Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Anoniem solliciteren

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 326 woorden
  • 11 juli 2007
  • 102 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
102 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Anoniem solliciteren Je hebt ‘m vast wel eens gezien op tv: de reclame waarin Youssouf zijn naam onder de sollicitatiebrief verandert in Maarten, om zijn kans op het krijgen van een baan te vergroten. Met een allochtone (achter)naam wordt je minder snel aangenomen. Er is nu een arbeidsbureau dat mensen aan een baan wil helpen, maar dan zonder dat je naam bekend wordt gemaakt. Je kunt enkel nog op je diploma’s en ervaringen worden beoordeeld. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een allochtone (achter)naam vaak bij voorbaat al worden afgewezen. Er wordt minder van je verwacht, en als je de sollicitatiebrieven van twee mensen, een autochtoon en een allochtoon, met dezelfde kwaliteiten naast elkaar zou leggen, is de werkgever geneigd toch voor degene met de autochtone naam te kiezen. Waarom zou een allochtoon van mindere kwaliteit zijn dan een autochtoon? Iemand heeft toch niet voor niks z’n diploma gehaald? Je weet dan zeker dat diegene aan de kwaliteiten voldoet die je wenst, anders had hij/zij het diploma niet ontvangen. Allochtonen zijn echt niet, zoals vaak wordt gedacht, te lui om iets te doen. Uiteraard heb je altijd gevallen apart, maar de meesten zijn écht bereid iets te leren, en doen er reuze hun best voor. Je kunt ze ook op taalvaardigheid niet meer afschrijven. Dat allochtonen niet goed genoeg Nederlands zouden spreken is flauwekul. Tegenwoordig volgen de meeste mensen die in Nederland komen een cursus Nederlandse taal, en een groot aantal kan in mum van tijd behoorlijk Nederlands spreken. Door de jaren heen wordt de taalvaardigheid alleen maar verbeterd en spreken ze soms zelfs grammaticaal nog beter Nederlands dan de autochtone bevolking. Natuurlijk is het anoniem solliciteren nog geen oplossing voor de problemen, want een werknemer kan uiteraard altijd later nog weer worden ontslagen. Ze spreken goed Nederlands, hebben het diploma op zak en willen graag iets leren, dus het is in elk geval een stap in de goede richting!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.