog = heel snel).
Eerst vielen vliegtuigen achter in de linies aan. Daarna kwamen de pantserwagens en zij maakten een weg vrij. Dan kwam de gemotoriseerde infanterie, en uiteindelijk werd Polen vanaf de flanken en in de rug aangevallen.
De bommenwerpers zorgen voor dood en verderf, op vliegvelden, industrieterreinen, etc.

03-09-1939 Engeland en Frankrijk verklaren Duitland de oorlog. Engeland en Frankrijk vallen nog niet aan!
Dit is ook het officiële begin van WO II

17-09-1939 De USSR valt Polen vanaf de ander kant binnen.
Een paar dagen later trekt Hitler Danzig binnen.
augustus 1939 tot mei 1940 ‘’Spookoorlog’’ Alleen de USSR vocht met Finland (2 legers in witte camouflagepakken), maar Engeland en Frankrijk ondernamen niks.
Frankrijk kon niet veel ondernemen, omdat het altijd verdedigend was opgesteld en alleen aan de ‘’Maginot-linie’’ had gewerkt.
Engeland lag niet op het vasteland, dus wat het moeilijk om daar te vechten. Wel was het de Duitse marine de baas.
Engeland en Frankrijk kwamen hun beloften naar Polen toe niet uit.


April ‘40 Duitse aanval Noorwegen
10-05-1940 Duitse inval in (neutraal) Nederland en binnen korte tijd in heel West-Europa. Daarna volgen nog invallen in Denemarken, België, Luxemburg en Frankrijk.
Nederland gaf zich over op 15/05/1940, de Duitsers hadden Rotterdam bezet, en als Nederland doorging met vechten dan zouden ze Utrecht gaan bombarderen en daarna misschien nog andere steden. Dus gaf Nederland zich over.
Frankrijk gaf zich over in juni/juli.
Zweden, Zwitserland, Spanje en Portugal bleven neutraal.

De Duitsers bezetten niet heel Frankrijk, , alleen het gedeelte tussen Duitsland en de Atlantische kust. Vichy-Frankrijk werd niet bezet.
De Nederlandse Regering vluchtte naar Londen, net als de Franse regering. Zo kon koningin Wilhelmina in ieder geval nog Nederlands-Indië en de Antillen besturen.
zomer ‘40 Operatie ‘’Seelöwe’’ en
Battle of Britain Operatie ‘’Seelöwe’’= Luftwaffe schakelt Royal Air Force uit, en dan pas met de bootjes naar Engeland om het leger daar uit te schakelen.

Battle of Britain= Luchtgevecht tussen Royal Air Force (En) en de Luftwaffe (Du). De Duitsers hadden veel meer vliegtuigen, maar toch wonnen de Engelsen omdat ze ook radars hadden.
Het was de 1e grote tegenvaller van Hitler.
Drang nach Osten Dit zou volgens Hitler ‘’Lebensraum verschaffen.

22-06-1941 Operatie Barbarossa Verrassingsaanval op de Sovjet-Unie. In 1941 omdat Hitler eerst Mussolini moest helpen bij een oorlog op de Balkan tegen Joegoslavië en Griekenland.

Hitler wilde voor de strenge winter Leningrad, Moskou en Stalingrad veroveren.
Het begon voortvarend, maar ging steeds langzamer door de lange aanvoerlijnen. Op een gegeven moment, toen ze bijna bij Moskou waren, waren de aanvoerlijnen te lang en de strenge winter begon, daarom stond de operatie stil.

zomer ‘42 Vervolg operatie Barbarossa De Duitsers gaan door, en boeken kleine resultaten, maar als de winter intreedt staan de Duitsers weer stil.
februari ‘43 Duitse opmars wordt gekeerd De Duitsers moeten prijs geven aan het Rode Leger, tot in Berlijn

Antwoord deelvraag H3: Wat zijn de oorzaken van WO II?

o Verdrag van Versailles (!)
o ‘’ Diktat von Versailles’’, ‘’Alleinschuld’’. Duitsland kreeg het gevoel dat de WO I alle schuld van hun was en hierdoor kregen ze wraakgevoelens.
o Gebieden afstaan. Duitsland kreeg hierdoor wraakgevoelens omdat ze zo ook belangrijke inkomstenbronnen en afzetgebieden verloren.
o Herstelbetalingen. Duitsland kon dit niet betalingen, daardoor Dawes-plan (leningen in VS), maar toen beurscrash in NY (1929), Duitsland economische crisis - Veel mensen stemmen op Hitler (NSDAP).
o Appeasement politiek van Engeland en Frankrijk. Hierdoor kreeg Hitler het ‘’machts’’gevoel. Hij dacht dat hij alles kon veroveren, zonder dat Engeland en Frankrijk iets ondernamen.

o Opkomst nationaal-socialisme (NSDAP, van Hitler was ook nationaal-socialistisch). Heeft te maken met Herstelbetalingen!
o Molotov-von-Ribbentrop pact. Duitsland veroverde een stuk Polen en voorkwam een tweefrontenoorlog met o.a. de USSR doordat er een niet-aanvalsverdrag was.

Begrippen:

Begrip Jaartal Betekenis
Spaanse Burgeroorlog 1936-1940 Burgeroorlog tussen aanhangers v/d democratische regering van Spanje en de conservatieve krachten onder leiding van generaal Franco
Internationale Brigade Brigade van het Spaanse leger tijdens de Spaanse Burgeroorlog waarin de vrijwilligers uit andere landen waren samengebracht.
Appeasement Politiek Politiek gericht op het voorkomen van oorlog door steeds wat toe te geen aan agressieve dictators zoals Hitler.
Sudeten-Duitsers Duissprekende minderheid in Sudetenland, een deel van het voormalige Tsjecho-Slowakije.
Anschluss 1938 De aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland. Dit was verboden volgens Versailles, maar werd door Hitler afgedwongen.
Conferentie van München 1938 Vergadering van Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië over Tsjecho-Slowakije.
Zelfbeschikkingsrecht Het o.a. door president Wilson in zijn Veertien Punten geformuleerde recht van een volk op beslissingsrecht over wat er met het volk moet gebeuren.

Niet aanvalsverdrag/ Molotov-Von-Ribbentrop-Pact

1939 Niet aanvalsverdrag gesloten tussen de USSR en ‘’Hitler-Duitsland”.
Blitzkrieg Tactiek van snelle overrompelingsoorlog

Tweede Wereldoorlog 1939-1945 Grote oorlog waarin Asmogendheden en geallieerden tegen elkaar vochten in Europa, Afrika en Azië.
Vicy-Frankrijk Het met de Duitsers collaborerende, onbezette deel van Frankrijk dat geregeerd werd door de maarschalk Pétain.
Battle of Britain 1940 Luchtslag om Engeland. Met veel pijn en moeite wist de Royal Air Force de aanvallen van de Luftwaffe af te slaan.
Drang nach Osten Volgens Hitler hoort Duitsland wegens zijn geschiedenis richting Oost-Europa te koloniseren.
Operatie Barbarossa vanaf 1941 Duitse aanval op de Sovjet-Unie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.