Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dinosaurussen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1689 woorden
  • 23 juli 2008
  • 219 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
219 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave

Hoofdstuk.1 Wat is een dinosaurus ?
Hoofdstuk.2 De soorten van de dinosaurus
Hoofdstuk.3
Hoofdstuk.4
Hoofdstuk.5
Hoofdstuk.6
Hoofdstuk.7

Hoofdstuk.1 Wat is een dinosaurus ?

Mensen gebruiken vaak de afkorting dino's. Maar ze heten eigenlijk dinosaurussen. De dinosaurussen leefden heel lang geleden. Maar ze zijn wel heel bekend. Je kunt er nu veel speelgoed van kopen. Tweehonderdvijftig miljoen jaar geleden leefden de dinosaurussen. En vijfenzestig miljoen jaar geleden stierven ze uit. Er is bekend dat er 1100 soorten dinosaurussen waren en sommige waren niet groter dan een kip en sommige groter dan een huis ! Dinosaurussen leefden in Mesozoïcum dit tijdperk is verdeeld in drie tijdperken : Krijt, Trias en Jura. In het begin zag de wereld er heel anders uit dan aan het eind van het Mesozoïcum. De hele wereld zat in het begin aan elkaar vast. Hoe dichter het aan het eind van het tijdperk kwamen, hoe meer dinosaurussen er kwamen. Dit kwam omdat de wereld uit elkaar dreef.Er stierf er wel eens een soort uit, maar dan kwam er ook weer een soort bij. Dinosaurussen zijn reptielen, maar er was een belangrijk verschil, een belangrijk verschil is de poten. De poten van een reptiel staan naast het lichaam, die van een dinosaurus onder het lichaam.Waarom noemen we hem 'dinosaurus'?
De naam dinosaurus betekent eigenlijk reuzenhagedis. (Dino = Reusachtig, Saurus = Hagedis/Reptiel)

Wat wij eigenlijk onder dinosauriërs verstaan, zijn de landreptielen, dus de sauriërs die op het land leefden.
Vaak wordt ook verteld dat de sauriërs die 'in het water' of 'in de lucht' leefden óók dinosauriërs waren, maar deze twee groepen rekenen we toch niet tot de dinosauriërs!
Sommige mensen zeggen wel dat de 'lucht'- en 'water'sauriërs familie van de dinosauriërs zijn.
In dit thema behandelen wij ze niet.
Dinosauriërs konden (in tegenstelling tot de betekenis van hun naam) zo klein zijn als reptielen of kippen, maar óók vele malen groter dan een olifant!
Dinosaurussen waren reptielen. Ze hadden net zo’n skelet als de reptielen die nu leven.
Net zoals de reptielen van nu legde dinosarussen ook eieren. Er zijn fossiele eieren gevonden met kleine dinosaurussen erin.
Dinosaurussen leefden op aarde en niet in het water of in de lucht
Het opvallende aan de dinosaurussen is dat er heel veel soorten waren.
De meeste dinologen denken dat er tien keer zoveel soorten dino's hebben bestaan als we nu kennen, en dat er dus bij elkaar zo'n 10.000 verschillende soorten zijn geweest. Waarschijnlijk waren er nooit meer dan vijf tot vijftien soorten tegelijk op een bepaalde plaats op aarde te vinden.

Hoofdstuk. 2 De soorten van de dinosaurus

Ik noem veel dinosaurussen op en over een paar dinosaurussen vertel ik wat over. Dit zijn de soorten dinosaurussen : brontosaurus, allosaurus, brachiosaurus, diplodocus, stegosaurus, iguanodon, triceratops, tyranosaurus rex, ankylosaurus, avimimus, styracosaurus, stegoceras, ultrasaurus, iguanodon, albertosaurus, carnotaurus, dilophosaurus, eoraptor, szechuanosaurus, velociraptor, gallimimus, megalosaurus, struthiomimus en de stygimoloch. Ik begin met de

brontosaurus : de betekenis van brontosaurus is donderhagedis. Het skelet er van was in Noord-Amerika gevonden. De geleerden die het skelet hebben gevonden, moeten erg verbaasd zijn geweest toen ze het in elkaar gingen zetten. Het dier was wel 21 meter lang. De staart die in een punt uit liep was heel lang. De poten leken wel boomstronken. De kop van een brontosaurus was niet veel dikker dan zijn nek. Zijn bek was erg klein. Als zijn vijand, de allosaurus, op hem af kwam ging hij in een diep meer staan. Zo kon de allosaurus hem niet pakken.
Dit zijn de vindplaatsen van de brontosaurus.

