Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nozems, Provo's en Hippies

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 329 woorden
  • 15 juli 2008
  • 304 keer beoordeeld
Cijfer 6
304 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nozems:
In de jaren 1955-1960 komt er een nieuwe beweging: de nozems, zelfbewust en vaak agressief. De Nozems komen in opstand tegen het traditionele, strenge gezag. Dit haten ze. Ze hebben er genoeg van om braaf te zijn. Ze willen niet meedoen met jeugdbewegingen, politieke partijen of de kerk. Met hun bromfietsen maken ze de straat onveilig.

De nozems zijn vooral op zoek naar lol en gezelligheid, daarom vormen ze jeugdbendes. Ze luisteren de muziekstijl, die overkomt uit de VS namelijk: rock 'n roll. Ze vallen vooral op door hun vetkuif, brommers, leren jassen en sigaretten.

Hippies:
Liefde is het belangrijkste in deze nieuwe beweging, midden in de jaren ’60.


Hippies staan vooral bekend als losbandige, blowende jongeren die heel los zijn met de seksuele normen. Ze hebben lange haren en baarden en zijn gekleed in felgekleurde kleding. Vooral t-shirts, spijkerbroeken (die eruit zien als vodden), kralenkettingen, bloemen en andere versierselen horen bij hen..

Ze wijzen de industriële welvaartsmaatschappij, die veel gebruikt maakt van technologie af. Dit leid volgens de hippies enerzijds tot onnatuurlijkheid, kunstmatigheid en milieuvervuiling. Anderzijds richten de mensen binnen de maatschappij zich te veel op werk, geld, bezit, status, zekerheid en macht. Daarbij leiden het burger zijn en heel veel regels en beperkingen tot onvrijheid, het onderdrukken van allerlei gevoelens en ideeën, en uiteindelijk tot geestelijke leegheid. Hippies verzetten zich ook tegen liefdeloosheid, oorlog, discriminatie en geweld.

Provo’s:
Weer een nieuwe beweging midden in de jaren ’60: de Provo’s. Ze roepen op tot verzet waar het maar kan. Ze hebben heel vaak geprotesteerd. Bijv. demonstreren met witte lakens nadat de burgemeester de leuzen "Vrijheid van Meningsuiting", "Democratie" en "Recht op Demonstratie" verboden heeft.

Ze hebben veel invloed, ook internationaal! Ze zijn bezig met vrije liefde, ecologie en milieu, emancipatie, vernieuwing van de kunst, afbraak van autoriteit en een democratische regering.

De jongens hebben lange haren en de meiden lang, sluiks haar met een pony of een scheiding. Meiden gebruiken weinig make-up en dragen mini-kleding.

REACTIES

J.

J.

ik vind dat er veel te weinig word uitgelegd over wie en wat provo's zijn

11 jaar geleden

A.

A.

meiden gebruikten juist veel make-up

9 jaar geleden

A.

A.

nice pik

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.