Van Gogh, jong meisje in een bos

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 889 woorden
  • 8 februari 2008
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
12 keer beoordeeld

Titel: jong meisje in een bos

Kunstenaar: Vincent v. Gogh

Wat zie je: een meisje/vrouw in een bos met herfstkleuren. De vrouw staat bij een boom, de kleuren die het meeste gebruikt worden zijn bruin,groen en rood, zelfs de lucht heeft een groene gloed. Alles is opgebouwd uit verschillende korte streepjes. Op de voorgrond zie je duidelijke details, maar op de achtergrond wordt alles vager. Hoewel de bomen e.d. nog wel te onderscheiden zijn.

Stroming: impressionisme


In welke periode is het gemaakt: 1882 (de vroege periode van Vincent v. Gogh)

Materiaal: olieverf op doek

Techniek: allemaal streepjes

Beeldaspecten:
a.: compositie (ordening) overalcompositie
b.: kleur vooral herfsttinten (groen en bruin)
c.: licht het is een vrij donker schilderij, maar niet héél somber. het is zeker niet vrolijk
d.: ruimte v. Gogh suggereert diepte door een boom op de voorgrond te zetten
en kleinere bomen op de achtergrond
e.: vorm veel natuurlijke vormen

Wat is volgens jij de betekenis, de inhoud van dit werk: ik denk dat van Gogh de ruimte en rust van de natuur probeert weer te geven. Ook probeert hij een “normale” alledaagse gebeurtenis weer te geven i.p.v. iets héél bijzonders of een portret o.i.d.

Wat vind je ervan en waarom: ik vind dit een heel mooi schilderij, het geeft echt rust weer en is heel gedetailleerd geschilderd. De meeste schilderijen van Vincent v. Gogh vind ik nogal somber door de grauwe kleuren en de dingen die zijn afgebeeld. Dit schilderij vind ik heel knap geschilderd, omdat het niet heel gedetailleerd is, maar dat wel lijkt door alle losse streepjes.

Biografie:
Vincent werd geboren in Zundert, een klein dorpje vlakbij de Belgische grens.
Zijn ouders waren: Theodorus van Gogh en Anna Cornelia Carbentus. In totaal kregen zij drie jongens en drie meisjes, waaronder broer Theo, die vier jaar jonger was dan Vincent. Op zijn achtste gaat Vincent naar de dorpsschool, maar het jaar daarop wordt hij al weer van school gehaald. In plaats daarvan krijgt hij thuisonderwijs. in 1864 gaat Vincent naar een kostschool in Zevenbergen
in 1866 wordt hij ingeschreven aan de Rijks HBS Koningwillem II in Tilburg.
Maar in het tweede jaar wordt hij alweer van school gehaald.

Op zijn zestiende wordt Vincent jongste bediende bij het Haagse filiaal van de de kunsthandel Goupil & Cie.
In 1872 begint Vincent te corresponderen met zijn jongere broer Theo.
Deze komt in 1873 ook in dienst van Goupil & Cie, in het filiaal in Brussel. In juni van dat jaar wordt Vincent naar het filiaal in Londen overgeplaatst.
Daar wordt Vincent verliefd op de dochter van de hospita, maar zij is al verloofd. vanaf die tijd word Vincent depressief, dit is ook de reden dat hij ontslagen wordt.
later werkt Vincent nog als onderwijzer, prediker en lekenprediker. Rond 1878 raakt Vincent geïnteresseerd in schilderen, hij maakt veel expressieve schetsen en tekeningen, waarbij hij zich laat inspireren door meesters als Rembrand en Millet.

Vincent raakt steeds meer in de problemen: hij heeft herhaaldelijk ruzies met zijn ouders, heeft in 1885 de dood van zijn vader te verwerken, heeft problemen met een pastoor die zijn parochianen verbiedt voor Van Gogh te poseren, en wacht vaak lang op hulp van broer Theo, van wie hij steeds afhankelijker wordt. In zijn werk boekt hij echter vorderingen: hij schildert een aantal landschappen en enkele stadsgezichten.
In november 1885 verhuisd Van Gogh naar Antwerpen. In maart 1886 verlaat hij onverwachts België. Hij gaat inwonen bij Theo in Parijs, waar hij een eigen atelier krijgt. Het wordt nu zijn artistieke doorbraak, echter wel binnen de laatste drie jaren van zijn leven.
De relatie tussen Vincent en Theo komt enige tijd onder druk te staan als blijkt dat Vincent voortdurend met allerlei mensen ruzie maakt. Pas tegen het eind van Vincents verblijf knapt de relatie weer op en krijgen de broers weer een zeer innige band. Ook gedurende deze periode werkte Vincent onvermoeibaar hard, waardoor zijn gezondheid onder druk komt te staan.
Het Parijse leven is erg druk voor een zwakker wordende Van Gogh en vaak ook grauw en koud. Hij is 34 jaar oud als hij Parijs verlaat, in februari 1888. Hij gaat naar Arles in het zuiden van Frankrijk. Het is er echter al even koud, het vriest er en er ligt sneeuw. Daar maakt Vincent van Gogh zijn meest ophefmakende werken, in hoog tempo, soms meerdere op een dag. Het worden echter zijn laatste twee levensjaren.
Op 23 oktober komt Paul Gauguin bij hem logeren, maar nauwelijks twee maanden later komt de breuk, tijdens een hoog oplopende ruzie over de plaatselijke cafébazin (die ze beiden al vele malen hebben geschilderd en waar ze beiden verliefd op zijn) haalt Van Gogh met zijn scheermes uit naar Gauguin, maar daardoor snijdt Van Gogh per ongeluk zijn eigen oorlel af (1888). Anderen beweren dat hij zelf uit eigen kracht een stuk van zijn oor sneed.
Op 27 juli 1890, hij is dan nauwelijks 37 jaar oud, probeert Vincent zelfmoord te plegen met een schotwond in de borst. Van Gogh denkt zichzelf door het hart te schieten, maar maakt een fout door te denken dat het hart zich ter hoogte van de linkertepel bevindt.
Hij mist hierdoor zijn hart en sterft op 29 juli aan inwendige bloedingen, met Theo aan zijn zijde.
Een half jaar later overlijdt ook Theo. Deze laat een zoon achter. Vincent Willem, de grootvader van de bekende Theo van Gogh, die op 2 november 2004 in Amsterdam werd vermoord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.