Allosaurus : De naam allosaurus betekent: andere hagedis. Het was een fel dier. Het was een grote dinosaurus die leefde van andere dinosaurussen. De allosaurus was de allerergste maar er waren meer dinosaurussen die andere dinosaurussen eten. De allosaurus was vanaf de punt van de staart tot zijn kop groter dan 10 meter lang. Hij had hele sterke achterpoten, en een lange staart. De lange staart was om zichzelf in evenwicht te houden. Hij had kaken als een krokodil, ze waren messcherp.
De vindplaatsen van de allosaurus.

brachiosaurus : De brachiosaurus betekent een reptiel met armen, weegt ongeveer 50 ton, heeft vier poten maar als er hoge bomen waren stond hij op zijn achterpoten, zijn voedsel is herbivor (planteneter), de vindplaatsen zijn Noord-Amerika en Afrika, leefde van 135 tot 150 miljoen jaar geleden in de tijdperk Jura, lengte is 25 m tot 27 m, 12 m lang, Brachiosaurus zijn naam betekent reptiel met armen. Omdat hij zo groot was had de Brachiosaurus een enorm hart dat het bloed door het enorme weefsel pompte van top tot teen. Sommige paleontologen (dat zijn mensen die alles van dino’s weten) denken dat hij zelfs 2 harten had maar dat is nooit bewezen.
De vindplaatsen van de brachiosaurus.

Diplodocus : Diplodocus betekent: dubbele balk. De diplodocus was een planteneter, net als alle andere planteneters had hij een klein hoofd. De diplodocus was 30 meter lang en was een van de grootste dinosaurussen. Hij was wel lichter dan andere, maar hij had wel veel meer voedsel nodig
dan andere dinosaurussen. Het was een grote domme slome wandelende dinosaurus. Dat soort dinosaurussen zijn waarschijnlijk het eerst uitgestorven. Na miljoenen jaren zijn de moerassen waar die dinosaurussen in leefden uit gedroogt,
en ze waren niet in staat om op de gewone grond te leven.

De vindplaatsen van de diplodocus.

Stegosaurus :stegosaurus betekent: bedekte hagedis. De stegosaurus had grote platen op zijn rug. Die platen noemen we beenplaten. Hij leek wel op pantserwagen. De beenplaten begonnen vlak bij het einde van de staart en eindigde vlak bij zijn kop. Op zijn staart zaten aan het einde vier grote stekels. De kop van een stegosaurus was heel klein, z'n hersenen waren niet groter dan een okkernootje(dit is een klein geel hard nootje).
De vindplaatsen van de stegosaurus.

iguanodon : Iguanodon betekent: tandhagedis. De iguanodon is het eerste retiel dat men beschreven heeft. Toen ze het skelet vonden bestond het woord dinosauriër nog niet. Het skelet werd in Engeland in een steengroeve gevonden. Eerst vonden ze een paar tanden, daarna een paar botten. Het was een onbekend dier. Hij had vier vingers, in plaats van een duim had hij een stekel.
De vindplaatsen van de iguanodon.

triceratops : Triceratops betekent: drie hoorn gezicht. Deze naam klopt ook wel, want hij had drie hoorns op zijn gezicht. Dat soort dinosaurussen waren de laatste dinosaurussen met hoorns. Ook waren ze de grootste dinosaurussen. Een triceratops was negen meter lang. Hij leefde van planten, maar was wel gevaarlijk, hij had goede wapens: drie hoorns op zijn gezicht. Een schild dat zijn kop, nek en schouders beschermde was voor de verdediging. Hier zie je wanneer de tryceratops leefde.
De vindplaatsen van de triceraptops.
tyranosaurus rex :Tyranosaurus rex betekent: koning van de tyran hagedissen. De afkorting van tyranosaurus is T-Rex. Hij leefde in Noord-amerika. Hij kon elk ander dier overweldigen. De tanden van de tyranosaurus rex waren heel scherp, net als een krokodil, en scheurde hele stukken vlees af. De tanden waren 18 centimeter lang. Er is een tyranosaurus gevonden met tanden van een soortgenoot in zijn bek. De huid van de tyranosaurus rex was waarschijnlijk geschubt. In deze balk zie je wanneer de tyranosaurus rex leefde.
Dit zijn de vindplaatsen van de tyranosaurus rex. Dit waren de dinosaurussen soorten. Nu nog wat foto's ervan. (afbeeldingen ontbreken)


Hoe zijn de dinosauriërs uitgestorven?

Er bestaan veel theorieën over het uitsterven van de dinosauriërs.
Eén van de theorieën is dat door langdurige droogte de planten harder werden, waardoor de planteneters te maken kregen met verstoppingen en uiteindelijk stierven.
Maar er zijn meer theorieën:

- De dinosaurussen stierven door een virus...
- Een verhoogde temperatuur op aarde...
- Vulkaanuitbarstingen...
- Honger...
- Een komeet op de aarde...

Fossielen

We weten veel over dinosaurussen dankzij de fossielen die overal ter wereld gevonden zijn. Fossielen zijn versteende overblijfselen van dieren of planten uit de oertijd. Meestal zijn het botten die fossiel worden; zachte delen rotten weg. Maar er zijn ook wel versteende afdrukken van huid gevonden, en complete nestjes met eieren. Aan versteende pootafdrukken kon men zien of de dieren op twee of op vier poten liepen. Fossiele keutels verraadden wat ze aten. Maar welke kleur een dinosaurus had, wat voor geluid ze maakten, dat zullen we nooit te weten komen.

Eten

Eerst waren het kleine dieren, niet langer dan 50 cm tot 1 meter en zei liepen op hun achterpoten. Hun voorpoten hadden handen in de vorm van klauwen en ze hielden hun evenwicht door een lange hagedisachtige staart. Deze dinosaurussen waren zeer klein, maar fel. Het waren vleeseters die andere kleine reptielen aten.

Sommige dinosaurussen aten planten, omdat er veel planten waren hadden ze dus veel voer. Hierdoor werden sommige van deze dinosaurussen heel groot.
Planteneters hebben grote kaken en sterke tanden waarmee ze de planten konden fijnhakken. Een voorbeeld van een zeer bloeddorstige dinosaurus is de Allosaurus. Deze dinosaurus at andere dinosaurussen en leefde in de Juraperiode. Van de punt van de staart tot de voorkant van zijn kop was hij meer dan 10 meter lang. Hij had sterke achterpoten waar hij op liep en die achterpoten hadden klauwachtige tenen, net als de vogels, maar ook de kleine voorpootjes hadden stevige klauwen, die werden gebruikt om in het vlees te haken. De kop was groot en hij had kaken als een krokodil en de tanden waren net scherpe messen.

Gezinsleven


Dinosaurussen waren reptielen. Ze hadden net zo’n skelet als de reptielen die nu leven. Net zoals de reptielen van nu legde dinosarussen ook eieren. Er zijn fossiele eieren gevonden met kleine dinosaurussen erin. Dinosaurussen leefden op aarde en niet in het water of in de lucht. Het opvallende aan de dinosaurussen is dat er heel veel soorten waren. Er zijn nu bijna 1100 soorten ontdekt. De meeste dinologen denken dat er tien keer zoveel soorten dino's hebben bestaan als we nu kennen, en dat er dus bij elkaar zo'n 10.000 verschillende soorten zijn geweest. Waarschijnlijk waren er nooit meer dan vijf tot vijftien soorten tegelijk op een bepaalde plaats op aarde te vinden. De grootste dinosaurussen waren hoger dan een huis van 2 verdiepingen, de middelmatigen waren nog 2x zo groot dan een olifant. Er waren ook kleine soorten die niet groter waren dan 15 centimeter.

REACTIES

P.

P.

wanneer leefden dino's

12 jaar geleden

A.

A.

@Pieter. De dinosaurussen zijn 65 miljoen jaar geleden uitgestorven. Ik vind dit een zeer goede vraag. En Roy, ik vind dit werkstuk een beetje kinderlijk

12 jaar geleden

J.

J.

goeie spreekbeurt en bedankt voor de informatie

groet anoniem

10 jaar geleden

D.

D.

bedankt nu kan meester zijn spreekbeurt maken dobby is een brave huiself ;)

5 jaar geleden

E.

E.

vet ik zo goed studeren!

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.